Talous

Asuntojen hintojen nousu kiihtyy Tampereella tänä vuonna – rakentamistahti on Suomessa ennätysmäinen

Voimakkaasti kasvavissa kaupungeissa asuntotuotanto ei meinaa pysyä väestönkasvun perässä.

Timo Marttila
Asuntojen hintojen nousu kiihtyy Tampereella tänä vuonna – rakentamistahti on Suomessa ennätysmäinen

Pellervon taloustutkimuksen mukaan Tampereella valmistuu vuosittain hieman alle 2 000 asuntoa. Kuvassa Itsenäisyydenkadun varteen valmistuva Luminary-tornitalo.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Asuntojen hintojen nousu kiihtyy Tampereella tänä vuonna. Pellervon taloustutkimuksen ennusteen mukaan Tampereella vanhojen kerrostalohuoneistojen hinnat kohoavat 2,5 prosenttia, mikä on hieman reippaammin kuin koko maassa keskimäärin. Viime vuonna hinnat nousivat 2,1 prosenttia.

Sen sijaan vuokrien kasvun ennustetaan hiipuvan viime vuodesta. Tampereella vuokrat nousevat ennusteen mukaan 2,0 prosenttia.

–Ratikka ja sen äärelle kohdistettava asuntotuotanto ovat Tampereen kaupunkikehityksen kivijalkoja. Kun talous on elpynyt, ovat myös asuntomarkkinat ja asuntotuotanto lähteneet hyvin liikkeelle tasapainottaen Tampereen nopean väestönkasvun aiheuttamia asuntotuotantotarpeita, sanoo Tampereen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki tiedotteessa.

Ennätysmäinen rakentamistahti

Hintojen ja vuokrien nousua hillitsee voimakas uudisrakentaminen. Rakentamisen tahti on tällä hetkellä Suomessa ennätysmäinen, sillä finanssikriisiä edeltänyt taso on ylitetty ja lukumääräisesti laskien kerrostaloasuntoja valmistuu nyt eniten sitten vuoden 1975.

Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori arvioi, ettei ylitarjontaa kuitenkaan ole syntynyt, ja rakentamisen pullonkauloilta on toistaiseksi vältytty. Erot kaupunkien asuntomarkkinoiden ja asuntojen hintojen kehityksessä ovat kuitenkin edelleen merkittäviä.

–Pullonkauloiksi voivat muodostua osaavan työvoiman saatavuus, tuotantokapasiteetti sekä rakennusmateriaalien, varsinkin betonielementtien, toimitusviiveet. Kohta saatetaan olla nollasummatilanteessa, jossa rakentaminen yhteen paikkaan on toisesta pois.

Asuntotuotanto ei pysy väestönkasvun perässä

Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella on arvioitu olevan ajoittain pulaa asunnoista, kun asuntotuotanto on laahannut väestönkasvun perässä. 2010-luvulla Tampereella on valmistunut vuosittain hieman alle 2 000 asuntoa.

Tampere on ollut jatkuvasti muuttovoittokunta, ja väestönkasvu on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana tasaisesti noin 2 000 asukasta vuosittain. Vuoteen 2040 mennessä väestön ennustetaan lisääntyvän 16 prosenttia.

Uusissa sopimuksissa vuokrat voivat kääntyä laskuun

Tällä vuosikymmenellä vuokrat ovat nousseet asuntojen hintoja ja muita kuluttajahintoja ripeämmin. Vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa kuitenkin nopeasti, minkä seurauksena uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat saattavat kääntyä jopa laskuun.

Erityisesti yksiöiden hintojen karkaaminen monien ostajien käsistä on lisännyt kysyntää vuokra-asuntomarkkinoilla. Omistusasunnon korkea hinta yhdessä taloudellisen epävarmuuden kanssa on johtanut siihen, että vuokra-asuminen on ollut paitsi houkuttelevaa myös ehkä ainoa vaihtoehto.

Omistusasumisesta on kuitenkin tullut vuokralla asumiseen verrattuna huomattavan edullista matalan korkotason vuoksi. Kaupungista riippuen omistusasumisen kustannus suhteessa vuokraan on viime vuosina ollut noin 50–65 prosenttia.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Gsynderit rakentavat kaupungin täyteen 20-35 m2 kokoisia yksiöitä ja kaksioita yksinäisille ihmisille. Pahoinvointi ghetoissa tulee vain kasvamaan tulevaisuudessa.
    Ylimpien kerrosten tilavissa kattohuoneistoissa ja arvo-alueilla isoissa omakotitaloissaan asuvat menestyjät nauravat hyväntahtoisesti velka- ja mielenterveyshelvetissä kituvalle rahvaalle. Upeaa!

  • Nimetön

    Ja sitten ihmettellään kun uusien asuntojen koot muuttuvat pienemmiksi ja pankit tarjoavat yhä pidempiä asuntolainoja? Jos asuntojen hinta nousee joka vuosi enemmän kuin ansiot vuosikymmenestä toiseen, niin jossain vaiheessa tulee tilanne jossa tavallinen työntekijä saa omistusasunnon vain perimällä ja siitä sitten maksaa asuntovelkaa perintöveron vuoksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio