Asunnottomia auttava aktiivi: Tampereella on myös kehitysvammaisia kodittomia

JUKKA VUOKOLA
Asunnottomia auttava aktiivi: Tampereella on myös kehitysvammaisia kodittomia

Vammaisaktiivi Katja Korpela alkoi auttaa asunnottomia oltuaan Tampereella Kehitysvammaisten tukiliitossa töissä.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Tampereella on ollut ainakin kolme kehitysvammaista nuorta miestä, jotka ovat ilman asuntoa. Näin kertoo vammaisaktiivi Katja Korpela, joka on auttanut asunnottomia jo pidemmän aikaa.

Korpelan saaman viimeisimmän tiedon mukaan miehistä kaksi olisi palannut kotikaupunkeihinsa takaisin. Varmuutta Korpelalla ei ole.

Korpela ihmettelee, miksi asunnottomille kehitysvammaisille ei saada apua. Hänestä tuntuu, että kehitysvammaiset asunnottomat putoavat vammais- ja päihdepalvelun väliin.

–Olen itsekin soittanut kaupungille monta kertaa. Tunnen suurta voimattomuutta ja olen hirveän surullinen.

Korpelalla on itsellään kehitysvammainen nuori, ja hän on ollut pitkään aktiivi vammaisjärjestöissä.

Korpela alkoi auttaa asunnottomia oltuaan Tampereella Kehitysvammaisten tukiliitossa töissä. Nyt hän työskentelee Lempäälän kunnassa.

Korpela tutustui ilmiöön käveltyään työmatkalla Tampereen Tullintorin läpi.

–Siellä oli paljon asunnottomia hakemassa postia Poste Restantesta, lataamassa puhelimiaan tai yrittämässä päästä nukkumaan Hämpin parkkiin.

Korpela tutustui yhteen asunnottomaan ja alkoi auttaa muitakin. Hän vie noin kolmen viikon välein makuupusseja ja lämpimiä vaatteita asunnottomille.

–Näillä reissuilla olen nähnyt ainakin kolme noin kolmikymppistä lievästi kehitysvammaista miestä. Viimeksi näin yhden heistä yöpymässä keskustan puistossa.

Miehet eivät pystyneet kertomaan Korpelalle, kuinka kauan he ovat olleet ilman asuntoa.

–Lievästi kehitysvammaisilla ei ole välttämättä tukiverkostoa, ja heitä on helppo käyttää hyväksi. Kun eläkerahat tulevat, pankkiautomaatilla voi olla kymmenen parasta kaveria mukana. Tästä on helppo lipsahtaa yhtäkkiä ilman kämppää.

Asunnottomuus nousi Tampereella esille taas viikonloppuna, kun tamperelainen Erkki Ottela kertoi puistossa kuusen alla nukkuvasta "Sipasta". Koditon Sipa herätti auttamisen halun.

Sipa kertoo kodittoman arjesta videolla:

 

Lue lisää:

Koditon Sipa, 55, asuu kuusen alla Tampereen keskustassa – Yhtäkkiä kaupunkilaiset alkoivat tuoda hänelle sukkia, peittoja, ruokaa ja makuualustoja

Tampereella on ainakin 20 täysin koditonta – "Asunnottomuus on oma valinta"


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Adhd

    Itse vammaistyöntekijänä olen sen huomannut että asiakaskunta on laajentunut ja monet palvelut ovat sellaisia että niissä ei pystytä taikka osata auttaa henkilöitä joilla on muodostumassa esim päih-taikka mielenterveysongelma jaasiakkaan sitoutuminen asioiden hoitoon on heikko.

  • Nimetön

    Väitän kehitysvammaisen vanhempana ettei henkilö välttämättä pysty sitä vähääkään huolehtimaan itse itsestään. Toisin kuin ns normirajoissa oleva henkilö. Se on käsittääkseni se pointti miksei ole ”samalla viivalla”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio