"Asiakas kosketti ensimmäistä kertaa elämässään puuta" – Suomalaisille tavalliset asiat saavat turistit haukkomaan henkeään

Arkisissa asioissa voi olla suuri matkailupotentiaali."Ei ole hienompaa kuin täysikuun valaisema metsämaisema, se on maaginen."

Pekka Aho
"Asiakas kosketti ensimmäistä kertaa elämässään puuta" – Suomalaisille tavalliset asiat saavat turistit haukkomaan henkeään

Kuun valaisema talvimaisema on kaunis kuvauskohde, ja öljylampuilla saadaan pimeyteen taikaa, kertoo revontuli- ja pimeäkuvausretkiä järjestävän Arctic Beyondin toimitusjohtaja Juho Uutela.

Vesa-Pekka Hiltunen

Tervetuloa Lappiin, maailman pimeälle puolelle.

–Aasialaiset huokaisevat syvään, kun astuvat autosta pimeään ja näkevät kirkkaan tähtitaivaan ja Linnunradan, sanoo toimitusjohtaja Juho Uutela rovaniemeläisestä Arctic Beyond ohjelmatoimistosta.

Revontulet eivät suinkaan ole Lapin pimeyden ainoa hienous. Tähtitaivaan lisäksi myös kuutamo ja valomaalaus tarjoavat kaamoselämyksiä Lapissa, jossa on vähän valosaastetta.

Beyond Arctic järjestää valokuvaretkiä pimeään. Päätavoite on saada ikuistettua revontulet, mutta läheskään aina niitä ei näy.

Eikä se haittaa. Pimeässä voi kuvata niin paljon muutakin. Maisemaan saadaan salaperäistä valoa hillitysti tähtisädetikuilla ja öljylampuilla. Silloin on tärkeää, ettei ylimääräisiä valonlähteitä eli valosaastetta ole.

–Olemme jopa harkinneet, että alkaisimme tehdä pelkkiä yökuvausretkiä, ei siis revontuliretkiä, Uutela sanoo.

Pimeydessä ja Lapin luonnossa on vielä paljon potentiaalia, jota ei ole ammennettu tyhjiin. Näin uskoo myös Villi Pohjola oy:n toimitusjohtaja Sami Päivike.

–Saatamme ajatella tuotteistamista välillä liian monimutkaisesti. Ei välttämättä ymmärretä, että meille ihan arkiset kokemukset voivat olla hienoja, Päivike kertoo.

Puhdas ilma saa aasialaisen haukkomaan henkeä. Hiljattain metropolista Lappiin saapunut asiakas kosketti ensimmäistä kertaa elämässään puuta.

–Ei ole hienompaa kuin täysikuun valaisema metsämaisema, se on maaginen, sanoo kehityspäällikkö Pertti Itkonen Metsähallituksesta.

Meitä paikallisia rauhoittava yömetsä voi olla turistille pelottava kokemus, joten kokemus pitäisi räätälöidä turvalliseksi. Voidaan tarjota elämys, kuten kuutamokävely- tai hiihto.

–Varmasti työnsarkaa tuotteistamisessa on, Päivike sanoo.

Pimeästä voimasta ammennetaan myös Luostolla. Aluetta suunnitellaan kokonaisuudessaan valosaasteettomana luonnonvalon puistona. Tavoitteena on saada kansainvälinen Dark Sky -sertifikaatti.

–Se on laatutodistus. Se avaisi uusia markkinoita, sillä valosaasteettomien alueiden etsijät ovat oma matkailijaryhmänsä maailmalla. Lisäksi Dark Sky -verkostoon liittymällä kehittäisimme omaa osaamistamme pimeämatkailussa, Itkonen sanoo.

Luostolla hiihtolatujen valaistus uusittiin ledivaloihin viime talvena. Ideana oli saada "valoton valo", eli kohdentaa valot niin hyvin, ettei valosaastetta syntyisi. Seuraavaksi uusitaan katuvalot.

Luostolle suunnitellaan myös tukikohtaa luonnon valoilmiöiden tarkasteluun. Kyseessä olisi samantapainen kohde kuin Saariselän Aurora-tupa.

–Kyseessä olisi arkkitehtuurisesti kunnianhimoinen kohde, mutta ei yhtä suuri ja kallis, kehitysjohtaja Pertti Itkonen kertoo.

Noin 300 000 euron rakennukselle haetaan parhaillaan EU-rahaa. Metsähallitus rahoittaisi siitä noin kolmanneksen. Lämmitettävään tupaan tulisi avoin osuus ja yrityksille vuokrattavat tilat. Pohjoista revontulitaivasta ja yötöntä yötä voisi ihailla Ukko-Luoston pohjoispuolella.

Revontulille on jo lentoja ja oma festivaali, seuraavaksi tulee 6D-hologrammiteatteri

Revontulet ovat Lapissa yhä kansainvälisesti kiinnostavinta, mitä yötaivas tarjoaa.

Ne ovat suurin selittävä selittäjä Lapin lasi-iglubuumille. Saariselällä revontulet ovat saaneet jopa oman festivaalin. Charms of Arctic Auroras (17.-26.11.) pitää sisällään revontulikuvausluentoja, -retkiä ja -illallisia.

Suhteellisen uutta on myös revontulilennot. Villi Pohjola lennättää jo toista kokonaista kautta turisteja pilviverhon paremmalle puolelle katsomaan reposia. Jos niitä ei näy, ihaillaan kuutamoa ja tähtiä.

Vieläkö revontulista keksitään uutta?

–Varmasti ohjelmapalveluyritykset yrittävät saada uutta irti, Villin Pohjolan Sami Päivike sanoo.

–Voin omalta osaltani paljastaa sen verran, että rakennamme 6D-hologrammimaailmaa Napapiirin pajakylään. Siellä voi kokea revontulet kesät ja talvet, yöt ja päivät.

1200-neliön Arctic Circle World valmistuu kaudelle 2019–20.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio