Arvostettu yhdysvaltalaislehti kyseenalaistaa hakaristisymbolit Suomen ilmavoimissa – "Miksi he käyttävät sitä yhä?"

Hakaristi esiintyy yhä ilmavoimien kunniamerkeissä ja joukko-osastojen lipuissa. The Christian Science Monitor -lehden haastattelema maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen tunnustaa hakaristin ongelmat. Viaton symboli voi synnyttää väärän mielikuvan ja lähettää vaarallisen signaalin. Sota- ja ilmailuhistorian asiantuntija Carl-Fredrik Geust sanoo lehdelle pitävänsä huolta liioiteltuna.

Arvostettu yhdysvaltalaislehti kyseenalaistaa hakaristisymbolit Suomen ilmavoimissa – "Miksi he käyttävät sitä yhä?"

Suomen sininen swastika on eri asia kuin natsien hakaristi.

Kati KalliosaariAamulehti

Suomen ilmavoimien koneissa aikoinaan käytetyt hakaristit eli swastikat herättävät ihmetystä Yhdysvalloissa. Hakaristi kun mielletään vahvasti Natsi-Saksan symboliksi.

Arvostettu kristillinen The Christian Science Monitor -lehti omistaa aiheelle kokonaisen artikkelin tuoreimmassa numerossaan. Lehti on käynyt Suomessa asti perehtymässä hakaristin historiaan.

Jutun otsikossa todetaan, että Suomi käytti hakaristiä jo ennen natseja. Kysymys kuitenkin kuuluu, miksi he käyttävät sitä edelleen?

Käytössä edelleen

Suomen ilmavoimien museon johtaja, entinen ilmavoimien lentäjä Kai Mecklin tekee Tikkakoskella parhaansa selittäessään, että suomalaisella hakaristillä ei ole mitään tekemistä natsien kanssa. Hakaristin käytöstä ilmavoimien lentokoneissa sitä paitsi luovuttiin jo vuosikymmeniä sitten.

Hakaristi esiintyy kuitenkin edelleenkin ilmavoimien kunniamerkeissä ja joukko-osastojen lipuissa. Symboli on nähtävissä myös useissa sota-ajan muistomerkeissä pääkaupungissa Helsingissä, mitä lehti pitää selvästi kiusallisena. Varsinkin, kun ottaa huomioon Suomen geopoliittisen sijainnin idän ja lännen välissä.

Lehden mukaan Suomen kannattaisi harkita symbolista luopumista etenkin nyt, kun äärioikeiston liikehdintä on voimistumassa. Lehti mainitsee esimerkkinä uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen. Vaikka se ei käytä logossaan hakaristiä, natsitunnuksia saattaa olla näkyvissä uusnatsien marsseilla ja kokoontumisissa.

Väärä mielikuva

Lehden haastattelema maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen Helsingin yliopistosta tunnustaa hakaristin ongelmat. Viaton symboli voi synnyttää väärän mielikuvan ja lähettää vaarallisen signaalin.

Teivaisen mukaan on levottomuutta herättävää, että Suomen armeija edelleen käyttää hakaristia. Tästä voi seurata ongelmia, jos Suomi ajautuisi sotaan Venäjää vastaan ja joutuisi pyytämään apua kumppaneiltaan.

–Miten luulette, että Saksan, Ranskan tai Hollannin poliittiset päättäjät ja kansa vastaisivat avunpyyntöön, jos ne näkisivät tämän tunnuksen? Heille hakaristi merkitsee vain yhtä asiaa.

Huoli liioiteltua

Lehden haastattelema suomalainen sota- ja ilmailuhistorian asiantuntija Carl-Fredrik Geust pitää huolta liioiteltuna.

–Suomalainen hakaristi on edelleen käytössä – ja hyvin rajoitetussa käytössä – koska me arvostamme historiallista perintöämme ja myös muiden historiaa.

Geust huomauttaa, että myös keisari Aleksanteri toisen patsas saa seistä Helsingin Senaatintorilla, vaikka Suomi ja Venäjä eivät aina ole olleet ylimpiä ystäviä. Geustin mukaan patsas hämmästyttää usein venäläisiä turisteja.

–Traditioilla on meille suuri merkitys, Geust toteaa.

Geust muistuttaa, että hakaristiä eli swastikaa on käytetty symbolina ja onnen vertauskuvana vuosituhansia. Siksi se päätyi myös Suomen sotakoneiden siipiin.

Suomalaisille hakaristi on myös vapauden ja itsenäisyyden vertauskuva. Sen historia ja merkitys on täysin toinen, kuin natsitunnuksen. Kyse on kahdesta täysin eri symbolista.

Tunnuksen historia

Suomen ilmavoimat sai alkunsa 1918, kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti omistamansa Thulin typ D -koneen sisällissotaa käyvän valkoisen hallituksen joukoille.

Kone oli von Rosenin lentokoulun kone. Sen siivissä aikaisemmin olleet koulun tunnukset oli korvattu von Rosenin henkilökohtaisella onnenmerkillä, sinisellä hakaristillä.

Sininen hakaristi sijoitettuna valkoiseen ympyrään määrättiin armeijan lentokoneiden tunnukseksi maaliskuussa 1918. Samalla hakarististä tuli myös armeijan panssaroitujen ajoneuvojen tunnus ennen jatkosodan alkua.

Hakaristin käytöstä luovuttiin ilmavoimien koneissa ja Suomen lentomerkissä Lapin sodan aikana huhtikuussa 1945. Tämä tapahtui Liittoutuneiden valvontakomission kehotuksesta, koska hakaristi yhdistettiin toisessa maailmansodassa hävinneen Natsi-Saksan tunnukseen.

Amerikkalaislehden toimittaja on yhteydessä myös Suomen puolustusministeriöön. Hän saa kuulla, että tällä hetkellä Suomella ei ole suunnitelmia rajoittaa tai harkita uudelleen hakaristin käyttöä.

The Christian Science Monitor

The Christian Science Monitor (CSM) on Yhdysvalloissa viikoittain ilmestyvä kansainvälinen julkaisu.

Viikkolehti ilmestyy myös painettuna.

CSM on saanut seitsemän Pulitzer-palkintoa, viimeksi vuonna 2008.

Sen päätoimittaja on John Yemma.


Kommentit (157)

 • Lentosotamies

  Olin aikoinaan varusmiespalveluksessa ilmavoimissa. Vastenmielisimpiä hetkiä oli sotilasvalan ja vakuutusten yhteydessä pokkurointi ilmavoimien hakaristilipun edessä. Eikö tästä natsisymbolista voisi päästä eroon?
  Ei tarvitsisi myöskään Parolan panssarimuseossa selitellä ulkomaalaisille turisteille miksi suomalaisissa panssareissa oli hakaristit.

 • Nimetön

  ”Mielikuvat ovat jokaisen omalla vastuulla. Niistä ei pidä toisia syyttää.”

  Historia ei ole eikä voi olla mikään mielikuva jostain asiasta.
  Lännessä hakaristi oli ja on kansallisosialismin tunnus ja symboli, siinä ei auta mitkään selittelyt että se on alunperin muuta miksi ja mihin tarkoitukseen natsit sen valjastivat.
  Onhan kristinuskon tunnus ”risti” alunperin roomalaisten teloitus- ja kidutusväline mutta kunka moni tietää senkin ja mieltää ristin sellaiseksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio