Aurinkoinen kevätsää hellii alkuviikon Pirkanmaalla, lämpöasteita jopa yli 15 – Katupölypiina jatkuu

Ilmatieteen laitoksen ennusteessa ei ole luvassa sateita. Siitepölykausi alkaa voimistua, kun Euroopasta leviää kaukokulkeutumana koivun siitepölyä.

Rhododendronissa eli alppiruusussa on isot nuput Tampereen keskustassa Wilhelm von Nottbeckin puistossa.

Aamulehti

Kevät etenee ja Pirkanmaalle on alkuviikolle luvassa aurinkoista ja lämpenevää säätä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jani Parviainen.

”Viikon alussa lämpötilat ovat yli kymmenen astetta joka päivä. Viikon puoliväliä kohti lämpötila saattaa nousta yli 15 asteen”, Parviainen sanoo.

Korkeapaine vaikuttaa Suomen säähän ja sen keskus siirtyy länsipuolelle maata. Suomessa ovat vallinneet itätuulet, mutta alkavalla viikolla luvassa on Parviaisen mukaan enemmän länsituulia.

Päivät ovat aurinkoisia, mutta ajoittain liikkeellä voi olla yläpilvilauttaa, kertoo Parviainen.

Yölämpötilat ovat ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan miinuksella vielä ainakin maanantaina ja tiistaina. Viikon puolivälissä lännestä alkaa Parviaisen mukaan kertyä lämpimämpää ilmamassaa.

Pyynikinharjun polkujen varjopaikoissa oli lauantai-iltana 15.4. vielä paljon lunta ja jäätä. Yöpakkaset ja sateiden puuttuminen jarruttavat loppulumen katoamista.

Puistojen kukkapenkeistä ponnistavat esiin vasta kevään ensimmäisten sipulikukkien versot suojaisilla paikoilla. Kasvit kaipaavat Parviaisen mukaan vettä, ennen kuin ne heräävät kunnolla kevääseen.

”Yöllä saatetaan pysyä nollan vaiheilla. Se on siinä ja siinä. Ilma on aika kuivaa, joten ilman kosteus ei lämmitä ilmaa”, Parviainen arvioi.

Ilmatieteen laitoksen ennuste ei lupaa sateita, joten katupölyä riittää alkuviikosta yhä.

Yhä yöpakkasia

Yöpakkasten ja korkeiden päivälämpötilojen takia lämpötila pysyy Parviaisen mukaan keskimääräisellä tasolla. Päivän ylimmät lämpötilat sen sijaan ovat tavanomaista ylempiä ja yöllä vastaavasti keskimääräistä alempia.

”Viikon puolivälissä hätyytellään niitä kevään korkeimpia lukemia”, Parviainen ennustaa.

Mikä?

Siitepöly

Lepän kukinta on Pirkanmaalla runsasta.

Koivun siitepölyä alkaa levitä pieniä määriä kaukokulkeumana Euroopasta viikon puolivälissä koko Suomeen.

Pähkinäpensaan kukinta jatkuu Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Lumi sulaa kiihtyvällä tahdilla, mutta kuivuus ja yöpakkaset jarruttavat loppujen lumikasojen katoamista.

Luonto kaipaa Parviaisen mukaan vettä, ennen kuin kasvit heräävät kunnolla kevääseen.

Varoitus ruohikkopaloista

Lumen alta paljastuva kuloheinä kuivuu nyt nopeasti eteläisessä Suomessa. Myös Pirkanmaa on maanantaina 17.4. Ilmatieteen laitoksen ruohikkopalovaaran piirissä.

Yksittäisiä ruohikkopaloja oli jo viime viikolla eteläisessä Suomessa.

"Varsinkin tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti", sanoo yhteyspäällikkö Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

Ennen tulen tekoa pitäisi Bergmanin mukaan tarkistaa voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta tai mobiilisovelluksesta.

"Avotulta ei saa tehdä, jos ruohikkopalo- tai metsäpalovaroitus on voimassa. Nuotion lisäksi esimerkiksi kertakäyttögrilli on avotuli", Bergman kertoo.

Avotulen tekoon täytyy aina olla maanomistajan lupa, joten se ei kuulu jokamiehen oikeuksiin. Jos tuli leviää, on sytyttäjä korvausvastuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut