Yhdistyneiden kansakuntien (YK) päämajassa New Yorkissa päästiin lauantaina sopuun historiallisesta sopimuksesta valtamerien suojelemiseksi. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä uutistoimistot Reuters ja AFP.
Merien ekosysteemien säilymistä ja tervehtymistä tavoittelevassa valtamerisopimuksen katsotaan olevan keskeinen sitä varten, että 30 prosenttia merialueista saadaan asetettua suojelun alle vuoteen 2030 mennessä. Merialueiden 30 prosentin suojelutavoitteesta sovittiin joulukuussa Kanadan Montrealissa.
Perjantaina oli tarkoitus olla viimeinen kokouspäivä, mutta neuvottelut venyivät yön yli lauantaille ennen yhteisymmärryksen löytymistä. Neuvotteluissa oli mukana yli sata valtiota.
Sopimusta oli yritetty solmia yli kymmenen vuoden ajan. Maat kiistelivät muun muassa rahoituksesta ja kalastusoikeuksista.
”Laiva on saavuttanut rannikon”, kokouksen puheenjohtaja Rena Lee sanoi viimeisen neuvottelupäivän jälkeen.
Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan suojelun alle pitää asettaa vuosittain 11 miljoonaa neliökilometriä valtamerialueita, että tavoite saavutetaan vuoteen 2030 mennessä.
Tällä hetkellä avomeristä suojellaan vain noin reilua prosenttia.
Viimeisin kansainvälinen sopimus valtamerien suojelemiseksi, YK:n merioikeusyleissopimus (UNCLOS), allekirjoitettiin vuonna 1982. Sopimus määritteli kansainvälisillä merillä olevat avomerialueet, joilla jokainen voi kalastaa, laivata ja tehdä tutkimusta.
”Tämä on historiallinen päivä ympäristönsuojelulle ja merkki siitä, että jakautuneessa maailmassa luonnon ja ihmisten suojeleminen voi voittaa geopolitiikan”, kokoukseen osallistunut Greenpeacen Laura Meller sanoi.
Valtamerisopimuksella toteutetaan joulukuun Montrealin luontokokouksessa asetettua tavoitetta, jonka mukaan 30 prosenttia maapallon maa- ja merialueista on suojeltu vuoteen 2030 mennessä.
”Sopimus on voitto monenväliselle järjestelmälle ja maailmanlaajuisille pyrkimyksille valtamerien tuhoisien kehityskulkujen torjumiseksi”, YK:n pääsihteeri António Guterres kommentoi.
Rena Leen mukaan sopimus virallistetaan myöhempänä ajankohtajana, kun juristit ovat käyneet sen läpi ja asiakirja on käännetty YK:n kuudelle viralliselle kielelle.
Neuvotteluissa keskeisimmäksi kiistanaiheeksi nousi tasavertaisemman aseman varmistaminen köyhemmän globaalin etelän ja rikkaamman pohjoisen välillä avomerien resurssienjaossa.
Kansainvälisillä vesillä on lääkkeissä, kemikaaleissa tai kosmeettisissa tuotteissa käytettyjä aineksia, jotka eivät kuulu millekään valtiolle. Näiden odotetaan tuovan uusia kaupallisia mahdollisuuksia.
Vauraammilla mailla on helpompaa päästä kyseisiin aineksiin käsiksi, koska niillä on varaa rahoittaa hankkeita avomeren tutkimiseksi.
Euroopan unioni lupasi New Yorkissa käyttää 40 miljoonaa euroa sopimuksen vahvistamiseen ja toimeenpanemiseen.
EU oli myös perjantaina ilmoittanut Meidän valtameri -kokouksessa Panamassa yli 800 miljoonan euron panostuksesta tutkimukseen sekä valtamerien valvomiseen ja suojelemiseen.