Historialliseen puistomaisemaan rakennetaan uusi kerrostalojen alue Tampereella – Tältä näyttävät suunnitelmat

Asuinrakennukset nousevat Hatanpään entiselle kaupunginpuutarhan tonteille. Kaupunki suunnittelee asuinalueen eteläpuolelle lisää puistoa.

Havainnekuvassa näkymä Hatanpään puistokujalta kohti pysäköintilaitoksen korttelia. Pysäköintilaitoksen katolle tulee kaksi asuntoyhtiötä.

7.3. 6:00

Aamulehti

Tampereen Hatanpäälle nousee uusia kerrostaloja jo ennen Viinikanlahden rakentamista. Arboretumin viereen Pyhäjärven tuntumaan on tulossa uusia koteja noin 670 asukkaalle.

Alueelle tulee viisi asuinkorttelia ja pysäköintitalo, jonka katolle on suunniteltu kahta asuinrakennusta, kertoo projektiarkkitehti Vesa Kinttula. Uudisrakennukset ovat viitesuunnitelmassa 3–7-kerroksisia. Hatanpään puistokujan varren talot ovat 6–7-kerroksisia.

Puistosairaalan tontille Boijenkadun varrelle voi Kinttulan mukaan sijoittaa lisäksi palveluasumista. Kaava-alueen pohjoisreunalle Pehkiönkadun varrelle on osoitettu palveluasumiselle rakentamista.

Asuinalueen eteläpuolelle tulee uusi, 4,7 hehtaarin puisto entisen kaupunginpuutarhan varastoalueelle. 1800-luvun kaupunginpuutarhurin mukaan nimettyyn K. J. Gauffinin puistoon tulee nurmikenttä, liikuntavälineitä ja viljelypalstoja.

Kaavassa on hahmoteltu myös Hatanpään sairaalan laajennusta, mutta sote-uudistus jäädytti nämä suunnitelmat.

Rakentajien tavoitteena on aloittaa työt tänä vuonna. Alueen eteläpäädyn uudisrakennuksen Botanican asuntoja markkinoi jo ennakkoon Lapti.

Mikä?

Hatanpään asuinkorttelit

Hatanpäällä ovat alkamassa viiden uuden asuinkorttelin rakennustyöt entisellä kaupunginpuutarhan alueella.

Asuinkortteleita on yhteensä noin 1,85 hehtaaria.

Alue on noin 2,5 kilometrin päässä keskustasta etelään Hatanpään arboretumin ja kartanoalueen vieressä.

Tampereen kaupunki omistaa alueen ja vuokraa tontit.

Kuusikerroksiseen Botanicaan tulee Laptin verkkosivujen mukaan 48 asuntoa yksiöistä kolmioihin. Alimman kerroksen 24,5 neliön yksiön hinta on sivulla 141 200 euroa ja ylimmän kerroksen 91 neliön kolmion 558 800 euroa.

Pirkanmaan aluejohtaja Tuomo Turkkinen toteaa, että Lapti on liikkeellä hyvissä ajoin.

Kaikissa uusissa kortteleissa on Turkkisen mukaan ara-kohteita. Ara hyväksyy kohteiden kustannustason ennen kuin kortteleihin saadaan vuokrasopimuksia ja rakentaminen alkaa.

”Tavoitteena on, että kesälomien jälkeen päästäisiin aloittamaan rakennustyöt. Uskon, että kilpailijalla on ajatuksia lähteä liikkeelle jopa ennen lomia”, Turkkinen sanoo.

Maanantaina Botanican asunnoista on varattu 29. Kaikki ylimmän kerroksen isommat asunnot on varattu.

Botanicaa rakentaa Lapti. Kuusikerroksiseen asuinrakennukseen on tulossa 48 asuntoa. Botanicasta on tulossa a-energialuokan talo, jossa on maalämpö. Asuntojen hiilijalanjälkeä hilataan alemmas led-valaistuksella ja ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla.

Kaksi puukerrostaloa

Arkta rakentaa tontin toiseen eteläkulmaan kaksi puukerrostaloa sekä puurivitalon. Asunto oy Tampereen Fredrikaan tulee 70 asuntoa yksiöistä perheasuntoihin. Isoimmissa asunnoissa on neljä makuuhuonetta.

”Tarkoitus olisi päästä rakentamaan vielä tämän vuoden puolella", Arkta Rakennus oy:n myyntipäällikkö Harri Oikari kertoo.

Arkta on markkinoinut Fredrikaa sosiaalisen median kanavilla. Kohteesta on tullut Oikarin mukaan runsaasti kyselyjä.

Taloyhtiö on nimetty kirjailija Fredrika Runebergin mukaan. Hän vieraili aikoinaan Hatanpään kartanossa ja sijoitti romaaninsa Rouva Katarina Boije ja hänen tyttärensä sen maisemiin.

Arktalla on kokemusta suurista puurakentamisesen kohteista. Myös Tampereen Vuoreksen Kuusikko-puukerrostaloalue on Arktan rakentama.

Puukortteli Fredrikaan kuuluu kaksi puukerrostaloa ja puurivitalo. Asuinalueen eteläpäätyyn tulevan korttelin rakentaa Arkta. Havainnekuva kaakon suunnalta.

Puukortteli Fredrikan korkeimpien rakennusten julkisivut ovat tummaa puuta. Pihapiiristä löytyy myös okran ja hiilen sävyjä. Kortteli on nimetty kirjailija Fredrika Runebergin mukaan, joka sijoitti romaaninsa läheiseen Hatanpään kartanoon.

Pysäköintitaloon liiketila

Hatanpään entiselle kaupunginpuutarhan tonteille suunnittelevat asuntoja myös NCC ja Lujatalo. NCC:n kaksi korttelia ovat lähimpänä Hatanpään sairaalaa Boijenkadun molemmin puolin.

Toiseen kortteliin tulee asuntoja, kertoo NCC:n Tampereen aluejohtaja Petri Moksén. NCC rakentaa alueelle TA:n kanssa ara-vuokrataloa sekä vapaarahoitteista rakennusta toisen kumppanin kanssa.

Toiseen NCC:n kortteliin on nousemassa pysäköintirakennus, jonka kylkeen tulee myös pieni liiketila. Sen katolle tulee kaksi asuntoyhtiötä.

”Ensin pitää ratkaista parkkihallin toteutus, mutta pyrimme saamaan hankkeen liikkeelle tulevien kuukausien aikana.”

Lujatalo on rakentamassa kahta kohdetta, joista toista itse ja toista kumppanin kanssa. Rakennuksiin tulee yhteensä yli sata asuntoa, kertoo Lujatalon kiinteistökehitysjohtaja Markus Peltonen.

”Tavoitteena on saattaa hanke rakenteille syksyyn mennessä”, Peltonen kertoo.

Oikaisu 7.3.2023 klo 16.30: Asunto oy Tampereen Fredrikan asuntojen määrä korjattu lukemaan 70 aikaisemmasta luvusta 80.

Lue lisää: Tampereelle tulee taas uusi asuinalue: Historiallisen puiston kylkeen koteja jopa 600 ihmiselle

Lue lisää: Tämä Tampereen kaupunginosa hurmasi lapsiperheen täysin – Upeat ulkoilumahdollisuudet keskustan kupeessa: "Usein tulee etuoikeutettu olo"

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut