AKT aloitti ylityökiellon satamissa aamulla ja uhkaa lakoilla

Jos työnantajapuolen kanssa ratkaisuun ei aiemmin päästä, AKT:n lakot alkavat keskiviikkona 15.2.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloittaa ahtausalaa koskevan ylityökiellon. Kuva on otettu Vuosaaren satamassa Helsingissä 22. marraskuuta 2019.

31.1. 21:56 | Päivitetty 1.2. 10:00

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloitti ylityökiellon Suomen satamissa aamulla 1. helmikuuta kello 6.

Satamaoperaattorit pelkää ulkomaankaupan vaikeutuvan nopeasti AKT:n työtaistelun takia. Jo pelkkä ylityökielto voi tuottaa Suomen ulkomaankaupalle ongelmia nopeasti, sanoo työnantajapuolta edustavan Satamaoperaattoreiden toimitusjohtaja Juha Mutru tiedotteessa. ”Satamaoperointiyritykset joutuvat turvautumaan ylitöiden teettämiseen etenkin viikonloppuisin. Ylityökielto alkaa hidastaa ahtaustoimintaa satamissa tulevasta viikonlopusta alkaen.”

Mutrun mukaan satamat muuttuvat sitä ruuhkautuneimmiksi, mitä pidempään ylityökielto kestää. Mikäli satamiin syntyy sumaa, tilanne Suomen ulkomaankaupan osalta on vakava. Mutru sanoo tiedotteessa, että ylitöiden teettäminen on ahtausalalla välttämätöntä, koska työehtosopimuksen sallimat työaikajärjestelmät ovat niin jäykät, että töitä ei saada hoidettua normaalien vuorojen aikana.

Lisäksi AKT antoi tiistai-iltana lakkovaroituksen satamiin, kuorma-autoalalle, säiliö- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle. AKT antaa lakkovaroitukset samalla kertaa neljällä eri sopimusalalla vauhdittaakseen neuvotteluja, tiedotteessa todetaan. Jos työnantajapuolen kanssa ratkaisuun ei aiemmin päästä, AKT:n lakot alkavat keskiviikkona 15.2. Ne koskisivat kaikkiaan noin 9 000 työntekijää.

Lakko lamauttaisi Suomen ulkomaankaupan. Suomen ulkomaankaupasta lähes 90 prosenttia tapahtuu meritse.

Lakko voisi näkyä arjessa

Autoliikenteen Työnantajaliiton mukaan AKT:n ilmoittama lakko voisi myös johtaa jo muutamassa päivässä polttoaineen loppumiseen joillakin polttoaineasemilla sekä kotitalouksien jäteastioiden täyttymiseen.

Autoliikenteen Työnantajaliitto moittii tiedotteessa AKT:n lakkoaikeita vastuuttomiksi. Työnantajaliiton mukaan lakko näkyisi pitkittyessään myös kauppojen hyllyillä, kun päivittäistarvikkeita ei kuljeteta.

Lakkovaroituksilla AKT haluaa vauhdittaa neuvotteluja uusista työehtosopimuksista.

Taustalla palkkaneuvottelut

AKT:n ja kuljetusalan työnantajaliittojen väliset työehtosopimusneuvottelut ovat jatkuneet pian kaksi kuukautta.

"Palkankorotuksissa on kysymys ihmisten toimeentulosta tilanteessa, jossa inflaatio on vienyt rajusti ostovoimaa. Neuvotteluissa on lisäksi tärkeitä laadullisia kysymyksiä”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

Neuvotteluja jatkettiin tiistaina pitkälle iltaan, mutta ratkaisuihin ei päästy. AKT:n useimmat työehtosopimukset päättyivät 31. tammikuuta, jolloin myös työrauhavelvoite loppui.

Ahtausalalle annettiin lakkovaroitus lakon alkamisesta satamissa 15. helmikuuta aamulla klo 6.00 alkaen ja siitä eteenpäin toistaiseksi. Kuorma-auto- sekä säiliöauto- ja öljytuotealoille annettiin lakkovaroitukset lakoista, jotka alkavat 15.2. heti vuorokauden vaihtuessa ja päättyvät 21.2. puolilta öin kello 24. Terminaalialalle annettiin lakkovaroitus lakosta 15.2. aamulla kello 6.00 alkaen 22.2. aamuun kello 6.00.

Lakot koskevat kaikkia lakkoon kuuluvilla toimipaikoilla työskenteleviä AKT:n neuvottelemien työehtosopimusten piiriin kuuluvia työntekijöitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut