Kuuden suurimman kaupungin hallitusohjelma­tavoitteet julki – Panostuksia halutaan tehdä erityisesti osaajapulan ratkaisemiseksi

Kaupungit esittävät uuden yhteistyöelimen perustamista isoimpien kaupunkien ja valtion välille.

Suomen kuudessa suurimmassa kaupungissa asuu yli 1,8 miljoonaa asukasta. Asukasluvun ennustetaan kasvavan lähes 2,2 miljoonaan vuoteen 2040 mennessä.

31.1. 8:00

Aamulehti

Suomen kuusi suurinta kaupunkia Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku sekä Oulu esittelivät uudet hallitusohjelmatavoitteensa tiistaina. Kaupungit ovat koonneet kuuden kohdan ratkaisuesityslistan esittämiensä tavoitteiden pohjalta.

Yhtenä tavoitteena kaupungit esittävät uudenlaisen kaupunkiallianssin muodostamista, joka olisi isoimpien kaupunkien sekä valtion välinen pysyvä yhteistyöelin. Ohjelman mukaan allianssin kautta kyettäisiin luomaan kasvua ja edistämään osaavan työvoiman saatavuutta, digitalisaatiota, TKI-toimintaa ja vientiä sekä houkuttelemaan investointeja ja lisäämään kaupunkien toimintavapautta.

Tampereen kaupungin pormestari Anna-Kaisa Ikosen toteaa tiedotteessa, että allianssimallin etuna on, että sen keinovalikoimaan kuuluvat esimerkiksi yhteiset investoinnit, valtion ja kaupunkien tiivis yhteistyö ideoiden eteenpäin viemiseksi sekä kaupunkien toimintavapauksien lisääminen.

Kansainvälistymistä tuettava

Kaupunkien mukaan myös korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen aloituspakkoja tulisi lisätä pysyvästi kasvukeskuksissa osaajapulan ratkaisemiseksi. Toimet kohdistettaisiin etenkin työvoimapulasta kärsiville aloille, kuten varhaiskasvatukseen.

Lisäksi kansainvälisten työntekijöiden oleskelulupien ja rekisteröintiprosessien käsittelyä halutaan nopeuttaa. Näin Suomella olisi mahdollisuus kilpailla myös kansainvälisistä osaajista. Kuutoset haluavat parantaa myös saavutettavuutta sekä kansainvälisiä ja kansallisia yhteyksiä.

Hallitusohjelmatavoitteissa esitetään myös, että kaupunkien kasvua tulisi tukea ja niiden investointikykyä vahvistaa selkeyttämällä valtionosuusjärjestelmää ja parantamalla kuntien veropohjaa. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo tiedotteessa, että valtionosuusjärjestelmässä tulisi huomioida nykyistä paremmin esimerkiksi vieraskielisten asukkaiden määrä, investointitarpeet ja elinvoiman edistäminen.

Vihreää sekä digitaalista siirtymää halutaan nopeuttaa nostamalla tieteen rahoituksen tasoa ja vähentämällä korkeakoulukentän pirstaleisuutta. Resursseja halutaan kohdentaa muun muassa kaupunkien hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi tehtävään työhön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut