Valtteri Nygren haluaisi väliaikaisen kauppahallin Keskustorille – mittavan remontin tarveselvitys on vielä alkuvaiheessa

Tampereen kauppahallin remontin tarveselvitys on vielä alkuvaiheessa. Vielä ei tiedetä, suljetaanko kauppahalli remontin ajaksi kokonaan vai toteutetaanko remontti kahdessa eri vaiheessa.

Tampereen kauppahalliyhdistyksen puheenjohtaja Valtteri Nygren haaveilee remontin ajaksi väliaikaista Kauppahallia Keskustorille. Nygren kuvattiin 23. marraskuuta 2021.

31.1. 6:00 | Päivitetty 31.1. 10:25

Aamulehti

Tampereen kauppahalliin on tarkoitus tehdä mittava remontti 2025-2027. Tampereen kauppahalliyhdistyksen puheenjohtajan Valtteri Nygrenin haave on, että remontin ajaksi väliaikainen kauppahalli nousisi Keskustorille.

”Se olisi mahtava paikka. Siinä pystyisi yhdistämään kauppahallin, kesäkeitaan ja joulutorin. Sitä kautta voisi löytyä myös uudenlaisia yrittäjiä kauppahalliin”, Nygren sanoo. ”En tiedä, kuinka toteuttamiskelpoinen ajatus on, mutta siellä minä väliaikaisen kauppahallin todella haluaisin nähdä.”

Tampereen kaupungin kiinteistöpäällikön Henri Lievosen mukaan Keskustorille sijoitettava väliaikainen kauppahalli olisi hyvin kallis ratkaisu. Vielä ei myöskään ole tiedossa, olisiko väliaikaisen kauppahallin rakentaminen keskustorille edes mahdollista kaavoituksen ja rakennusvalvonnan näkökulmasta.

”Toinen vaihtoehto ovat jostain kiinteistöstä lähialueelta vuokrattavat tilat, joihin väistötilat rakennettaisiin. Se olisi edullisempi vaihtoehto.”

Lue lisää: Tampereen kauppahalli totaali­remonttiin – kyseessä niin perusteellinen operaatio, että sitä suunnitellaan kolme vuotta

Mikä?

Tampereen kauppahalli

Tampereen kauppahalli rakennettiin 1899-1901. Hallin on suunnitellut arkkitehti Hjalmar Åberg. Halli avattiin 8. kesäkuuta 1901.

Hallin pohjapinta-ala on 2 100 neliömetriä. Hallissa on kolme käytävää ja kuusi kojurivistöä.

Kauppahallissa on määrä tehdä mittava remontti 2025-2027.

Työ on vaativa, sillä halli on suojeltu rakennussuojelulailla 1975, ja suojeltavia yksityiskohtia on paljon.

Tarveselvitys tekeillä

Lievosen mukaan kauppahallin remontin tarveselvitys on vielä alkuvaiheessa. Selvityksen on tarkoitus valmistua touko-kesäkuun aikana.

Tarveselvityksessä tutkitaan muun muassa sitä, pitääkö halli sulkea remontin ajaksi kokonaan vai voitaisiinko remontti toteuttaa kahdessa vaiheessa ja pitää osa hallista auki remontin aikana.

”Kaikki vaihtoehdot on tarkoitus käydä läpi. Jos halli suljetaan kokonaan, on selvitettävä, minkälaiset väistötilat kauppiaille voidaan tarjota”, Lievonen sanoo.

Jos remontti toteutetaan kahdessa vaiheessa, pienentyneisiin tiloihin ei kaikille kauppiaille olisi hallissa tilaa.

”Siksi on oltava tarkkaan selvillä siitä, ketkä kauppiaat väistötiloja tarvitsevat. Kaikki eivät välttämättä halua toimia väistötiloissa. Kaikki eivät myöskään välttämättä jatka kauppahallissa remontin jälkeen.”

Lievosen mukaan keskusteluja on käyty myös kauppahallin ympäristössä sijaitsevien kiinteistöjen omistajien kanssa siitä, miten kauppahallin aluetta voitaisiin laajemmin uudistaa.

Tapaaminen ensi viikolla

Kauppahallin kauppiasyhdistyksen edustajat ja Tampereen kaupungin edustajat tapaavat ensi viikolla. Palaverissa keskustellaan muun muassa siitä, miten kauppahalli voisi remontin aikana toimia ja mihin suuntaan työtä kannattaa lähteä viemään.

Nygrenin mukaan suunnittelutyötä tehdään koko ajan. Remontin lisäksi tärkeätä on kauppahallin yleinen kehittäminen. ”Se on ykkösprioriteetti tällä hetkellä. Remontti on tulossa vasta kahden vuoden päästä.”

Nygrenin mielestä on tärkeätä, että kauppahallin markkinointiin panostetaan jo ennen remonttia. ”Haluamme tuoda kauppahallin 2020-luvulle.”

Tätä edistämään yhdistys on palkannut osa-aikaisen markkinointipäällikön.

Nygrenin mukaan ihmiset ovat ratikkatyömaan ja koronapandemian jälkeen etenkin loppuviikosta löytäneet halliin hyvin. ”Monet kauppiaat ovat puhuneet ennätysmyynneistä.”

Nygrenin mukaan tavoite on, että kun remontti aikanaan alkaa, kauppahalli on jo kukoistuksessa, jollaisessa se ei ole vuosiin ollut. ”Siitä olisi helppo siirtyä väistötiloihin, ja kun remontti aikanaan valmistuu, palata takaisin uuteen mahtavaan kauppahalliin.”

Oikaisu 31.1.2023 kello 10.25: Jutun kuvatekstissä luki alun perin virheellisesti, että kuva olisi otettu marraskuussa vuonna 2023. Kuva on otettu vuonna 2021. Kuvateksti korjattu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut