Tampereen yliopiston rehtoriksi haki 21 henkilöä – avasimme hakijoiden taustoja: ”Kyllä tästä joukosta meille rehtori löytyy”

Hakijoiden joukossa muiden muassa nykyinen rehtori Mari Walls ja tutkimuksesta vastaava vararehtori Tapio Visakorpi.

Tampereen yliopiston rehtorihakijoiden joukossa olivat muun muassa nykyinen rehtori Mari Walls, viestinnän professori Risto Kunelius ja Tampereen yliopiston dekaani Antti Lönnqvist.

24.1. 11:02 | Päivitetty 24.1. 15:26

Aamulehti

Tampereen yliopiston rehtoriksi hakivat määräaikaan 23. tammikuuta mennessä seuraavat ihmiset:

Ahopelto Peetu, Anttila Erkki J., Hakovirta Marko, Hannula Mika, Hermans Raine, Hämäläinen Jari, Hämäläinen Keijo, Kunelius Risto, Kuusisto Jari, Lönnqvist Antti, Moilanen Eeva, Multisilta Jari, Nuotio Kimmo, Sjöström Kim, Suominen Kalle-Antti, Toivanen Heikki, Visakorpi Tapio, Vuorinen Jyrki, Walls Mari ja Willfor Sebastian.

Yksi hakija ei halunnut nimeään julkaistavan. Aamulehti kysyi nimen Tampereen yliopiston viestintäjohtajalta Anna-Maria Maunulta. Kyseinen hakija on Tatu Koljonen, joka työskentelee tutkimusjohtajana Aalto-yliopistossa.

Hakijoiden taustat

Hakijoista Peetu Ahopelto opiskelee Tampereen yliopistossa kone- ja tuotantotekniikkaa ja toimii Pirkanmaasoft Ry -airsoft-aseharrastusseuran sihteerinä.

Erkki J. Anttila on suomalainen tietokirjailija ja yrityskonsultti. Hän työskenteli silloisessa Tampereen teknillisessä yliopistossa 15 vuotta luennoitsijana ja tutkimushankkeiden vetäjänä vuoteen 2003 asti.

Marko Hakovirta on Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan osavaltion yliopiston professori. Hänen asiantuntija-alojaan ovat fysiikka, materiaalitiede ja innovaatiotoiminnan johtaminen.

Mika Hannula on tietojohtamisen professori ja Turun yliopiston päätoiminen vararehtori. Hannula valittiin silloisen Tampereen teknillisen yliopiston rehtoriksi vuonna 2016. Hän siirtyi Tampereelta 2018 Turkuun johtamaan Teknologiakampus Turkua.

Raine Hermans on Vaasan yliopiston Tekniikan ja innovaatiojohtamisen yksikön dekaani.

Jari Hämäläinen on LUT-yliopiston, eli Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston sovelletun matematiikan professori ja tutkimuksesta vastaava vararehtori.

Keijo Hämäläinen on Jyväskylän yliopiston rehtori vuodesta 2017 lähtien. Hän toimi Helsingin yliopiston päätoimisena vararehtorina vuosina 2015–2017, matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaanina 2010-2013 sekä fysiikan professorina vuodesta 2002.

Risto Kunelius on Helsingin yliopiston Viestinnän professori vuodesta 2019 lähtien. Tätä ennen hän työskenteli Tampereen yliopiston tiedotusopin professorina vuodesta 2001 lähtien. Kunelius toimi myös Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaanina vuosina 2010–2016.

Jari Kuusisto on tuotantotalouden tutkija ja dosentti. Hän toimi Vaasan yliopiston rehtorina 2016–2022 ja vararehtorina 2015–2019.

Antti Lönnqvist on Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan dekaani.

Eeva Moilanen on farmakologian professori Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa.

Jari Multisilta on Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) rehtori ja toimitusjohtaja vuodesta 2018 lähtien. Vuodesta 2014 lähtien hän toimi Porin yliopistokeskuksen johtajana ja vuodesta 2001 alkaen Tampereen teknillisen yliopiston professorina.

Kimmo Nuotio on Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori.

Kalle-Antti Suominen on Turun yliopiston fysiikan professori, asiantuntija-alueenaan kvanttioptiikka, kylmät atomit, kvanttidynamiikka ja kvantti-informaatio.

Heikki Toivanen on yrittäjä, jonka mukaan Tampereen yliopistoa pitäisi johtaa osaavien ihmisten asiantuntijayhteisönä.

Tapio Visakorpi on Tampereen yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori.

Jyrki Vuorinen on Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnan dekaani.

Mari Walls on Tampereen yliopiston nykyinen rehtori.

Tampereen yliopisto ei kyennyt antamaan tarkkoja tietoja Kim Sjöströmistä ja Willfor Sebastianista.

Seuraavaksi haastattelut

Tampereen yliopiston rehtorin tehtävä oli haettavana 3.–23.1.2023. Rehtorin valitsee Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus ja toimikausi alkaa 1.1.2024.

”Seuraavaksi perehdymme hakemuksiin ja aloitamme haastattelut. Kyllä tästä joukosta meille rehtori löytyy”, sanoo hakijoista vuorineuvos Jorma Eloranta, Tampereen yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

Rehtori toimii samalla säätiölain tarkoittamana toimitusjohtajana ja vastaa yliopiston kehittämisestä ja tehtävien taloudellisesta, tehokkaasta ja tuloksellisesta hoitamisesta.

Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus päättää seuraavassa vaiheessa haastateltavista 31. tammikuuta ja kärkiehdokkaista 14. helmikuuta.

Kärkiehdokkaat esittäytyvät ja vastaavat Tampereen yliopistoyhteisön kysymyksiin yliopistolla 16. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut