Venäjän puolustusministeri kertoi vastatoimista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: puheissa ei mitään uutta. Sergei Shoigun mukaan Luoteis-Venäjälle muodostetaan uusia joukkoja. Venäjä aikoo myös kasvattaa asevoimiensa kokoa 1,5 miljoonaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo, että Venäjän on lisättävä joukkojaan luoteisosiin, koska Nato vahvistaa läsnäoloaan rajoilla. Shoigu kuvattiin 17. tammikuuta Ukrainan hyökkäykseen osallistuneiden joukkojen esikunnassa.

21.12.2022 16:46 | Päivitetty 21.12.2022 19:46

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan maan luoteisosaan on muodostettava uusia asevoimien joukkoja, koska Nato vahvistaa aseellista läsnäoloaan Venäjän rajoilla. Valtiollisen uutistoimiston RIA Novostin mukaan Shoigu viittasi erityisesti Naton ”laajentumiseen” Suomeen ja Ruotsiin.

Shoigu kertoi aiemmin myös aikeista kasvattaa Venäjän asevoimien kokonaisvahvuutta yhdestä miljoonasta 1,5 miljoonaan sotilaaseen. Tämä pitäisi Shoigun mukaan sisällään lähes 700 000 sopimussotilasta. Lisäksi varusmiespalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa pitäisi nostaa 30 vuoteen, Shoigu sanoi.

Shoigu tapasi Moskovassa presidentti Vladimir Putinin, jonka kerrotaan hyväksyneen puolustusministerin ehdotuksen.

Suhtautuminen vaihtelevaa

Venäjän suhtautuminen Suomen ja Ruotsin Nato-pyrkimyksiin on ollut jossain määrin ailahtelevaa. Vuosi sitten joulukuussa Putin vaati länsimailta sitovia takuita siitä, ettei Nato laajennu itään lähemmäs Venäjää. Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tuolloin asiaa muistuttamalla, että mahdollinen liittyminen Natoon on jäseneksi haluavan maan ja Naton jäsenten välinen asia.

Vielä viime vuoden keväällä Venäjä varoitti kovista vastatoimista, jos Suomi ja Ruotsi päättäisivät hakea Natoon. Kuitenkin jo kesällä presidentti Putin totesi, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ole itsessään Venäjälle mikään ongelma. Tilanne kuitenkin hänen mukaansa muuttuu, jos Suomen ja Ruotsin alueelle tulee Naton joukkoja ja infrastruktuuria.

Asevoimien kokonaisvahvuus 1,5 miljoonaan

Eri uutislähteet ovat kertoneet helmikuun jälkeen, että Suomen lähellä olevista venäläisistä joukko-osastoista on viety sotilaita sotimaan Ukrainaan ja että joukot olisivat kärsineet siellä pahoja tappioita.

Shoigu kertoi aiemmin tänään aikeista kasvattaa Venäjän asevoimien kokonaisvahvuutta yhdestä miljoonasta 1,5 miljoonaan sotilaaseen. Tämä pitäisi Shoigun mukaan sisällään lähes 700  000 sopimussotilasta. Lisäksi varusmiespalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa pitäisi nostaa 30 vuoteen, Shoigu sanoi.

”Venäjä taistelee lännen yhdistyneitä voimia vastaan”

Shoigun mukaan Venäjä taistelee Ukrainassa kaikkien länsimaiden yhdistyneitä voimia vastaan. Hän viittasi länsimaiden Ukrainalle toimittamiin aseisiin ja talousapuun.

Puolustusministeri sanoi myös, että Venäjä aikoo perustaa laivastotukikohdat valtaamiinsa Berdjanskin ja Mariupolin satamakaupunkeihin Ukrainassa.

Presidentti Putin kehui Venäjän merivoimien saavan tammikuussa käyttöönsä hypersoonisia Zirkon-ohjuksia. Lisäksi Putin sanoo asevoimien taistelukyvyn kehittyneen ja että tätä kehitystä jatketaan myös ydinasejoukkojen taisteluvalmiuden osalta.

Televisioidussa tapaamisessa Putin kuvaili Venäjän ja Ukrainan konfliktia ”yhteiseksi murhenäytelmäksemme”, joka ei kuitenkaan ole kummankaan osapuolen vaan ”kolmansien maiden” toiminnan seurausta.

Kaikkonen: Venäjän sotilaallinen painopiste pysyy Ukrainassa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kommentioi Shoigun tämän päivän kommentteja. Hänen mukaansa niissä ei ole mitään uutta tai yllättävää, vaan samantapaisia lausuntoja on kuultu aiemminkin. Kaikkonen arvioi tekstiviestitse STT:lle, että Venäjää kiinnostaa se, millainen Naton jäsenmaa Suomesta tulee ja että Venäjä mitoittaa toimiaan sen mukaan.

Lisäys 21.12.2022 kello 17.14: Lisätty puolustusministeri Antti Kaikkosen kommentit.

Lisäys 21.12.2022 kello 19.44 täydennetty juttuun Venäjän aiempia reaktiota Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen ja tieto Venäjän asevoimien kasvattamisesta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut