Pariskunta tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vahingossa avioeroon

Pariskunta oli hakenut avioeroa, mutta päätynyt peruuttamaan hakemuksensa. Peruutuksen kirjaamisessa uuteen tietojärjestelmään meni kuitenkin liki kaksi kuukautta ja oikeus ehti tuomita pariskunnan eroon.

Turun hovioikeus päätyi poistamaan virheellisen Pirkanmaan käräjäoikeuden päätöksen.

21.12.2022 10:03

Pariskunta haki syksyllä yhdessä avioeroa kahden vuoden erillään asumisen perusteella. Tiistaina annetun Turun hovioikeuden tuomion mukaan he tulivat kuitenkin pian toisiin ajatuksiin, sillä pariskunta päätti peruuttaa avioerohakemuksensa.

Puolisot voidaan lain mukaan tuomita avioeroon ilman harkinta-aikaa, jos he ovat keskeytyksettä asuneet erillään viimeiset kaksi vuotta.

Peruutus saapui Pirkanmaan käräjäoikeuden kirjaamoon sähköpostitse elokuun alussa.

Tässä vaiheessa varsinaista avioerohakemusta ei kuitenkaan ollut vielä kirjattu järjestelmään vaan se kirjattiin vasta neljä päivää myöhemmin. Niinpä peruutusta ei voitu heti kirjata minnekään, sillä järjestelmässä ei ollut vielä mitään mitä peruuttaa.

Peruutuksella taas kesti oikeuteen saapumisensa jälkeen liki kaksi kuukautta löytää tiensä oikeuslaitoksen uuteen aineistopankki- eli Aipa-järjestelmään.

Tuoreen Aipa-järjestelmän tavoitteena on ollut, että kaikki oikeuksien asiat käsiteltäisiin sähköisesti. Se on kuitenkin saanut myös kritiikkiä siitä, että järjestelmä tuottaa turhaa työtä, kun käräjäsihteereillä kuluu aikaa tietojen siirtämiseen järjestelmään.

Kun peruutus oli lopulta järjestelmässä, oli käräjäoikeus jo tuominnut pariskunnan avioeroon. Päätös vieläpä ehti saavuttaa lainvoiman ennen kuin peruutus tuli asian ratkaisseen käräjänotaarin tietoon. Käräjänotaarilla tarkoitetaan tuomioistuinharjoittelua suorittavaa juristia.

Käräjänotaari joutui tietojärjestelmäsopan päätteeksi tekemään tuomiovirhekantelun omasta päätöksestään, sillä oikeudenkäynnissä oli tapahtunut oikeudenkäyntivirhe, joka vaikutti olennaisesti avioeron lopputulokseen.

Turun hovioikeus totesi, että Pirkanmaan käräjäoikeus on käsitellyt ja ratkaissut asian, vaikka asia olisi pitänyt jättää tutkimatta, koska yhteinen hakemuksen peruutus oli saapunut käräjäoikeuteen ennen yhteisen hakemuksen saapumista.

Turun hovioikeus määräsi käräjäoikeuden päätöksen poistettavaksi ja pariskunta sai hetkellisen eron jälkeen jatkaa avioelämäänsä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut