Yli vuorokauden kiihkeät keskustelut saatiin päätökseen: EU:ssa sopu päästö­kauppa­järjestelmän uudistamisesta

Ilmaisten päästöoikeuksien jakamista lopetellaan 2026 alkaen.

EU:ssa on päästy alustavaan sopuun päästökauppajärjestelmän uudistuksesta.

18.12.2022 10:35 | Päivitetty 18.12.2022 12:25

STT, Bryssel

EU:ssa on päästy alustavaan sopuun päästökauppajärjestelmän uudistuksesta. ”Kunnianhimoiseksi” luonnehdittu uudistus on osa tavoitetta vähentää päästöjä sekä investoida ilmastoystävällisiin teknologioihin EU:ssa.

Euroopan parlamentin tiedotteen mukaan sopimuksen tavoitteena on nopeuttaa päästöjen leikkaamista, poistaa asteittain ilmaisia ​​päästöoikeuksia teollisuudelle ja kohdentaa rakennus- ja tieliikenteen polttoainepäästöjä.

Neuvottelijat kävivät uutistoimisto AFP:n mukaan kiihkeitä keskusteluja yli vuorokauden ajan ennen kuin pääsivät sopimukseen.

Päästöjä leikataan 62 prosenttia 2030 mennessä

Tarkoituksena on, että päästökauppa-alojen päästöjä leikataan vuoteen 2030 mennessä 62 prosenttia vuoden 2005 tasoon verrattuna. Ilmaisten päästöoikeuksien jakamista teollisuudelle vähennetään asteittain vuodesta 2026 alkaen, kunnes ne poistuvat kokonaan vuoteen 2034 mennessä. Lisäksi rakennus- ja tieliikenteen polttoainepäästöille perustetaan uusi päästökauppajärjestelmä viiden vuoden kuluttua.

”Tämä sopimus antaa valtavan panoksen ilmastonmuutoksen torjumiseen matalin kustannuksin. Se antaa kansalaisille ja teollisuudelle hengähdystauon vaikeina aikoina sekä selvän merkin eurooppalaiselle teollisuudelle siitä, että vihreään teknologiaan investoiminen kannattaa”, sanoi uudistuksen esittelijä ja Euroopan parlamentin jäsen Peter Liese tiedotteessa.

EU:n sääntöjä ei jatkossa voi enää kiertää ulkomailla

Tiistaina EU:ssa päästiin myös uudistukseen liittyvään sopimukseen siitä, että jatkossa EU:n sääntöjä ei voi enää kiertää tekemällä tuotteita löysemmillä velvoitteilla unionin ulkopuolella. Näin EU:n ja maailmanlaajuisia ilmastotoimia ei voida heikentää tuotannon siirtämisellä EU:sta maihin, joiden ilmastopolitiikka on höllempi.

Sääntelyn astuttua voimaan vain sellaiset maat, joilla on samat ilmastotavoitteet kuin EU:lla, voivat tuoda tuotteitaan EU:hun ostamatta niin sanottuja CBAM-sertifikaatteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut