Acutan tilanteeseen pitää puuttua nopeasti – muuten meillä on vastassa kauhuskenaario, joka on jo totta Espoon Jorvissa

Hoitaja kertoi joutuvansa huolehtimaan pahimmillaan lähes 50:stä aulassa hoitoa odottavasta potilaasta.

14.12.2022 17:49

Aamulehti

Eilen silmiini sattunut Twitter-julkaisu sai kavahtamaan. Mitä meillä onkaan pian vastassa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa ja sen päivystyksessä Acutassa, jos kehitys etenee samaan suuntaan kuin pääkaupunkiseudulla.

Lue lisää: Acutan potilaat voivat pian joutua jonottamaan hoitoa ambulanssissa: ”Tilanne on todella, todella vaikea”

Espoolaisessa Jorvin sairaalassa työskentelevä hoitaja ei enää vaiennut, vaan kertoi, millaisessa todellisuudessa hoitajat ja lääkärit siellä työtänsä tekevät. Ja todellakin, tämä tapahtuu suomalaisessa hyvinvointivaltiossa joulukuussa 2022.

Hoitaja kertoo, että yksi hoitaja joutuu pahimmillaan hoitamaan 45:tä aulassa hoitoa odottavaa potilasta. Heistä suurin osa on tippapulloineen ja happiviiksineen siinä kunnossa, että tarvitsisi välitöntä hoitoa eikä loputonta odottamista.

”Silloin vain rukoilee, että kukaan ei kuole, koska en ehdi heitä auttamaan”, kuuluu hoitajan hätähuuto.

Ruuhka sairaalassa on hoitajan mukaan niin paha, että ambulanssit odottavat pysäköintihallissa jopa puolitoista tuntia, koska eivät pääse luovuttamaan ensihoidon potilaita sairaalaan hoidettavaksi. Eilen uutisoitiin lisäksi, ettei Jorviin ole kymmeneen päivään edes otettu ambulansseja vastaan.

Hoitajan loppukaneetti on kylmäävä: ”Nyt ei kannata heittää veiviä, koska auttajia ei ole eikä tule.”

Toivottavasti Tampereen terveydenhoidon päättäjät ymmärtävät, mikä on vastassa myös Tampereen Acutassa, jos ruuhkautumiseen ja hoitajapulaan ei löydetä nopeasti ratkaisuja.

Kahden viikon kuluttua terveydenhoito siirtyy kunnilta ja sairaanhoitopiireiltä hyvinvointialueiden hoidettavaksi. Mitä vaikutuksia sillä on tälle akuutille hädälle?

Uskallammeko edes kuvitella?

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut