Ukrainalainen Nobelin rauhanpalkinnon saaja: Aseiden laskeminen ei toisi rauhaa, vaan miehityksen

”Rauhaa ei voida saavuttaa laskemalla aseet maassa, jonka kimppuun hyökätään.”

”Sota muuttaa ihmiset numeroiksi. Meidän on saatava nimet kaikille sotarikosten uhreille”, Ukrainalaisen Center for Civil Liberties (CCL) -ihmisoikeusjärjestön johtaja Oleksandra Matviitshuk sanoi.

10.12.2022 17:52

Venäläiset ja ukrainalaiset Nobelin rauhanpalkinnon saajat tuomitsivat lauantaina Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan palkintojenjakoseremoniassa Oslossa.

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin johtajan Jan Ratshinskin mukaan Venäjällä kutsutaan vastarintaa fasismiksi.

”Tätä käytetään perusteluna Ukrainassa käytävälle järjettömälle ja rikolliselle hyökkäyssodalle”, Ratshinski sanoi.

Ukrainalaisen Center for Civil Liberties (CCL) -ihmisoikeusjärjestön johtajan Oleksandra Matviitshukin mukaan Ukraina ei voi saavuttaa rauhaa laskemalla aseensa.

”Ukrainalaiset haluavat rauhaa enemmän kuin kukaan muu maailmassa. Rauhaa ei kuitenkaan voida saavuttaa laskemalla aseet maassa, jonka kimppuun hyökätään. Se ei olisi rauha vaan miehitys”, Matviitshuk perusteli.

Sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, CCL on dokumentoinut yli 27 000 sotarikosepäilyä. Matviitshukin mukaan kyseessä on vain ”jäävuoren huippu”.

”Sota muuttaa ihmiset numeroiksi. Meidän on saatava nimet kaikille sotarikosten uhreille”, Matviitshuk jatkoi.

”Riippuvuuden diktatuuri”

Kolmas Nobel-palkinnon saaja, valkovenäläinen Ales Bjaljatskin, joka on ollut vangittuna viime vuoden heinäkuusta, ei saanut lähettää Nobel-juhlaan edes omaa puhettaan. Bjaljatskinin sijasta palkinnon otti vastaan hänen vaimonsa Natalija Pintshuk, joka välitti miehensä terveiset.

Pintshukin mukaan Venäjä yrittää luoda Valko-Venäjälle ”riippuvuuden diktatuurin sotilastukikohdilla, suurella taloudellisella riippuvuudella sekä kulttuurisella ja kielellisenä venäläistämisellä”.

”Valko-Venäjällä sorrettujen ihmisten ääni syrjäytetään ja jätetään huomiotta. Hyvyyden ja totuuden täytyy kuitenkin pystyä suojelemaan itseään”, Pintshuk sanoi.

Muut Nobel-palkinnot jaettiin lauantaina Tukholmassa. Palkintojen voittajat julkistettiin jo lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut