Ensi viikolla sähkön hinta voi ylittää euron haamurajan, näin asiantuntijat kommentoivat

Tulevina päivinä sähkön hinta nousee korkealle. Fingridin johtaja Tuomas Rauhala kertoo, että sähkön riittävyyden kannalta alkuviikko näyttää hyvältä.

Sähkön hinnan odotetaan nousevan korkealle. Tampereen yliopiston sähkötekniikan professori Pertti Järventausta arvioi, että sähkön hinta tulee nousemaan yli euroon kilowattitunnilta.

10.12.2022 18:36

Aamulehti

Sähkön hinnan odotetaan nousevan tulevina päivinä korkealle.

Markkinahinnan nousun aiheuttavat sään kylmeneminen ja sähkön kulutuksen kasvu. Myös tuulivoiman tuotannon odotetaan olevan vähäistä ja ydinvoimatuotannossa sekä siirtoyhteyksissä on huoltoja.

Lue lisää: Sähkön hinta on sunnuntaina ja ensi viikolla niin kova, että sähköyhtiö lähetti asiakkaille varoituksen: kannattaa välttää sähkön käyttöä

Lue lisää: Uutta tietoa Tampereen sähkölaitoksen hinnan­alennuksista: näin moneen asiakkaaseen se vaikuttaa – Miten käy määräaikaisten sopimusten?

Tampereen yliopiston sähkötekniikan professori Pertti Järventausta arvioi, että sähkön hinta tulee nousemaan yli euroon kilowattitunnilta.

”Mehän oltiin jo alkusyksystä euron tuntumassa. Nyt, kun pakkaset ovat kiristyneet, kuormitukset kasvavat ja sitä myöten ollaan korkeammalla hintatasolla.”

” Yksittäisillä tunneilla tulemme näkemään vielä huomattavasti yli euron hintatasoa. Varsinkin, jos Olkiluoto 3 ei ole verkossa.”

Pahimmillaan sähkön hinta voi Järventaustan mukaan nousta hintakattoon, joka on tällä hetkellä neljä euroa kilowattitunnilta.

Sähköä riittää

Kantaverkkoyhtiö Fingridin sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala ei arvioi sähkön tulevia hintoja. Hän kuitenkin kertoo, että hinnan nousua voi olla luvassa.

”Kyllähän menneellä viikolla hinnat ovat olleet korkealla. Etelä-Ruotsin ison ydinvoimalaitoksen Oskarshamn 3:n keskeytys ja alkuviikon kylmä sää varmasti vähentävät tarjontaa markkinoilla. Sehän tyypillisesti johtaa siihen, että hinta nousee.”

Rauhalan mukaan hinnan nousuun vaikuttaa merkittävästi juuri Etelä-Ruotsin tilanne.

”Siinä, millaiseksi hinta muodostuu, yksi keskeinen tekijä on Etelä-Ruotsin tilanne. Se, että minkä hintaista sähkö on Etelä-Ruotsin lähialueilla ja kuinka paljon Etelä-Ruotsiin markkinoiden pohjalta sähköä tulee ja mistä suunnasta, vääjäämättä vaikuttaa meidän markkinahintaan.”

Sähkön riittävyyden kannalta alkuviikko näyttää Rauhalan mukaan hyvältä, ellei mitään odottamatonta tapahdu.

”Vaikka hinnat varmastikin ovat korkealla, riittävyyden näkökulmasta ollaan ennusteiden pohjalta sillä tasolla, että suomalainen tuotanto ja siihen mukaan huomioituna Pohjois-Ruotsista tuleva sähkö todennäköisesti kattavat hyvin Suomen tarpeen.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut