Palvelunesto­hyökkäyksen kohteeksi joutuneet Kela ja Kanta toimivat lähes normaalisti

Kelan verkkosivuissa on ollut perjantaina ongelmia. Myös Kanta-palvelussa on ollut häiriöitä, mikä on saattanut vaikeuttaa reseptilääkkeiden saamista.

Mies tutkii opintolainahyvityslomaketta Kelan verkkosivuilta Helsingissä 23. elokuuta 2019.

9.12.2022 13:18 | Päivitetty 9.12.2022 17:33

Kansan­eläkelaitoksen verkkosivut ja Kanta-palvelut olivat perjantaina väli­aikaisesti poissa käytöstä palvelunesto­hyökkäysten takia.

”Tällä hetkellä Kelan ja Kannan verkkopalvelut toimivat lähes normaalisti”, Kelan it-johtaja Jukka Melanen kertoi noin kello viiden aikaan iltapäivällä.

Kelan verkkosivujen toiminnassa oli häiriöitä jo perjantai­aamuna. Kela ehti aiemmin päivällä tiedottaa häiriön olevan korjattu, mutta ongelmia ilmeni myöhemmin uudelleen.

Yhden aikaan päivällä Kela tiedotti Twitterissä, että sekä sen että Kanta-palvelun häiriössä on kyse palvelunesto­hyökkäyksistä. Asiakkaiden tiedot eivät kuitenkaan olleet Kelan mukaan vaarassa.

Melasen mukaan on mahdollista, että verkkosivuilla on edelleen joitain häiriöitä, mutta palveluihin pitäisi kuitenkin päästä kirjautumaan normaalisti. Lauantaina asiointi­palvelu Oma Kelassa on ennalta suunniteltu käyttökatko aamukuuden ja iltakahdeksan välillä.

Palvelunestohyökkäys alkoi noin puoli yhden aikaan torstain ja perjantain välisenä yönä, Melanen kertoo.

”Puoli kymmenen jälkeen aamupäivällä asiat saatiin kuntoon, mutta sitten tuli uusi hyökkäys.”

Sivustoille tehtiin siis useita palvelunestohyökkäyksiä. Melasen mukaan ne liittyvät samaan kokonaisuuteen, mutta hän ei suostu ottamaan kantaa siihen, millaisista hyökkäyksistä oli kyse tai millainen taho hyökkäysten takana on mahdollisesti ollut.

Hyökkäysten takia osassa apteekeista on saattanut olla perjantaina vaikeuksia saada reseptilääkkeitä.

”Tiedän, että reseptikeskus on toiminut normaalisti, mutta on saattanut olla yksittäisiä apteekkeja, joilla on ollut yhteysongelmia”, Melanen sanoo.

Voivat kestää pitkäänkin

Kyberturvallisuus­keskuksen tietoturva-asiantuntija Harri Holmström arvioi aiemmin päivällä, että se, kuinka kauan palvelunestohyökkäys kestää, vaihtelee merkittävästi.

”Siihen vaikuttavat esimerkiksi hyökkääjän kyvykkyys, resurssit ja motivaatio sekä se, miten hyökkäykseltä puolustaudutaan”, hän sanoi.

”Ne voivat kestää pitkäänkin tai olla todella lyhytkestoisia. Tänä syksynäkin on nähty kaikenlaisia palvelunestohyökkäyksiä.”

Holmströmillä ei ollut tietoa siitä, millainen hyökkäys Kelan palveluihin on kohdistunut, ja hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Holmströmin mukaan palvelunestohyökkäyksillä ei tyypillisesti ole vaikutuksia erilaisten palveluiden toimintaan enää sen jälkeen, kun hyökkäys päättyy.

”Vaikutukset kestävät niin kauan kuin hyökkäyskin kestää tai sitä saadaan rajoitettua.”

Päivitetty 9.12.2022 kello 15.12: Juttuun lisätty tietoturva-asiantuntija Harri Holmströmin kommentit.

Päivitys 9.12.2022 kello 17.31: Päivitetty Kelan ja Kannan toimiminen lähes normaalisti sekä Jukka Melasen kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut