Olkiluoto 3 myöhästyy jälleen

TVO kertoo, että kolmosreaktori aloittaa säännöllisen sähköntuotannon aikaisintaan 6. helmikuuta. Tähänkin aikatauluun liittyy epävarmuuksia.

Olkiluotoon rakennettava kolmas ydinvoimareaktori myöhästyy jälleen

9.12.2022 11:19 | Päivitetty 9.12.2022 14:17

Olkiluotoon rakennettava kolmas ydinvoimareaktori myöhästyy jälleen. Teollisuuden voima (TVO) kertoo, että kolmosreaktori saadaan käyttöön aikaisintaan 6. helmikuuta. Aiemmin päiväksi arvioitiin 22. tammikuuta.

”Laitostoimittaja Areva-Siemens-konsortion mukaan sähköntuotanto jatkuu aikaisintaan 25. joulukuuta 2022 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaisi näin ollen helmikuussa 2023. Aikatauluun liittyy vielä epävarmuuksia”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Reaktorin käyttöönoton sähköntuotantotietoja kuvaavalla sivulla kerrotaan, että reaktori saadaan käyttöön aikaisintaan 6. helmikuuta.

Yllättäviä ongelmia

Olkiluoto 3:n piti aloittaa säännöllinen sähköntuotanto viimein tänä vuonna, vuosien viivästysten jälkeen. Käyttötesteissä on kuitenkin paljastunut yllättäviä ongelmia. Viimeisimmät viivästykset johtuvat syöttövesipumpuissa havaituista säröistä.

TVO:n mukaan syöttövesipumppujen vaurioita selvitetään yhä, mutta selvitykset ovat edenneet loppusuoralle. Vaurioita on selvitetty muun muassa laboratoriotesteillä. Yhtiö on aiemmin sanonut, että selvitysten lopullisen tulokset saadaan joulukuun aikana, ja tulosten vaikutuksista laitoksen käyttöönoton aikatauluun tiedotetaan välittömästi.

Lue lisää: Olkiluoto 3:n vesipumppuongelman selvittäminen etenee – laboratoriotutkimukset valmistuivat

Päätös laitoksen käynnistämisestä tehdään selvitysten tulosten valmistuttua. Muutaman senttimetrin pituisia säröjä on löytynyt reaktorin jokaisesta neljästä syöttövesipumpusta.

Syöttövesipumput pumppaavat voimalan niin sanotussa sekundääripiirissä kiertävän veden höyrystimeen, jossa ydinreaktorin tuottama lämpö kiehuttaa veden. Höyry pyörittää turbiinin siipipyörää, joka pyörittää sähköä tuottavaa generaattoria.

Säröistä kärsineet pumput ovat siis voimalan käytön kannalta erittäin oleellisia, mutta TVO:n mukaan pumppujen vaurioilla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Voi käydä korkeana

Uudet viivästykset tarkoittavat kasvavaa riskiä sille, että tänä talvena sähkön hinta Suomessa voi käydä hyvin korkeana. Näin voi tapahtua, jos esimerkiksi tammikuussa nähdään kova pakkasjakso, jolloin tuulivoimatuotanto on hyvin vähäistä, eikä Olkiluoto 3:n sähköntuotanto ole käynnissä.

Viivästykset lisäävät myös sähköpulan riskiä, mikä äärimmillään tarkoittaisi kiertäviä sähkökatkoja eli sähkön säännöstelyä.

”Epävarmuus Olkiluoto 3:n lopullisesta aikataulusta lisää sähköpulan riskiä talvikaudella”, kantaverkkoyhtiö Fingrid totesi arviossaan marraskuun lopulla.

Valmistuttuaan Olkiluoto 3 tuottaa 14 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä.

Ollut tuotantotauolla

Olkiluodon kolmosreaktori koekäyttö alkoi aiemmin tänä vuonna. Reaktori saavutti täyden 1 600 megawatin tehon ensimmäistä kertaa 30. syyskuuta. Kolmosreaktori on ollut tuotantotauolla 13. lokakuuta alkaen. Silloin reaktorille tehtiin pikasulkutesti, jonka jälkeen sille aloitettiin korjaus- ja tarkastustyöt. Sen aikana havaittiin vauriot pumpuissa.

LUT-yliopiston energiatekniikan professori Juhani Hyvärisen mukaan ulkopuolisen on mahdotonta arvioida, miten isoista ongelmista pumpuissa on kyse tai kuinka kauan niiden korjaaminen kestää.

”Voimalan turbiinilaitos on Siemensin toimittama, mutta pumput on valmistanut joku sen alihankkija. Aikataulu riippuu siitä, onko pumppujen varaosia olemassa valmiina vai pitääkö niitä ryhtyä valmistamaan”, Hyvärinen sanoi Helsingin Sanomille lokakuussa.

Syöttövesipumppuja on voimaloissa Hyvärisen mukaan yleensä rivistö, jotta yksittäisen pumpun vika ei haittaisi tuotantoa.

Iltalehdelle Hyvärinen sanoi lokakuun lopussa, että löydetyt vauriot ovat ”todellinen yllätys”. ”Ei tämmöisten osien kuuluisi ruveta säröilemään noin nopeasti. Kyllä niiden olisi kuulunut kestää 2040-luvulle asti”, hän sanoi lehden haastattelussa.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut