Rikkihapporekka kaatui Lahdessa, monta tonnia valui maahan – tie taas auki liikenteelle

Terveydelle vaarallinen kaasu aiheutti illalla ja alkuyöstä vaaraa lähialueella. Mahdollisia ympäristövahinkoja selvitellään.

8.12.2022 23:44 | Päivitetty 9.12.2022 10:26

Lahdessa eteläisellä kehätiellä liikenne kulkee taas torstai-iltaisen onnettomuuden jälkeen, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskus. Kouvolan suuntaan kulkevat kaistat olivat poikki lähes kymmeneen asti aamulla rikkihapporekan kaaduttua iltayhdeksän maissa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta kerrottiin aiemmin perjantaina aamulla, että kaatunut rikkihapporekka saatiin siirrettyä pois onnettomuuspaikalta aamuseitsemän jälkeen. Tämän jälkeen tie täytyi vielä aurata ajokuntoon.

Rekka kaatui torstaina illalla, ja säiliöstä ehti vuotaa useita tonneja rikkihappoa maastoon. Ennen rekan siirtämistä sen säiliöt pumpattiin tyhjäksi, mikä vei useita tunteja.

Tarkka sijaintipaikka on tien 167 liittymän lähellä noin puoli kilometriä Liipolan tunnelin läntisestä suuaukosta länteen päin.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos antoi tilanteesta vaaratiedotteen myöhään torstaina ja neuvoi Twitterissä alueen asukkaita välttämään liikkumasta alueella, pysymään sisätiloissa sekä sulkemaan ilmanvaihdon. Kello kahden aikaan yöllä Hätäkeskuslaitos tiedotti vaaran olevan ohi, eli terveydelle vaarallinen kaasu ei enää aiheuta vaaraa lähialueella.

Rikkihappoa on mahdollisesti valunut maahan 7–8 tonnia, kertoo päivystävä palomestari Jukka Huttunen. Pelastuslaitoksen tietojen mukaan rekan kyydissä oli yhteensä 45 tonnia rikkihappoa. Vuotavassa osassa ainetta oli 9 tonnia.

Onnettomuuspaikan kohdalla lasketaan perjantaina nopeusrajoituksia, koska paikalla on viranomaisia selvittämässä onnettomuuden laajuutta, Huttunen kertoi. Tarvittaessa tietä myös kavennetaan päivän aikana.

Huttunen ei osannut vielä aamulla arvioida aiheutuneiden ympäristövahinkojen laajuutta. ”Pohjavesialuettahan se on, mutta kun se on uusi tie, suojausten pitäisi olla kunnossa”, Huttunen sanoi.

Päivitetty 9.12.2022 kello 10.26: Juttua päivitetty kauttaaltaan tuoreilla tiedoilla onnettomuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut