Kaikkonen ei saanut Turkilta lupauksia Nato-aikataulusta mutta katsoi edistäneensä jäsenyysprosessia

Ankarassa vieraillut puolustusministeri korosti, ettei Suomella ole asevientikieltoa Turkkiin. Muutama puolustustarvikkeiden vientihanke Turkkiin on vireillä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kätteli Turkin puolustusministeri Hulusi Akarin kanssa Ankarassa torstaina 8. joulukuuta.

8.12.2022 13:30 | Päivitetty 8.12.2022 20:37

STT

Turkissa vierailunsa päättänyt puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoi torstaina, ettei Turkilla ollut tässä vaiheessa antaa tarkkaa aikataulua Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista. Kaikkonen kuitenkin katsoo, että vierailu edisti Suomen Nato-prosessia.

”Enköhän niin rohkene sanoa, että ei tässä ainakaan takapakkia menty odotusten suhteen”, Kaikkonen kertoi suomalaismedialle kaksipäiväisen vierailunsa päätteeksi.

Kaikkonen tapasi pääkaupunki Ankarassa Turkin puolustusministerin Hulusi Akarin, joka oli kutsunut kollegansa vierailulle.

”Tapaaminen oli hyvä, rakentavakin. Tietysti kovin tarkasti en nyt voi sitä avata, mutta sen voin sanoa, että hyvin odotetuista teemoista keskustelimme”, Kaikkonen kertoi.

Kaikkonen totesi Akarille toivovansa, että Suomen Nato-jäsenyys ratifioidaan mahdollisimman pian.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Unkari lupasi hiljattain hoitaa ratifioinnin helmikuun alussa, mutta Turkki ei ole antanut ratifioinnille aikataulua.

”Saattoipa tämä vierailu hivenen edistää asiaamme, mutta varmaan jonkin verran kärsivällisyyttä meiltä vielä vaaditaan ennen kuin tuo ratifiointi Turkissa on maalissa.”

Asevientilupia voidaan periaatteessa myöntää

Puolustusministerit keskustelivat myös aseviennistä. Asia nousi esille alkuviikosta, kun Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu vaati Suomelta aseiden vientirajoituksista luopumista. Suomi teki 2019 päätöksen olla myöntämättä Turkkiin uusia asevientilupia Turkin hyökättyä Pohjois-Syyriaan.

Kaikkonen painotti, että jo kesällä allekirjoitetussa Madridin yhteisymmärrysasiakirjassa Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä todettiin, että Suomella ei ole kategorista asevientikieltoa Turkkiin.

”Vahvistin sen mitä jo aiemminkin on todettu, että puolustustarvikeviennissä Suomi käyttää jatkossakin tapauskohtaista harkintaa, ja Nato-jäsenyys on jatkossa osa tätä kokonaisharkintaa”, Kaikkonen sanoi.

”Puolustustarvikeviennin lupaprosessit ovat aika monivaiheisia. Viime kuukausien aikana muutama vientihanke Turkkiin on saanut alkuvaiheen vihreää valoa ennakkolausunnon muodossa. Informoin tästä myös Turkin kollegaani.”

Hankkeista ei voi tällä hetkellä kertoa enempää, koska ne ovat vielä yrityssalaisuuksien piirissä.

”Jos nämä sitten jalostuvat varsinaisiksi lupahakemuksiksi tulevien kuukausien aikana, ne sitten käsitellään asianmukaisesti ja niihin otetaan kantaa. Periaatteessa on mahdollista, että tulevaisuudessa joitakin lupia voidaan myöntää.”

Turkki tekee kokonaisarvion

Kaikkonen ja Akar kävivät läpi myös Turkin terrorismihuolia. Alkuviikosta Akar sanoi Turkin odottavan Suomelta ja Ruotsilta vielä konkreettisia askelia. Kaikkonen ei täsmentänyt, mitä lisätoimia Turkki vielä vaatii Suomelta terrorismin suhteen.

”Oikeastaan kaikki tulee sieltä Madridin yhteisymmärrysasiakirjasta, jossa on yhdessä sovittu miten edetään. Varmaan Turkki erilaista konkretiaa toivoo siinä, miten terrorismia vastaan taistellaan ja miten muissa kysymyksissä edetään”, Kaikkonen sanoi.

”Se on varmaan sellainen kokonaisarvio, jonka Turkki tekee, kun se katsoo että on tehty riittävästi.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut