Linnan juhlien kuumat kysymykset: Kenet saa ottaa aveciksi ja mitä presidenttiparille tervehdittäessä sanotaan?

Tässä vastaukset Linnan juhlista usein esitettyihin kysymyksiin.

Presidenttipari valitsee itse, ketä Linnan kutsutaan itsenäisyyspäiväksi.

6.12.2022 19:58

Aamulehti

Tasavallan presidentin kanslian sivuille on koottu vastaanotosta usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Milloin vieraat saapuvat tilaisuuteen? Onko kutsukortti oltava mukana?

Kutsukorttiin merkitty aika osoittaa arvioidun kättelyajan, ja ohje kuuluu, että vieraiden on hyvä olla paikalla 15 minuuttia ennen kyseistä kellonaikaa.

Mariankadun ulko-ovet avataan ensimmäisille vieraille noin kello 18.30. Vierailla pitää olla mukanaan kutsukortti sekä kuvallinen henkilötodistus. Lahjoja Linnaan ei saa tuoda.

Mitä tervehdittäessä sanotaan? Kumpi tervehtii ensin?

Tervehdittäessä presidenttiparia vieraiden toivotaan vain esittelevän itsensä sanoen etu- ja sukunimensä ilman muita toivotuksia tai puhutteluja. Kutsuttavat päättävät itse pariskunnan tervehtimisjärjestyksen.

Keitä itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsutaan?

Itsenäisyyspäivän vastaanotto on tasavallan presidentin ja hänen puolisonsa isännöimä tilaisuus, jonka vieraista he päättävät vuosittain.

Kutsuvieraiden joukossa on eri tavoin ansioituneita suomalaisia yhteiskunnan eri aloilta sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä. Kaikki kutsutut ovat täysi-ikäisiä.

Kenet voi ottaa aveciksi?

Kutsu on aina henkilökohtainen myös puolisolle. Kutsussa tulee näkyä sekä pääkutsutun että puolison nimi, jotta molemmat pääsevät sisään.

Kutsuttu voi tarvittaessa ottaa mukaansa avustajan. Asia on sovittava kanslian kanssa erikseen. Myös avustaja tarvitsee kutsukortin.

Mikä on vastaanoton pukukoodi? Entä kunniamerkit?

Vastaanoton pukukoodina on juhlapuku eli pitkä iltapuku, kansallispuku, frakki, tumma puku tai juhlapukua vastaava virkapuku. Smokki ei kuulu Linnan juhliin.

Juhlapuvun kanssa käytetään alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä tai pienoiskunniamerkkejä. Tummassa puvussa ja kansallispuvussa miehet käyttävät vain alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä. Naiset voivat kuitenkin käyttää pienoiskunniamerkkejä. Kansallispukuun kuuluvaa helavyöpuukkoa ei voi käyttää Linnassa.

Suosituksena on kantaa suomalaisia kunniamerkkejä. Tarkempia ohjeita kunniamerkkien käytöstä löytyy Ritarikuntien Kunniamerkkioppaasta ja Ritarikuntien kanslian sivuilta.

Milloin vieraat pääsevät syömään ja juomaan?

Tarjoilu alkaa, kun ensimmäiset vieraat ovat tervehtineet presidenttiparia. Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa.

Saako Presidentinlinnassa valokuvata?

Valokuvaaminen on sallittua, mutta muut kutsuvieraat ja tilaisuuden arvokas luonne huomioiden. Esimerkiksi tervehtimisen yhteydessä kuvaus ei ole sallittua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut