Elisabeth Rehn pääsi ensimmäisenä kättelemään presidenttiä

Rehn liittyi pikkulottiin 8-vuotiaana jatkosodan aikaan.

Elisabeth Rehn kätteli presidenttiparia ensimmäisenä.

6.12.2022 18:18 | Päivitetty 6.12.2022 19:54

Aamulehti

Elisabeth Rehn kätteli ensimmäisenä presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota tämän vuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Rehn on rkp:n entinen kansanedustaja ja puolustusministeri.

Helsingin Sanomien suorassa lähetyksessä Rehn kuvaili vuoden olleen hänelle järkyttävä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Presidentin kanslian tiedotteen mukaan Rehn liittyi pikkulottiin 8-vuotiaana jatkosodan aikaan.

"Katsoin lapsenlapsenlapsiani ja mietin, tarvitaanko nyt heitä", Rehn kertoi hyökkäyksen aiheuttamasta tunnekuohusta.

Rehn kertoi suorassa lähetyksessä keskustelleensa tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa jo lokakuussa puhelimessa, ja tuolloin Niinistö oli vihjaissut tulevasta kunniasta.

”Hän kertoi, että haluaa järjestää nämä juhlat ja että olisi sopivaa että olisin se ensimmäinen”, Rehn kertoi.

Rehn tehnyt arvostetun uran kotimaisessa politiikassa ja rauhanvälityksen parissa. Hän on myös toiminut YK:n alipääsihteerinä ja ihmisoikeustarkkailijana. Rehn oli ensimmäinen nainen Suomen puolustusministerin tehtävässä. Rehnin ministerikaudella tehtiin muun muassa päätös Hornet-hävittäjien hankinnasta.

Rehn on ollut ajamassa Suomeen sukupuolesta riippumatonta asepalvelusta, ja hän kertoi kannattaneensa Natoa jo vuonna 1994. Naisiakin koskeva asepalvelus saisi hänestä edetä nopeammin.

"On hyvä, että asiat menevät nyt eteenpäin. Tai eteenpäin ja taaksepäin", hän sanoi.

Illalta 87-vuotias Rehn sanoi toivovansa, että ”jalat kestää”.

Perinteisesti ensimmäisenä kättelyjonossa ovat olleet sotien veteraanit ja lotat. Tänä vuonna presidenttipari ei kutsunut heitä Linnan juhliin, vaan veteraaneille ja lotille järjestettiin oma kutsuvierastilaisuus itsenäisyyspäivää edeltäneellä viikolla.

Elisabeth Rehn saapumassa Presidentinlinnaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut