Itsenäistä Suomea on tänään juhlittu lipunnostoilla, paraateilla ja seppeleenlaskuilla – katso kuvat Puolustusvoimain valtakunnallisesta paraatista Haminassa

Osa pitkäikäisistä perinteistä on palannut koronatauon jälkeen. Illalla on luvassa Linnan juhlat sekä useita mielenosoituksia Helsingin kaduilla.

Puolustusvoimat juhlistivat Suomen itsenäisyyspäivää valtakunnallisella paraatilla Haminassa 6. joulukuuta 2022. Kahtena edellisenä vuotena paraati peruttiin koronavirustilanteen vuoksi.

6.12.2022 9:32 | Päivitetty 6.12.2022 17:41

Puolustusvoimat juhlisti Suomen 105. itsenäisyyspäivää tänään valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Noin 10 000 ihmistä oli tullut seuraamaan paraatia paikan päälle, Kaakkois-Suomen poliisi kertoi Twitterissä.

Poliisin mukaan kaikki sujui hyvin. Pientä liikenneruuhkaa aiheutui tapahtuman jälkeen autoilijoiden poistuessa Haminan keskustasta.

Paraatiin osallistui joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Tapahtumassa oli mukana myös poliisin, pelastuslaitoksen ja Tullin kalustoa.

Paraatikatselmuksen suoritti ja ohimarssin otti vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola. Puheessaan Kakkola nosti esiin kuluneen vuoden poikkeuksellisuuden sekä turvallisuuspoliittisen ilmapiirin muutoksen.

Noin 10 000 ihmistä oli tullut seuraamaan paraatia paikan päälle, Kaakkois-Suomen poliisi kertoi Twitterissä.

Paraatiin osallistui joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Lue lisää: Itsenäisyyspäivän seppele laskettiin sankarihaudoille Tampereella – ”Tänään koko päivä on kyllä yhtä juhlaa”

”Ukrainan tilanne on osoittanut, että Suomen kokonaisturvallisuuden huomioon ottava varautuminen ja Puolustusvoimien suunnitelmallinen ja pitkäkestoinen kehittäminen on ollut tärkeää. Suomella on kokoonsa suhteutettuna hyvin varteenotettavat Puolustusvoimat sekä kansainvälisesti mitattuna erittäin korkea maanpuolustustahto.”

Kakkola sanoi Suomen myös tehneen oikeita valintoja oman puolustuskyvyn ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

”Huolimatta Nato-jäsenyyden hakemisesta, Suomen puolustus tulee olemaan myös jatkossa Suomen Puolustusvoimien päätehtävä. Nato-jäsenyys ei poista oman vahvan puolustuskyvyn tarvetta”, hän sanoi.

Lue lisää: Seppeleenlasku, ohimarssi ja jumalanpalvelus aloittivat itsenäisyyspäivän juhlallisuudet Tampereella – Katso perinteiset tilaisuudet tallenteilta

Kahden vuoden tauolta

Itsenäisyyspäivän paraatiin kuuluva ohimarssi alkoi kello 13.15 Haminassa Kadettikoulunkadulla. Ohimarssin vastaanottopaikka oli Reserviupseerikoulun päärakennuksen kohdalla.

Ohimarssiin osallistui jalan noin 900 ihmistä ja moottoroidussa osastossa noin 50 Puolustusvoimien, poliisin ja Tullin ajoneuvoa. Ohimarssin lopuksi marssivat Rakuunakillan perinneratsukot.

Ohimarssin ylilennoissa nähtiin muun muassa Maavoimien helikoptereita sekä Ilmavoimien monitoimihävittäjiä.

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään vuosittain eri kaupungeissa. Kahtena edellisenä vuotena paraati peruttiin koronavirustilanteen vuoksi. Viime vuonna paraati oli tarkoitus järjestää Lahdessa ja sitä edellisenä vuonna Porissa.

Edellisen kerran valtakunnallinen paraati järjestettiin Tampereella vuonna 2019.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö (keskellä) laski seppeleen Sankariristille Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä itsenäisyyspäivänä.

Alkoi lipunnostolla ja seppeleenlaskulla

Itsenäisyyspäivän vietto alkoi Helsingissä valtakunnallisella lipunnostolla Tähtitorninmäellä. Lippupuheen piti tänä vuonna tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.).

Itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuus on järjestetty vuodesta 1927 lähtien. Sotavuosina perinne oli katkolla, mutta Suomalaisuuden liitto elvytti sen vuonna 1957 ja sen jälkeen lipunnosto on järjestetty joka vuosi.

Aamupäivällä presidentti Sauli Niinistö laski seppeleen Hietaniemen hautausmaan Sankariristille yhdessä rouva Jenni Haukion ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

Puolilta päivin Helsingin tuomiokirkossa järjestettiin itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus, jossa saarnasi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.

Päivitys 6.12. kello 15.44: Päivitetty jutun alkuun tiedot paraatin katsojamäärästä ja poliisin kommentit tapahtuman sujuvuudesta.

Päivitys 6.12. kello 16.28: Lisätty tuoreita kuvia.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut