Kysyimme pirkanmaalaisilta, mitä itsenäisyys heille merkitsee: Yksi vastaus nousi ylitse muiden

Pirkanmaalla itsenäisyyspäivää vietetään perinteisin menoin polttamalla kynttilöitä sekä seuraamalla Linnan juhlia. Monelle vahva perinne on myös Tuntematon sotilas -elokuvan katsominen televisiosta.

Aamulehti kysyi Tampereen Lielahdessa maanantaina asioilla olleilta pirkanmaalaisilta, mitä itsenäisyys heille merkitsee. Aamulehden haastattelema Sinikka Myllymäki (vas.) kertoo, että itsenäisyys koskettaa häntä erittäin läheisesti siksi, että hänen isänsä kävi läpi molemmat sodat. Hänen puolisonsa Teuvo Myllymäki lisäsi, että vapaus on itsenäisyydessä kaikkein tärkeintä. Myllymäet kertoivat, että itsenäisyyspäivää vietetään perinteisin menoin. ”Veimme jo kynttilät haudalle ja huomenna katsomme perinteisesti Tuntemattoman sotilaan, jonka olen aikaisemmin nähnyt muutaman kymmenen kertaa”, Teuvo Myllymäki kertoi.

6.12.2022 6:30

Aamulehti

105-vuotiasta Suomea juhlitaan tänään ympäri Suomea. Jalkauduimme itsenäisyyspäivän aattona Tampereen Lielahteen, jossa kysyimme ostoksia tehneiltä pirkanmaalaisilta, mitä itsenäisyys heille merkitsee. Vastauksissa vapauden merkitys korostui ylitse muiden.

Kysyimme ostoksia tehneiltä myös sitä, onko itsenäisyyden merkitys muuttunut tämän vuoden aikana esimerkiksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa.

Haastateltavat kertovat myös, millaisia perinteitä heidän sekä heidän läheistensä itsenäisyyspäivän viettoon kuuluu.

”Ykkösasiana itsenäisyys merkitsee minulle vapautta mutta myös hyvinvointia”, Kari Löf vastasi. Löf kertoo, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vahvistanut ajatusta siitä, kuinka tärkeää itsenäisyys on.

”Minulle itsenäisyys merkitsee oikeastaan aika paljon varsinkin nyt, kun ajattelee Ukrainan sotaa sekä aikaa jota elämme. Kunnioitan todella paljon kaikkia heitä, jotka ovat vapautemme puolesta taistelleet”, Varpu Järvinen sanoi.

”Minulle itsenäisyys merkitsee paljon. Isänmaa, vapaus sekä se, että saa itse määrätä mitä tekee, eikä kuunnella ketään muuta”, Sirkku Nordberg sanoi itsenäisyyden merkityksestä. Nordberg kertoi myös, että itsenäisyys on hänelle tärkeä asia myös siksi, että hänen isänsä on ollut mukana talvisodassa ja äiti toiminut ilmavalvontalottana. Nordberg kertoi viettävänsä itsenäisyyspäivää polttamalla kynttilöitä sekä katsomalla perinteiden mukaisesti Tuntematon sotilas -elokuvan sekä Linnan juhlat.

Ylöjärvellä asuva Mauno Gerasimow sanoi, että ainakin toistaiseksi hänelle itsenäisyys tarkoittaa vapautta. ”Tuntuu kuitenkin siltä, että päätösvalta on kuitenkin melkein mennyt, kun asioista päätetään EU:ssa”, Gerasimow sanoo.

Markus Melkinille itsenäisyys merkitsee sitä, että saa olla ja kulkea vapaasti. Melkin kertoi, ettei hänellä ole itsenäisyyspäivään liittyviä traditioita, mutta tänä vuonna tarkoituksena on seurata Linnan juhlia televisiosta.

Maarit Tennbergille itsenäisyys merkitsee kaikkein tärkeimpänä asiana sitä, että Suomessa saa elää vapaassa maassa. Tennberg kertoi, että vapaus ja itsenäisyys ovat olleet hänelle aina tärkeitä asioita, mutta hän kertoi niiden tärkeyden korostuneen entisestään Ukrainan sodan vuoksi. Tennberg kertoi viettävänsä itsenäisyyspäivää sukulaisten kanssa sekä Linnan juhlia katsoen.

Eeva-Maija Forsman kertoi, että hänen mielestään itsenäisyys merkitsee vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa sekä oikeutta olla sellainen ihminen kuin on. Forsman sanoi, että hänelle henkilökohtaisesti itsenäisyys antaa myös turvallisuuden tunnetta. Forsman lisäsi, että erityisesti tässä maailmantilanteessa on entistäkin tärkeämpää muistaa, ettei itsenäisyys ole itsestäänselvää. ”Itsenäisyyspäivää vietän perinteiseen tapaan sytyttämällä sinivalkoiset kynttilät kotini ikkunalaudoille samaan tapaan kuin lapsuudenkodissani”, Forsman kertoi itsenäisyyspäivän suunnitelmistaan.

Mitä?

Suomi 105 vuotta

Suomen itsenäisyyspäivää juhlistetaan tänään ympäri Suomen.

Puolustusvoimat juhlistaa itsenäisyyttä valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Paraatiin osallistuu yhteensä noin 1200 henkilöä.

Tampereella itsenäisyyspäivää juhlitaan lasten tanssiaisten ja Keskustorin Itsenäisyyspäivän juhlan merkeissä. Lasten maksuton tanssiaistapahtuma alkaa Tampere-talossa kello 14 ja Keskustorin juhla kello 17.

Keskustorilla esiintyvät esimerkiksi Erin ja Mikko Töyssy sekä Tampereen työväenyhdistyksen soittokunta sekä eri kuorokokoonpanoja. Tapahtuman lopuksi sytytetään Keskustorin alueen rakennusten talvivalaistus.

Tampereen kaupunki järjesti ensimmäisen itsenäisyyspäivän juhlan vuonna 1927 Suomen itsenäisyyden 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Nykyisen muotonsa juhla sai vuonna 1954.

Lähde: Tampereen kaupunki, puolustusvoimat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut