Poliisikouluun ei löydy riittävästi hyviä hakijoita, mutta poliisipulasta on turha puhua – viime elokuussa yli sata poliisia oli vailla koulutustaan vastaavaa työtä

Jos poliisikouluun otettaisiin aloituspaikkamäärän mukainen 400 opiskelijaa, poliisien määrä kasvaisi nykyisestä. Se vaatisi myös poliisin rahoituksen kasvattamista, jotta kaikille riittäisi töitä.

Poliisikoulussa opintoihin sisältyy myös rikospaikkatutkintaa. Kengänjälkien tutkinta oli oppitunnin aiheena tässä kuvassa, joka otettiin 27.2.2015.

2.12.2022 15:13

Aamulehti

Aamulehti uutisoi perjantaina Suomea uhkaavasta poliisipulasta. Poliisiammattikorkeakoulun opiskelupaikkoja on jouduttu jättämään tyhjiksi jo neljänä vuotena peräkkäin, koska suurin osa hakijoista ei täytä alan vaatimuksia. Esimerkiksi tänä vuonna aloituspaikkoja olisi ollut viime vuosien tapaan 400, mutta sopivia opiskelijoita löytyi vain 255.

Lue lisää: Poliisikouluun ei saada enää riittävästi hyviä hakijoita – Useimpien sisäänpääsy kaatuu tähän samaan virheeseen

Kevan eläköitymisennusteen mukaan nykyisistä poliiseista noin 800 eli 21 prosenttia sekä komisarioista ja ylikonstaapeleista 1 775 eli 41 prosenttia on jäämässä eläkkeelle vuoteen 2031 mennessä.

”Eläkkeelle siirtyminen ja muu poistuma on suhteellisen vakaata. Korostan sitä, että viime vuosien aloituspaikkamäärä 400 on meidän toimintahistoriassamme korkea sisäänottomäärä”, koulutusjohtaja Petri Alkiora Poliisiammattikorkeakoulusta toteaa.

Nykyvahvuus 7 500

Alkioran mukaan tänä vuonna sisäänotetuilla 255 uudella opiskelijalla pystytään säilyttämään nykyinen poliisimäärä. Poliisivoimien nykyinen vahvuus ja Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan kirjattu luku on 7 500.

”Tämä oleminen on vähän turbulenttia. Koko ajan puhutaan siitä, mikä on riittävä poliisien määrän taso Suomessa. Sisäisen turvallisuuden selonteossa vuodelta 2021 tavoitteeksi nostettiin 8 200 poliisia. Viime vuosikymmenellä taas oli tehostamisohjelma, jossa poliisien määrää vähennettiin.”

Jos sisään otettaisiin aloituspaikkamäärän mukainen 400 opiskelijaa, poliisien määrä kasvaisi nykyisestä. ”Se vaatisi myös poliisin budjetin vastaavaa korottamista. Kuten tiedetään, rahoituksen lisääminen ei ole helppo tie. Kevään eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus joutuu hallitusohjelmassaan ottamaan kantaa asiaan.”

Vailla poliisityötä

Poliisiammattikorkeakoulun tietojen mukaan tutkinnon suorittaneista poliiseista 109 oli vailla poliisityötä viime elokuun lopulla. ”Ihmiset eivät välttämättä ole halukkaita siirtymään työn perässä eri puolille Suomea. Työtä pitäisi löytyä sopivalta etäisyydeltä, että kysyntä kohtaisi tarjonnan.”

Koulutettaisiinko poliiseja siis työttömäksi, jos sisään otettaisiin joka vuosi 400 uutta opiskelijaa? ”Tammikuussa 2015 meillä oli 200 silloisen tutkinnon suorittanutta vailla poliisityötä ja vastavalmistuneet osoittivat mieltään Kolmen sepän patsaalla Helsingissä. Tämä on ollut jatkuvaa aaltoliikettä.”

Alkioran mukaan on toivottavaa, että poliisin vahvuus olisi vakaa ja toimintamalli ennustettava, eikä jatkuvaa kiihdyttämistä ja jarruttamista. ”Tämä heijastuu heti myös opiskelijoiden hakeutumiseen alalle. Poliisikouluun hakeudutaan varta vasten eikä olla mukana yhteishaussa. Tähän koulutukseen pyritään, jotta poliisin ammattiin päästään. Motivaatio on korkealla.”

Jos valmistunut ei noin vuoden kuluessa valmistumisestaan työllisty poliisin virkaan, on Alkioran mukaan suuri riski, että hänet menetetään muuhun työtehtävään.

Puolet tulee paikalle

Poliisikouluun pyrki tänä vuonna peräti 5 469 hakijaa, mutta seulan läpäisi vain alle viisi prosenttia. ”Siinä vaiheessa, kun kutsumme ihmisiä tänne pääsykokeisiin, vain puolet tulee paikalle. Voi olla, että jonkin etuuden säilymisen kannalta täytyy esittää aktiivista ja hakeutua eri oppilaitoksiin. Ehkä mekin kärsimme tästä ilmiöstä.”

Poliisiammattikorkeakoulu on kuitenkin halunnut pitää vakaasti kiinni valintakriteereistä. ”Emme ole ehdoin tahdoin täyttäneet opiskelupaikkaa, jos hakija ei ole antanut riittävää näyttöä valintamenettelyssä.”

Fyysisissä testeissä suoriutumiselle on minimivaatimukset. ”Jos niitä ei saavuta, valintakoe päättyy siihen.”

Lisäksi tulevat kirjallinen essee, haastattelut sekä psykologiset testit ja muu soveltuvuuden arviointi. Niistä kaikista pitää saada riittävästi pisteitä, jotta opiskelupaikka heltiää.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut