Vihreät vaatii hallitus­puolueiden johtoa koolle käsittelemään hallituksen tilannetta – keskusta hylkäsi hallituksen linjan luonnonsuojelulaista

Keskusta asettui samaan rintamaan opposition kanssa luonnonsuojelulaissa. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne katsoo, että keskusta on käytännössä yksipuolisesti irtautunut hallitusyhteistyöstä.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) kertoi, että keskusta äänesti hallituksen luonnonsuojelulakia koskevan esityksen muuttamiseksi. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo, että keskusta irtautui yksipuolisesti hallitusyhteistyöstä.

29.11.2022 12:24 | Päivitetty 29.11.2022 17:59

Vihreät vaatii hallituspuolueiden johtoa koolle käsittelemään hallituksen tilannetta sen jälkeen kun keskustan edustajat liittoutuivat tiistaina ympäristövaliokunnassa opposition kanssa. Asiasta kertoi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne tiistaina ryhmän ylimääräisen kokouksen jälkeen.

Harjanteen mukaan on vaikea nähdä, että mikään etenee ennen kuin tilanne käydään läpi. Tämä tarkoittaa myös lisäbudjettineuvotteluita maatalous- ja soterahoista. Harjanteen mukaan asiassa tarvitaan aikalisä.

"Valitettavasti keskusta on ajanut sellaiseen tilanteeseen, jossa ei ole luottamusta siihen, että sovittu pitää. Silloin on aika vaikea mitään sopiakaan”, Harjanne sanoi.

Vihreiden eduskuntaryhmä piti ylimääräisen kokouksen pian sen jälkeen, kun keskusta oli lähtenyt muuttamaan hallituksen esitystä luonnonsuojelulaiksi yhdessä oppositioon kuuluvien kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa.

Harjanne sanoi toimittajille kokouksen jälkeen, että vihreät on sitoutunut hallitustyöskentelyyn.

"Me olemme sitoutuneet kantamaan vastuuta, jonka olemme hallituspuolueena ottaneet.”

Harjanteen mielestä keskustan toiminnan tyrmistyttävyyttä lisää, että se osuu viikkoon, jolloin pääministerin tiedetään olevan pitkällä virkamatkalla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on työmatkalla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa lauantaihin asti. STT tavoitteli Marinilta kommenttia keskustan toiminnasta sekä hallitusyhteistyön tilanteesta. Marinin esikunnasta kerrottiin puolenpäivän aikoihin, ettei pääministeriä saada nyt kiinni kommentteja ajatellen matkan vuoksi.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Harjanne kuvasi keskustan toimintaa ”aivan ennenkuulumattoman tyrmistyttäväksi teoksi” puhuessaan toimittajille ennen kokousta.

Harjanne toteaa, että luonnonsuojelulaista on neuvoteltu yhdessä hallituspuolueiden kanssa perusteellisesti, ja siitä on saatu aikaan keskustankin ministerien hyväksymä yksipuolinen esitys.

”Tässä kohtaa lainsäädäntötyötä opposition kanssa liittoutuminen lainsäädännön muuttamiseksi ei ole hallituspuolueen toimintaa”, Harjanne sanoo.

Kalli: Koko eduskuntaryhmä muutoksen takana

Keskustan kansanedustajat vaativat ympäristövaliokunnassa yhdessä opposition kanssa luonnonsuojelulain muuttamista, vaikka keskustan eduskuntaryhmä ja ministeriryhmä ovat aiemmin hyväksyneet ne.

Vireillä oleva luonnonsuojelulain kokonaisuudistus on ollut ympäristöministeriön merkittävimpiä hankkeita tällä hallituskaudella. Uudistuksella on tavoiteltu luonnon monimuotoisuuden laajempaa turvaamista.

Koko keskustan eduskuntaryhmä oli luonnonsuojelulakia koskevan esityksen muuttamisen takana, kertoo ryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli.

Kallin mukaan ryhmä piti tärkeänä tiettyjen pykälien poistamista hallituksen esityksestä. Aamupäivällä eduskunnan ympäristövaliokunta päätti keskustan ja opposition äänin poistaa esityksestä kaksi pykälää, jotka käsittelevät uhanalaisia luontotyyppejä. Lisäksi vesilakiin ehdotettu muutos hylättiin.

Kalli sanoo, että keskusta ja muut hallituspuolueet "ilman muuta pystyvät" toimimaan yhä yhteistyössä eduskunnassa. Hänen mukaansa asiassa on kyse vain luonnonsuojelulaista ja omaisuudensuojasta.

”Meillä on paraikaa joka päivä useita esityksiä käsittelyssä, ja uskon, että niitä pysytään viemään hyvässä yhteisymmärryksessä eteenpäin”, Kalli sanoi.

Näin hallituskumppanit kommentoivat

Pääministeripuolue sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallituksessa on nyt yksi puolue, jonka toimintakyky herättää jatkuvasti huolta.

”Keskustan kannattaisi nyt käydä sisäinen keskustelu siitä, mikä heidän toimintakykynsä hallituspuolueena on. Itse uskon, että tässä ajassa suomalaiset arvostavat vakaata ja ennakoitavaa asioiden hoitoa”, Lindtman sanoi toimittajille eduskunnassa.

”Tilanne on nyt se, että hallituksessa on nyt yksi puolue, jonka toimintakyky hallituspuolueena herättää jatkuvasti kysymysmerkkejä, ja neljä puoluetta, jotka ovat sitoutuneet toimimaan, kuten hallituspuolueen kuuluu.”

STT tavoitteli pääministeri Sanna Marinilta (sd.) tuoreeltaan kommenttia keskustan toiminnasta sekä hallitusyhteistyön tilanteesta. Marinin esikunnasta kerrottiin, ettei pääministeriä saada nyt kiinni kommentteja ajatellen, koska hän on vienninedistämismatkalla Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo luonnehtii, että luonnonsuojelulaki on hallituksen keskeisin luontokatoa torjuva uudistus.

"Tämä on yhtä lakia isompi kysymys. Kykeneekö keskusta vastuunkantoon?” Ohisalo kysyy Twitterissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ryöpytti keskustaa Twitterissä hetki äänestyksen jälkeen.

”Vaikka paljoa en odottanut, onnistui keskusta jälleen yllättämään toimiessaan räikeästi yhteisten pelisääntöjen vastaisesti. Luonnonsuojelulain vesittäminen on paitsi hallitusrintaman pettämistä myös Suomen luonnon pettämistä”, Andersson kirjoittaa ja lisää, että keskusta ei tunnu tietävän, haluaako se olla hallitus- vai oppositiopuolule.

Keskustan kanta muuttui

Hallitus on antanut lakiesityksen eduskuntaan yksimielisenä toukokuussa. Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) mukaan keskustan kannan muuttivat valiokunnassa pidetyt asiantuntijakuulemiset.

”Näimme asiantuntijakuulemisissa, joita ympäristövaliokunnassa oli yli sata kappaletta, että omaisuudensuoja ei mahdollisesti toteudu sillä tavalla kuin on tarpeen”, Kosonen sanoi.

Hän ei halunnut arvioida, millaiset vaikutukset keskustan irtiotolla on hallituksen toimintakykyyn.

”Sitä saavat sitten muut spekuloida. Minä vaan teen täällä töitäni.”

Keskusta on tehnyt syksyn aikana muitakin irtiottoja hallitusyhteistyöstä, mikä on aiheuttanut epäilyjä hallituksen toimintakyvystä.

Mikä hiertää?

Luonnonsuojelulaista käytiin keväällä kuukausien neuvottelu, jonka aikana keskusta sai laimennettua merkittävästi muun muassa vihreiden ajamia lakipykäliä.

Ympäristövaliokunnassa hallituspuolueet hävisivät äänin 8–9 oppositiopuolueille.

Vireillä oleva luonnonsuojelulain kokonaisuudistus on ollut ympäristöministeriön merkittävimpiä hankkeita tällä hallituskaudella. Uudistuksella on tavoiteltu luonnon monimuotoisuuden laajempaa turvaamista.

Keskustan ja oppositiopuolueiden mukaan laista pitää poistaa kokonaan pykäliä, jotka käsittelevät uhanalaisia luontotyyppejä. Nuo pykälät ovat 64 ja 65.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että uhanalaiseksi luontotyypiksi voidaan määritellä sellainen luontotyyppi, jonka riski hävitä luonnosta on vähintään korkea.

Lisäksi hallitus esittää, että viranomaisten on otettava uhanalaiset luontotyypit ja uhanalaiset eliölajit huomioon päätöksenteossaan. Näitä esityksiä keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit eivät siis halua lakiin.

Hallituksen esityksessä on pykälä, jossa luetellaan 13 erilaista luontotyyppiä. Pykälän mukaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely) voi päättää suojella näihin luontotyyppeihin kuuluvan esiintymän, jos se on suojellun luontotyypin säilymiselle tärkeä.

Keskustan ja oppositiopuolueiden mukaan tämän pykälän tulisi olla ainoa luontotyyppien suojelun tapa luonnonsuojelulaissa. 13 luontotyyppiin lukeutuvat muun muassa kalkkikalliot, hiekkarannat ja pähkinäpensaikot.

Vaikea taival

Keskustan ja sosialidemokraattien hallitustaival on ollut takkuinen aiemminkin. Iso kriisi koettiin muun muassa puoliväliriihessä 2021, jolloin riihtä puitiin peräti kahdeksan päivää. Tuolloin keskusta uhitteli lähtevänsä hallituksesta.

Tänä syksynä keskusta ja muu hallitus on ollut napit vastakkain muun muassa saamelaiskäräjälaista. Hallitus antoi saamelaiskäräjälain eduskunnan käsittelyyn 17. marraskuuta poikkeuksellisen äänestyksen jälkeen äänin 11–3. Keskustan paikalla olleet ministerit äänestivät esitystä vastaan. Yleensä hallituksen esitykset ovat yksimielisiä.

Vaikeuksia on ollut myös esimerkiksi yhteisen vastauksen muotoilemisessa opposition välikysymykseen EU:n ennallistamisasetuksesta.

Oikaisu 29.11.2022 kello 12.59: Ministeri Hanna Kososen puolue oli hetken kuvatekstissä vihreät, kun se oikeasti on keskusta.

Täydennys 29.11.2022 kello 13.09: Lisätty taustaa hallituksen vaikeuksista löytää sopua. Täydennetty vasemmiston puheenjohtajan Li Anderssonin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut