Taysin erikoislääkärin epäillään varastaneen lääkkeitä leikkaussaleista – Teon motiivi epäselvä, aineesta ei iloa päihteenä

Kadonneiden lääkkeiden hinta oli useita satoja euroja. Lääkärin todettiin käyneen leikkaussaleissa työajan ulkopuolella ilman perusteltua syytä.

Erikoislääkäri oli käynyt leikkaussaleissa työajan ulkopuolella ilman perusteltua syytä. Tämä kävi ilmi valvontakameroista ja kulkutiedoista. Kuvituksena oleva Taysin D-rakennuksen leikkaussali kuvattiin vuonna 2019.

17.11. 11:50 | Päivitetty 17.11. 13:56

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on irtisanonut erikoislääkärin, jota epäillään anestesialääkkeiden varastamisesta leikkaussalista. Irtisanomisesta päätti toimialueen 7 toimialuejohtaja. Toimialueeseen 7 kuuluvat ensihoidon, kivunhoidon ja anestesian, tehohoidon ja Acutan päivystyksen vastuualueet.

Viranhaltijan päätöspöytäkirjan mukaan lääkäri oli käynyt leikkaussalissa omalla kulkuavaimellaan perjantaina 21.10.2022 ilman, että käyntiin oli työhön liittyvä peruste. Leikkaussalissa käyneitä selvitettiin, koska sairaanhoitopiiri oli havainnut, että leikkaussalista puuttui höyrystyviä anesteetteja, sevofluraania. Kyseistä ainetta käytetään lääketieteessä nukutusaineena. Katoaminen oli havaittu 24.10.2022 kaikkien leikkaussalien respiraattoreista. Asiaa tutkittiin kulkutiedoista ja valvontakameroilta, joista voitiin todentaa erikoislääkärin käynnit leikkaussalissa tapahtuma-aikana. Muita henkilöitä ei valvontatietojen mukaan ollut käynyt alueella katoamisaikana.

Selvittelyssä havaittiin myös, että erikoislääkäri tavattiin leikkaussalien alueella myös 3.11.2022 ilman työhön liittyvää syytä. Samalla on huomattu, että useammasta leikkaussalista on kyseinen aine loppunut. Sellofluraania on todettu kadonneen viisi kokonaista lääkepulloa eli noin 1 300 millilitraa. Parin, kolmen tunnin leikkauksessa ainetta käytetään potilaan nukutuksessa noin 20–50 millilitraa.

Varastetun lääkkeen arvo on useita satoja euroja. Lääkkeiden katoamisesta on tehty rikosilmoitus.

Mikä voi olla motiivina kyseisen nukutusaineen varastamiseen, toimialueen 7 toimialuejohtaja Sirpa Rainesalo?

”En tiedä, että siitä olisi päihdekäyttöön mitään iloa. Kyseessä on anesteetti, jota käytetään leikkaussalissa nukuttamiseen. Keskustelin myös anestesiologian vastuualuejohtajan kanssa, eikä hänkään tiedä, että ainetta pystyisi käyttämään viihdetarkoituksessa tai katukaupassa.”

Käytös muuttui syksyllä

Lääkärin työtavat ovat herättäneet ihmetystä muun henkilökunnan keskuudessa jo syyskuussa. Erikoislääkäri oli halunnut tavanomaista enemmän osallistua hoitajien auttamiseen lääkkeiden käsittelyssä. Rainesalo kertoo, että ennen syksyä erikoislääkärin käytöksessä ei havaittu mitään poikkeavaa. Erikoislääkäri työskenteli sairaanhoitopiirin palveluksessa useamman vuoden ajan.

Sitä, missä sairaanhoitopiirin sairaalassa kyseinen erikoislääkäri työskenteli, Rainesalo ei halua kommentoida. Toimialueen toimintaa on keskussairaalassa Hatanpään sairaalassa ja Valkeakoskella.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimialuejohtajan päätöksellä irtisanominen astui voimaan heti. Tätä perustellaan painavalla syyllä, jona voidaan pitää virkaan olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää virkasuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa.

Pöytäkirjassa todetaan, että: ”Ottaen huomioon viranhaltijan asema, erikoislääkärin kyseenalaisesta ja epärehellisyyteen viittavasta menettelystä on aiheutunut vakava luottamuspula. Viranhaltija on menettelyllään kokonaisuutena arvioiden rikkonut virkavelvollisuuksiaan ja tehtävän edellyttämän luottamuksen niin olennaisella ja törkeällä tavalla, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää virkasuhteen jatkamista.”

Erikoislääkäriä on kuultu ennen irtisanomista.

Päivitys 17.11.2022 kello 13.55: Juttua täydennetty toimialuejohtajan kommenteilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut