Republikaanien muut mahdolliset presidenttiehdokkaat eivät voi odotella enää pitkään, arvioi Mika Aaltola

Ulkopoliittisen instituutin johtajan mukaan Trumpin taktiikkana oli julkistaa ehdokkuutensa mahdollisimman aikaisin ja pelotella muut hiljaisiksi. Myös demokraateilla on nyt miettimisen paikka, Aaltola sanoo.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis (vas.) on mahdollinen haastaja ehdokkuudestaan jo ilmoittaneelle Ronald Trumpille. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo, että muut republikaaniehdokkaaat eivät voi viivytellä vastauksiaan mahdollisesta ehdokkuudesta.

16.11. 10:57

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Donald Trump oli selvästi päättänyt pyrkimisestään uudelleen presidentiksi jo ennen kongressin välivaaleja. Niistä hän toivoi republikaaneille hyvää tulosta ja lisävauhtia kampanjalleen. Demokraatit kuitenkin menestyivät paljon odotuksia paremmin.

”Toivottua kimmoketta ei saatu, mutta Trumphan on Trump eli hän pystyy tulkitsemaan asioita omalta kannaltaan edullisesti, ja osa kansasta tykkää tästä tyylistä”, Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa Trumpin taktiikkana oli ilmoittaa ehdokkuudestaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja raivata edestään tai pelotella hiljaisiksi mahdolliset haastajat republikaanipuolueesta.

Välivaalien jälkeen arvostelu Trumpia kohtaan on omassa puolueessa kuitenkin lisääntynyt ja heikko tulos pantu melko suoraankin ex-presidentin syyksi. Aaltolan mukaan mahdollisten haastajien, kuten Floridan kuvernööri Ron DeSantisin, ei ole mahdollista Trumpin ilmoituksen jälkeen enää paljoa viivyttää omia päätöksiään.

”Kyllä alkuvuoteen mennessä on muidenkin ryhdistäydyttävä –– varojen keruu ja muu vaatii sitä, ettei voi kauhean pitkään odotella”, Aaltola arvioi.

Bidenin osakkeet voivat vahvistua

Jos Trump vahvistaa asemiaan republikaanien ykkösehdokkaana, nostaa se vuorostaan istuvan presidentin Joe Bidenin osakkeita demokraattipuolella. Biden on aiemmin sanonut ilmoittavansa omista ehdokkuusaikeistaan lopullisesti alkuvuodesta.

”Bidenilla on tämä Trumpin kaatajan maine, ja hänen suosiolukunsa ovat suhteellisesti samalla tasolla nyt kuin Trumpin, että kyllä hänestä löytyy potentiaalia”, Aaltola sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain politiikan kannalta olisi toki toivottavaa, että presidenttikisaan saataisiin aikaiseksi nuorennusleikkaus.

Demokraateille Trumpia nuorempi ja dynaamisempi DeSantis voi olla Trumpia hankalampi vastaehdokas, vaikka republikaanien keskinäinen kilpailu ehdokkaasta saattaisi muuten tuntuakin hyvältä asetelmalta.

”Demokraatit ovat nyt vähän sormi suussa sen suhteen, minkälaista vastaehdokasta toivotaan”, Aaltola arvioi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut