Presidentti Joe Biden ilmoitti jättimäisestä lisätuesta Ukrainalle – Puola ja USA ilmoittivat pohtivansa yhdessä, miten iskuun reagoivat

Valkoinen talo haluaa Ukrainalle 37,7 miljardin dollarin sotilasapupaketin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskusteli Puolan tilanteesta Puolan presidentin kanssa myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

16.11. 0:06 | Päivitetty 16.11. 2:34

Aamulehti

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Puolan presidentti Andrzej Duda keskustelivat myöhään tiistai-iltana Puolassa tapahtuneista räjähdyksistä, kertoo Reuters. Asian vahvisti Puolan turvallisuusviraston johtaja Jacek Siewiera.

Pian keskustelujen jälkeen Valkoinen talo ilmoitti, että Bidenin hallinto pyytää Yhdysvaltain kongressilta 37,7 miljardin dollarin lisätukea Ukrainalle.

Presidentti Duda puhui tapauksesta tuoreeltaan Bidenin lisäksi myös Britannian pääministerin Rishi Sunakin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Valkoisen talon mukaan Duda ja Biden sopivat, että Yhdysvallat ja Puola tekevät tiiviistä yhteistyötä päättäessään seuraavista toimista.

Puola myös ilmoitti nostavansa joidenkin sotilasyksiköidensä valmiutta, kertoo hallitusta edustava Piotr Müller. Päätös tehtiin pääministerin koolle kutsumassa kansallisesta turvallisuudesta vastaavan neuvoston hätäkokouksessa.

Lisäksi Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi Reutersin mukaan, että Puola on lisännyt ilmatilansa tarkkailua tiistaisen iskun jälkeen.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg painotti, että Puolan räjähdyksistä on tärkeää saada selville faktat. Stoltenberg kertoo Twitterissä keskustelleensa Puolan presidentin Andrzej Dudan kanssa ja pahoitelleensa menetettyjä ihmishenkiä.

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja Patrick Ryder korosti, että ennen johtopäätösten vetämistä on tärkeää saada varmistus siitä, mitä on tapahtunut. Samaa toisti Valkoinen talo, ettei se ole vielä tiistaina saanut varmistusta tapahtumien kulusta.

Ukraina vaatii Natoa koolle

Myös Ukraina on reagoinut Venäjän epäiltyyn ohjusiskuun Puolan puolelle rajaa.

Ukraina vaati tiistaina Naton jäseniä kutsumaan välittömästi koolle huippukokouksen, jonka tarkoituksena olisi käynnistää tiukat toimet Moskovaa vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukraina vaati hätäkokousta pian sen jälkeen, kun vielä vahvistamattomien tietojen mukaan venäläiset ohjukset olisivat iskeneet kylään Nato-maa Puolassa.

Reutersin mukaan myös G7-maiden johtajat pitävät keskiviikkona hätäkokouksen Puolaan pudonneen ohjuksen vuoksi. Asiasta kertoo japanilainen hallituslähde. Japanin ja Britannian johtajien oli määrä tavata keskiviikkona, mutta kokousta on siirretty Puolan tilanteen takia.

G7 on Italiasta, Japanista, Kanadasta, Ranskasta, Saksasta, Britanniasta ja Yhdysvalloista koostuva ryhmä.

Ukraina kiistää osallisuutensa

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kirjoitti asiasta Twitterissä. Hänen mukaansa Venäjän toimiin tulee vastata voimakkaasti ja yhtenäisenä linjana. Kuleba myös kiisti, että Puolaan pudonnut ohjus olisi voinut olla Ukrainan ilmatorjuntaa.

"Venäjä edistää nyt salaliittoteoriaa, jonka mukaan Puolan alueelle olisi pudonnut ukrainalainen ilmatorjuntaohjus. Tämä ei ole totta. Kenenkään ei tulisi niellä venäläistä propagandaa eikä levittää sen viestejä”, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoo olevansa järkyttynyt tiedoista, että ohjus tai muu aseistus on tappanut kaksi ihmistä Euroopan unioniin kuuluvassa Puolassa.

Twitterissä hän sanoo EU:n seisovan Puolan rinnalla. Michel sanoo olevansa yhteydessä muun muassa Puolan viranomaisiin ja Eurooppa-neuvoston jäseniin.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on jo ollut yhteydessä Varsovan edustustoon ja ulkoministerikollegoihinsa.

Lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevaan kylään osuneista ohjuksista ja kahdesta kuolleesta kertoi ensimmäisenä puolalainen ZET-radiokanava. Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole vahvistanut, että räjähdysten aiheuttaja olisi ollut venäläinen ohjus.

Puolalaismedian mukaan räjähdys tapahtui maatilan rakennuksessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut