JSN:ltä ei langettavia päätöksiä Marinin bilevideoiden uutisoinnista – suurin osa kanteluista on ratkaistu

Julkisen sanan neuvosto käsitteli kaikkiaan 16 kantelua pääministeri Sanna Marinin bile­videoiden uutisoinnista. Neuvosto tiedotti ratkaisuistaan perjantaina kello 14. Aamulehti näytti tiedotustilaisuuden suorana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) piti 19. elokuuta tiedotustilaisuuden bilevideosta syntyneestä kohusta.

11.11. 13:25 | Päivitetty 11.11. 15:41

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on ratkaissut suurimman osan pääministeri Sanna Marinin (sd.) bilevideoiden uutisointia koskeneista kanteluista, ja kaikista tähän mennessä ratkaistuista kanteluista on annettu vapauttava päätös.

JSN sai yhteensä 30 kantelua videoiden julkaisusta ja uutisoinnista mediassa. Neuvosto otti käsittelyyn 16 kantelua, ja niistä 15:ssä on päädytty vapauttavaan ratkaisuun. Kolmessa tapauksessa ratkaisu syntyi äänin 10–2.

Lue lisää: Journalisti: JSN saanut kymmenkunta kantelua Marin-uutisoinnista

Lue lisää: Mediat katsovat onnistuneensa hyvin Sanna Marinin bilekohun uutisoinnissa – Asiantuntija: ”Ehkä jossakin kohdassa olisi ollut hyvä painaa jarrua ja ajatella hiukan enemmän”

Yhdestä käsittelyyn otetusta kantelusta päätös julkaistaan todennäköisesti ensi kuussa pidettävän kokouksen jälkeen, JSN kertoo.

JSN on media-alan itsesääntelyelin, joka valvoo hyvän journalistisen tavan noudattamista. Yksittäisiin päätöksiin liittyvä tiedotustilaisuus on erittäin poikkeuksellinen.

Edellisen kerran neuvosto piti tiedotustilaisuuden joulukuussa 2009, kun se antoi Ylen Silminnäkijä-ohjelmalle vapauttavan päätöksen silloisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) talonrakennukseen liittyvästä lautakasaväitteestä. Neuvoston kokous oli dramaattinen, sillä langettavaa päätöstä ajanut silloinen puheenjohtaja Pekka Hyvärinen erosi kesken kokouksen tehtävistään.

Lisäksi neuvosto piti kaksi tiedotustilaisuutta vuonna 2017. Silloin Ylelle annettiin langettava päätös siitä, että se oli taipunut silloisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) painostukseen ja muuttanut Sipilää koskevia juttujaan.

Marinin vapaa-ajanvietto nousi keskusteluun elokuussa, kun julkisuuteen levisi videoita villisti tanssivasta pääministeristä. Jotkut olivat näkevinään videoilta merkkejä jopa laittomien päihteiden käytöstä.

Videoissa ja kuvissa näkyi Marin juhlimassa yksityisasunnossa ja yökerhossa. Kohu keräsi kierroksia myös kuvasta, jossa Marinin vieraat poseeraavat pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa otetussa kuvassa paidanhelmat nostettuina.

Lue lisää: Näin pääministeri Marin kommentoi juhlintakohua, käynyt perjantaina huumetestissä – ”Yhtään pääministerin tehtävää ei ole jäänyt hoitamatta”

Ensin neuvosto käsitteli ensin yksityisyyden suojaan liittyviä kanteluja. Niiden käsittelyyn ei ollut hankittu Marinin tai muiden videolla esiintyneiden suostumusta, vaikka nimenomaan yksityisyyteen liittyvissä kanteluissa näin yleensä tehdään.

JSN:n puheenjohtajan Eero Hyvösen mukaan videot olivat kuitenkin herättäneet laajaa keskustelua ja epätietoisuutta hyvän journalistisen tavan rajoista. Sen vuoksi kanteluiden käsittelylle ilman asianosaisten suostumusta oli erityisen painava syy.

Toisen ryhmän muodostivat kantelut, joissa arvosteltiin videoiden uutisointia. Kantelut koskivat tietojen tarkistamista ja lähdekritiikkiä sekä mielipiteen ja sepitteen sekoittumista tosiasioihin. Lisäksi kanteluissa epäiltiin, ettei juttuihin tehtyjä muokkauksia ollut merkitty asianmukaisesti.

Kanteluissa käsiteltiin myös sitä, oliko videoilla esiintyneitä ihmisiä kuultu asianmukaisesti. Journalistin ohjeiden mukaan erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutuneella on oikeus esittää oma näkemyksensä jo samassa yhteydessä.

Tämän kohdan käsittelyyn saatiin suostumus kolmelta videolla esiintyvältä ihmiseltä. Muihin henkilöihin mahdollisesti kohdistunutta erittäin kielteistä julkisuutta neuvosto ei käsitellyt.

Oikaisu 11.11.2022 kello 15.11: Korjattu tieto JSN:n aiemmista tiedotustilaisuuksista. JSN piti vuoden 2009 tiedotustilaisuuden lisäksi tiedotustilaisuudet myös vuonna 2017.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut