Saamelaiskäräjälaki etenemässä viime tingassa eduskuntaan, mutta keskusta ottaa asiakirjat pöydälle: ”Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä”

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Saarikko paheksuu pääministeri Marinin toimintaa.

Pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Annika Saarikko eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 9. marraskuuta.

10.11. 12:23 | Päivitetty 10.11. 14:34

Helsinki

Valtioneuvosto antaa tänään eduskunnalle esityksensä saamelaiskäräjälain uudistamiseksi, kertoo oikeusministeriö tiedotteessaan. Lain keskeisiä muutoksia esittelee oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.).

Lain uudistamisen esteenä on ollut keskusta.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko moitti pääministeri Sanna Marinin (sd) toimintaa ja ilmoitti keskustan ottavan lain asiakirjat pöydälle valtioneuvoston istunnossa.

”Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä”, Saarikko moitti tviitissään.

Pääministeri Marin kommentoi Saarikon ulostuloa Kesärannassa ja sanoi olevansa siitä yllättynyt, koska he puhuivat lakiesityksestä viimeksi eilen. Hän sanoi käsittäneensä, että heillä oli asiasta yhteisymmärrys.

”Olen hyvin yllättynyt Saarikon tviitistä. Se on päinvastainen sen kanssa, mitä me olemme hänen kanssaan keskustelleet”, Marin sanoi.

Marinin mukaan kaikki tietävät, että kyseessä on hankala kokonaisuus. Se on kuitenkin samalla myös ihmisoikeusasiana erittäin tärkeä.

”Me tulemme viemään tämän lain eduskuntaan niin, että valtioneuvostossa keskusta tulee äänestämään sitä vastaan”, Marin sanoi.

Esityksellä on kiire, jotta laki ehditään uudistaa vielä tällä hallituskaudella. Jos esitys ei mene läpi, jää asia seuraavalle hallitukselle.

”Tämä on ihmisoikeuskysymys, ja on häpeällistä, että Suomi ei ole kyennyt tätä asiaa viemään eteenpäin”, Marin sanoi.

Asiasta kertoi eilen ensimmäisenä Iltalehti.

Kurvinen pyysi saamelaiskäräjälain ottamista pöydälle

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen pyysi valtioneuvoston istunnossa saamelaiskäräjälain ottamista pöydälle.

Tämä tarkoittaa sitä, että asia ei tänään istunnossa edennyt, vaan ministereillä on vielä kaksi päivää aikaa perehtyä asiaan.

Henriksson (r.) sanoi istunnon jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa, että pääministerillä on nopeallakin aikataululla valmius kutsua valtioneuvosto uudelleen koolle.

Henriksson totesi, että aikaan pitää saada sellainen laki, joka kunnioittaa saamelaisten ihmisoikeuksia alkuperäiskansana.

Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut