Miehet käyttävät aiempaa enemmän aikaa lastenhoitoon, kertoo Tilastokeskus – kotien työt ovat yhä naisten harteilla, mutta erot kaventuvat

Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan miesten ja naisten kokonaistyöaika työhön ja kotitöihin on lähes sama.

10.11. 9:20

Helsinki

Miesten ja naisten käyttämä kokonaistyöaika kotitöihin ja työhön oli lähes yhtä suuri ensimmäistä kertaa ajankäyttötutkimuksen mittaushistoriassa, kertoo Tilastokeskus.

Miesten käyttämä aika kotitöihin ja lastenhoitoon on tutkimuksen mukaan lisääntynyt. Ansiotyöhön käytetty aika on puolestaan vähentynyt aiemmasta sekä miehillä että naisilla.

Tilastokeskuksen torstaina julkaiseman aineiston mukaan naiset käyttävät edelleen enemmän aikaa kotitöihin kuin miehet. Ero on kuitenkin kaventunut, koska naisten käyttämä aika kotitöihin on vähentynyt, miesten puolestaan lisääntynyt. Suurin muutos näkyi myös miesten lastenhoitoon käyttämässä ajassa.

Yliaktuaari Juha Haaramo arvioi tiedotustilaisuudessa, että korona-aika on voinut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin, koska tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2020–2021.

Miesten lastenhoitoon käyttämä aika on tämän vuoksi voinut hänen mukaansa lisääntyä, mutta trendi oli jo aiemmin nähtävissä.

Kotitöissä näkyy myös yhä Haaramon mukaan perinteinen sukupuolijako kotitöissä niin, että esimerkiksi miehet ovat käyttäneet aikaansa enemmän aikaa rakennus- ja huoltotöihin, naiset ovat puolestaan käyttäneet aikaa esimerkiksi ruoanlaittoon, siivoukseen ja vaatteiden hoitoon.

Miesten käyttämä aika ruoanlaittoon on tutkimuksen mukaan kasvanut.

Viides kerta 40 vuoden aikana

Tilastokeskus julkisti torstaina tuoreen ajankäyttötutkimuksen tulokset. Tutkimus tehtiin viidennen kerran runsaan 40 vuoden aikana, ja tuoreen tutkimuksen aineisto on kerätty vuosina 2020–2021. Tutkimukseen osallistuneiden asuntokuntien ajankäyttöä seurattiin muun muassa päiväkirjamerkinnöin. Päiväkirjoja oli aineistossa mukana yli 4 000, ja tutkimuspäiviä oli aineistossa yhteensä yli 8 000.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut