Seurakuntavaalien ennakko­äänestys alkaa

Vaaleissa valitaan päättäjät kirkkovaltuustoihin. Seurakuntayhtymissä valitaan lisäksi kunkin yhtymään kuuluvan seurakunnan seurakuntaneuvosto.

Seurakuntavaalien äänestystä kuvattiin Helsingissä marraskuussa 2018, kun vaalit järjestettiin edellisen kerran. Äänestysprosentti oli tuolloin 14,4.

8.11. 6:53

STT

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina. Ennakkoon pääsee äänestämään lauantaihin asti, ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 20. marraskuuta.

Seurakuntavaaleissa valitaan päättäjät evankelisluterilaisen kirkon kirkkovaltuustoihin. Ennakkoon voi äänestää esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa ja kirjastoissa. Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaat on koottu seurakuntien verkkosivustoille sekä valtakunnalliselle vaalisivustolle.

Lauantaihin asti äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelisluterilaisen kirkon jäsenet. Rippikoulun käymistä tai konfirmaatiota ei edellytetä.

Varsinaisena vaalipäivänä voi äänestää vain seurakuntansa nimeämässä äänestyspaikassa.

Lue lisää: Pian alkaa äänestys vaaleissa, joita harva muistaa ja joissa vielä harvempi äänestää – Erityisesti yksi kysymys jakaa vahvasti mielipiteitä

Noin 14 000 ehdokasta

Evankelisluterilaisen kirkon seurakuntavaaleissa valitaan 354 seurakuntaan lähes 8 000 uutta luottamushenkilöä. Kaikkiaan vaaleissa on noin 14 000 ehdokasta.

Seurakuntavaalit ovat ennen kaikkea paikalliset vaalit, joissa valitaan edustajat suunnittelemaan toimintaa seuraavalle nelivuotiskaudelle.

Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, jossa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet. Seurakuntayhtymissä – lähinnä isoissa kaupungeissa – valitaan sekä seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto että kunkin yhtymään kuuluvan seurakunnan oma seurakuntaneuvosto.

Viime seurakuntavaaleissa vuonna 2018 äänestysprosentti oli 14,4.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut