Energiavirastossa vireillä tutkintapyyntöjä muun muassa sähkön hinnasta – Päätöksiä luvassa ensi vuoden puolella

Energiavirastolla ei ole aiempia päätöksiä tai linjauksia sähkön kohtuullisesta hinnasta.

Energiavirasto on saanut useita sähkön hintaan liittyviä tutkintapyyntöjä.

7.11. 21:00

Energiavirastoon on tullut vireille useita tutkintapyyntöjä toimitusvelvollisen sähkön hinnasta ja pörssisähköstä ainoana toimitusvelvollisena tuotteena.

Energiaviraston mukaan kysymyksiä on herättänyt erityisesti sähkön vähittäismyyjien hinnoittelu ja tuotevalikoima, minkä lisäksi virastolta on kysytty, onko sillä edellä mainituista asioista virallisia päätöksiä tai linjauksia. Osa tutkintapyynnöistä koskee sähkön myyntiehtojen ja -hintojen julkisuutta. Virasto kertoi asiasta tiedotteessa maanantaina.

Osa tutkintapyynnöistä koskee Energiaviraston mukaan myös sitä, ovatko myyntiehdot ja -hinnat määräytyneet sähkömarkkinalain edellyttämällä tavalla.

”Virasto tulee antamaan yksittäisiä vähittäismyyjiä koskevat ratkaisut ensi vuoden puolella, päätökset ovat valituskelpoisia”, Energiavirasto kertoi.

Viraston mukaan se voi ottaa sitovasti kantaa toimitusvelvollisuustuotteisiin ja -hintoihin ainoastaan jälkikäteen annettavilla valituskelpoisilla päätöksillä. Virasto ei omien sanojensa mukaan voi esimerkiksi asettaa etukäteen korkeinta sallittua hintaa tai määrätä, kuinka suuri hinnankorotus voi kerrallaan olla tai kuinka usein hintaa voi muuttaa.

Sähköä toimitettava kohtuulliseen hintaan

Energiavirastolla ei ole aiempia päätöksiä tai linjauksia sähkön kohtuullisesta hinnasta. Päätöksiä ei viraston mukaan ole myöskään siitä, voiko pörssisidonnainen sähkönmyynti olla ainoa toimitusvelvollisen vähittäismyyjän uusiin sähkösopimuksiin tarjoama tuote.

Energiaviraston mukaan sähkön toimitusvelvollisen vähittäismyyjän on toimitettava vastuualueellaan sähköä kohtuulliseen hintaan. Tämä koskee sekä kuluttajia että muita pienkäyttäjiä.

Sähkömarkkinalaissa määrätään myös siitä, että sähkön myyjällä on oltava julkiset myyntiehdot ja -hinnat. Lisäksi hintojen määräytymisperusteet sähkön toimitusvelvollisuuden piirissä oleville käyttäjille tulee niin ikään olla julkiset.

Tutkintapyynnöistä on aiemmin kertonut sanomalehti Kaleva.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut