Heijastinvaljaat ovat syksyn ja talven trendiasu, myös koirille puetaan heijastavia materiaaleja ja led-valoja

Heijastinvaljaat nousivat trendiksi, jonka voi nähdä lenkkipolulla monilla. Aamulehti selvitti, miksi heijastinvaljaat hurmaavat ja millaisia muita heijastavia asusteita Tampereen katukuvasta oikein löytyy.

Kuvassa Mauri Syri ja lapset Alma Syri-Marttila (vas.) ja Aava Syri-Marttila. Vasemmalla kuvassa koirat Veiku ja Hehku. Uudet liivit hankittiin viime kuussa. Lapset saivat päättää valjaiden värit, Alma valitsi pinkit liivit ja Aava keltaiset. Koirilla Veikulla ja Hehkulla on valjaissaan led-valot – Hehku-terrieri on luonteeltaan pomo, sen vuoksi se sai sinisenä vilkkuvan poliisivalon. Veikun valo on keltainen.

7.11. 6:00

Aamulehti

Aurinko nousi 6. marraskuuta kello 8.07 ja laski kello 16.08. Päivän pituus oli kahdeksan tuntia ja yksi minuutti.

Kun pimeys iskee Pirkanmaalle, on aika kaivaa heijastimet esiin. Yksi syksyn muoti-ilmiöistä ovat heijastinvaljaat, jotka voi pukea ulkovaatteiden päälle.

”Meillä oli ennen isommat heijastinliivit. Nämä ovat kevyemmät päällä, ja tytöilläkin on mahdollisuus liikkua paremmin ja olla mahdollisesti vähän ketterämmin ulkosalla”, Pyynikillä ulkoillut Mauri Syri kertoo. Hän sekä Aava Syri-Marttila ja Alma Syri-Marttila olivat pukeutuneet heijastinvaljaisiin.

Syri kertoi kiinnittäneensä trendiin huomiota.

”Nämä ovat hyvät, ne istuvat pienille ja isoimmillekin ja tuntuu, että heijastustehoa on riittävästi.”

Valjaat ovat hyvä tapa näkyä pimeässä, koska niiden heijastava pinta ylettyy ihmisen ympäri.

Myös Marja-Terttu Näsi valitsi päälleen valjaat. Sen lisäksi hänellä oli takissaan perinteinen roikkumaan laitettava heijastin.

Marja-Terttu Näsi muistelee hankkineensa heijastinvaljaansa jo muutama vuosi sitten. ”Nämä ovat mielestäni kätevämpiä. Kun heijastin oli kiinni hakaneulalla, se irtosi, kun laittoi repun selkään.” Näsi valitsi pinkit heijastinliivit, koska hän tykkää väreistä ja ajatteli mustan näyttävän tylsältä.

”Meillä on kotona Kangasalan Suoramalla sellainen kotitie, jossa ei ole katulamppuja. Siksi haluan, että minulla on aina kunnollinen heijastin. Jos auto ajaa siellä lujaa, niin en sitten jää alle. Ei ole tullut mitään läheltä piti -tilanteita.”

Valjaat valitsi myös Jaana Häggman, joka osti ne jo ainakin kuusi vuotta sitten kirjakaupasta.

”Kohta tulee se aika vuodesta, kun teemme Rokun kanssa kolme kertaa päivässä lenkkejä pimeässä. Teemme pitkiä lenkkejä, ja meidän pitää näkyä, niin koiran kuin ihmisenkin.”

Jaana Häggman oli sunnuntaina lenkillä Roku-koiran kanssa. ”Ostaessani nämä heijastinvaljaat ne olivat aika harvinaisia. Koin killuttimet epäkäytännöllisiksi, ne jäivät aina kiinni ja putosivat helposti matkalla, kun ne olivat vain hakaneulalla kiinni. Valitsin pinkin, koska se tuntui enemmän omalta kuin keltainen.”

Heijastavia kengännauhoja ja lisätaskuja

Ville Vainikainen pukeutui sunnuntai-illan pimeydessä opiskeluajoilta peräisin olevaan heijastinliiviin, joka oli yrityslahja.

Ville Vainikainen laittoi liivin päälle juoksulenkille. Hän on käyttänyt samaa liiviä jo noin viiden vuoden ajan. ”On tärkeätä, että se kestää eikä tarvitse olla joka vuosi ostamassa uutta.”

Sen lisäksi hän laittoi iltalenkille jalkaan lenkkarit, joissa on heijastavat kengännauhat.

Ville Vainikainen on käyttänyt heijastavia kengännauhoja jo muutaman vuoden ajan. ”Näin ne joskus kaupassa ja ajattelin, että hitto vie, on pakko ostaa tuollaiset.”

Sari Vähäkoski ja Harri Mikkola olivat liikkeellä koiriensa Mimmin ja Murun kanssa. Newfoundlandinkoirat saivat päälleen neonvärein koristellut heijastinliivit. Vähäkoski käytti Ovelia-merkkistä heijastavaa lisätaskua, ja Mikkolan lippiksen reunaa kiersi heijastava materiaali. Sen lisäksi hänellä oli kädessään rannekeheijastin.

Mimmin ja Murun valjaat näkyvät hyvin pimeässä. ”Meillä on kotona myös sellaiset talutushihnat, jotka on ommeltu kokonaan täyteen heijastavaa materiaalia.”

Koirien heijastimet on huomioitu hyvin Tampereella. Roni-bokserin omistaja Sanna Mäkinen kertoi, että koiralla on yleensä päällä heijastinliivit, mutta ne olivat käyneet pieniksi.

”Yleensä päällä on ainakin jotain heijastavaa. Itselläni on myös heijastava kokonainen takki. Heijastimia käytetään aivan liian vähän.”

Roni-koiran valjaissa on pimeässä valoa heijastavat reunat.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut