Pyhäinpäivän perinteistä pidetään kiinni – Kalevankankaalla loisti kynttilöiden meri ja edesmenneitä läheisiä muisteltiin kuuman mehun äärellä

Suomessa pyhäinpäivän perinteet eivät hiivu. Tampereen seurakunnat järjesti tänä pyhäinpäivänä lukuisia tilaisuuksia kirkoissa ja hautausmailla.

Susanna Riihioja ja Asko Riihioja sytyttivät kynttilän Susannan äidin haudalle pyhäinpäivänä lauantaina.

5.11. 20:37 | Päivitetty 5.11. 21:16

Aamulehti

Kalevankankaan hautausmaa muuttuu marraskuisena iltana kynttilöiden mereksi. Kaikenikäisiä ihmisiä virtaa yli 140-vuotiaalle hautausmaalle sen jokaisesta portista. Hautojen eteen pysähdytään hiljentymään, muistelemaan, hengittämään.

On pyhäinpäivä.

Tärkeimpänä pyhäinpäivän, vanhalta nimeltään pyhäinmiestenpäivän, perinteenä Suomessa näkyy kynttilöiden vieminen edesmenneiden läheisten haudoille. Tavallista on sytyttää kynttilöitä myös kotona ja muistella heitä, jotka eivät enää ole täällä.

Susanna Riihioja ja Asko Riihioja tulivat Kalevankankaalle Pirkkalasta. He tulivat paikalle laittamaan kynttilän Susanna Riihiojan äidin haudalle.

”Tunnistan haudan paikan aina tuosta suuresta kuusesta”, Susanna Riihioja totesi saapuessaan haudan luo.

”Käymme täällä useamman kerran vuodessa. Joskus olemme pidempään, esimerkiksi laittamassa kukkia. Käymme täällä juhlapäivinä, kuten äitienpäivänä ja äidin syntymäpäivänä. Äidin poismenosta on jo yli 10 vuotta, joten käymme täällä vähän harvemmin kuin joskus ennen.”

Kalevankankaan hautausmaalla on muistomerkki, jonka äärelle kokoonnuttiin muistelemaan muualle haudattuja vainajia.

Kynttilöiden meri valaisi hautoja Kalevankankaalla.

Keskusteluapua ja kuumaa mehua

Tampereen seurakunnat järjesti pyhäinpäivänä tapahtumia Tampereen kirkoissa ja hautausmailla. Kalevankankaan hautausmaan isossa kappelissa pidettiin kaksi musiikkihartautta, joissa esiintyi Tampereen Kamarimusiikkiseuran jousikvartetti. Vapaaehtoisen vanhustyön keskus Mummon kammarista tuli paikalle 15 vapaaehtoista, jotka jakoivat halukkaille kuumaa mehua kappelin edustalla.

Yhteiskunnallisen työn pastori Kati Eloranta (vas.) kertoi sytyttävänsä kynttilän muualle haudattujen muistopaikalle. Mummon kammarin vapaaehtoistyöntekijä Anita Ågren on aktiivinen vapaaehtoistyöntekijä ja ensimmäistä kertaa mukana pyhäinpäivän toiminnassa.

Yhteiskunnallisen työn pastori Kati Eloranta maisteli kappelin läheisyydessä kuumaa mehua.

”Täällä käy ihmisiä koko ajan tasaiseen tahtiin, hiljaista hetkeä ei ole. Ihmiset tulevat mielellään tähän mehupisteelle.”

”Me diakoniatyöntekijät olemme täällä kohtaamassa ihmisiä. Ihmiset tulevat tänne vahvojenkin tunteiden kanssa ja muistelevat vainajia. Joskus suru on tosi pinnassa.”

Eloranta kertoo ajatelleensa ennen, että suomalaiset ovat vieraantuneet vanhoista perinteistä. Pyhäinpäivän seuraaminen hautausmaalla osoitti hänelle toisin.

”Minulle tämä, että täällä käy eri-ikäisiä ihmisiä, osoittaa, että pyhäinpäivä kuuluu edelleen suomalaiseen perinteeseen. Jos ei tulla laskemaan omaa kynttilää, niin joku tänne ihmisiä magneetin lailla vetää. Täällä on hyvä olla hetki ja hiljentyä.”

Yhteiskunnallisen työn diakoni Sari Peltonen totesi ihmisten haluavat jutella etenkin sitten, kun aurinko on laskenut.

Muistotilaisuuksia ja musiikkitapahtumia

Viikonlopun tapahtumien kirjoon kuului lisäksi konsertteja ja muistotilaisuuksia. Keskustorin Vanhassa kirkossa muisteltiin pyhäinpäivän aattona huumeisiin kuolleita ja pyhäinpäivänä syövän uhreja. Finlaysonin kirkossa vietettiin lohdun iltaa, joka oli tarkoitettu menetyksen kokeneille lapsiperheille.

Keskusteluapua tarjottiin Kalevankankaan lisäksi myös Messukylän, Teiskon, Lamminpään ja Aitolahden vanhan kirkon hautausmailla.

Hervannassa pyhäinpäivän viettäjät pitivät musiikillisen iltahartauden ja kiersivät sen jälkeen Ahvenisjärven ympäri kynttiläsaattueessa. Musiikkihetkiä järjestettiin myös Lamminpään isossa kappelissa ja Messukylän kirkossa. Pyhäinpäivän messuista Härmälän kirkossa pidettiin musikaalinen messu.

Aleksanterin kirkossa ja Tuomiokirkossa järjestettiin viikonloppuna Requiem- eli sielunmessumusiikin konsertteja.

Tampereen Kamarimusiikkiseuran jousikvartetti soitti Kalevankankaan musiikkihartauksissa. Ensimmäisenä kuultiin Johan Sebastian Bachia.

Oikaisu 5.11.2022 kello 21.15: Korjattu Susanna Riihiojan nimi oikein. Aiemmin kirjoitettu Sinikka.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut