Liettuan presidentti toivoo, että Suomi pääsee Natoon ennen kesäkuun huippukokousta

Vilnassa vieraileva Niinistö ilmaisi jälleen optimismia siihen, että Turkin ratifiointi etenee.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi Liettuan presidentin Gitanas Nausèdan Vilnassa.

4.11. 12:28 | Päivitetty 4.11. 14:09

STT

Liettuan presidentti Gitanas Nausèda sanoo toivovansa, että Suomi ja Ruotsi pääsevät sotilasliitto Naton jäseniksi ennen ensi kesäkuun Nato-huippukokousta Liettuan pääkaupungissa Vilnassa.

Nausèda tapasi tänään presidentti Sauli Niinistön, joka on työvierailulla Liettuassa. Presidentit keskustelivat muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Suomen Nato-jäsenyydestä.

Nausèda totesi presidenttien lehdistötilaisuudessa Vilnassa Suomen ja Liettuan olevan maantieteellisesti läheisiä ja samanmielisiä maita.

”Suomen ja Ruotsin jäsenyys parantaa turvallisuutta Itämeren alueella”, Nauseda sanoi.

Niinistö kiitti Liettuaa tuesta Suomen jäsenyydelle ja jäsenyyden nopeasta ratifioinnista viime heinäkuussa. Turkki ja Unkari ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä. Unkari on lupaillut ratifiointia viimeistään joulukuussa, mutta Turkin kanssa on vielä työsarkaa.

Lue lisää: Hallituksen esitys Naton perustamissopimuksen hyväksymisestä lähti lausuntokierrokselle

Niinistö huomautti jälleen, että Turkilla ei ole ongelmia niinkään Suomen vaan Ruotsin kanssa. Hän kuitenkin toisti kantansa siitä, että samanaikainen jäsenyys Ruotsin kanssa on Suomelle tärkeää. Niinistö myös totesi, että Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on parhaillaan Turkissa ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson matkustaa sinne pian.

”Olen optimistinen, että Turkki lopulta ratifioi jäsenyytemme, toivottavasti niin pian kuin mahdollista.”

Lue lisää: Naton Stoltenberg tapaa Turkissa presidentti Erdoğanin

Turkille myös kiitosta

Liettuan presidentti Nausèda totesi, että kaikissa maissa ratifiointi ei voi sujua yhtä nopeasti kuin Liettuassa.

”Toivon kuitenkin että ratifiointia ei pitkitetä ja että päätöksiä tehdään”, Nausèda sanoi ja asetti toiveekseen Suomen ja Ruotsin jäsenyydet ennen Vilnan huippukokousta.

Nausèda nosti esiin Turkin positiivisen roolin Ukrainan sodan ratkaisemisessa, kuten Ukrainan tukemisen ja Mustanmeren viljakuljetusten turvaamisen.

”Turkki on ottanut Naton jäsenenä täyden vastuun, ja uskon että se hoitaa roolinsa jatkossakin positiivisella tavalla.”

Molemmat presidentit ilmaisivat, että EU:n on tärkeää pitää yllä painetta Venäjää kohtaan ja valmistella uusia pakotteita. Niinistö ja Nausèda pitivät venäläisten turistiviisumien jäädyttämistä yhtenä hyvänä työkaluna.

”On moraalisesti vaikea ymmärtää, jos otamme venäläisiä turisteja vastaan samaan aikaan kun seuraamme kauheaa sotaa Ukrainassa. Se on minulle vaikeaa yksityishenkilönä, ei vain presidenttinä”, Nausèda totesi.

Niinistö mainitsi loppukevennyksenä pyytäneensä Nausèdalta vinkkejä aidanrakentamiseen. Liettua on rakentanut itärajalleen aidan torjuakseen Valko-Venäjän hybridivaikuttamisen siirtolaisten avulla. Suomella on meneillään raja-aitahankkeen suunnittelu.

Niinistö tapaa tänään myös Liettuan parlamentin puhemiehen Viktorija Čmilytė-Nielsenin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut