Oikeuskansleri antoi ratkaisun Marinin bilekohukanteluista: Pääministerin moraalin ja uskottavuuden arvioiminen ei kuulu laillisuusvalvojalle

Oikeskanslerin mukaan pääministeri Sanna Marinia ei ole aihetta epäillä lainvastaisesta menettelystä. Marin kuvattiin Helsingissa 1. marraskuuta.

4.11. 9:54 | Päivitetty 4.11. 10:32

Helsinki

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo, ettei pääministeri Sanna Marinia (sd.) ole aihetta epäillä lainvastaisesta menettelystä tai virkavelvollisuuden laiminlyömisestä tämän vapaa-ajan vieton vuoksi. Pöysti toteaa antamassaan ratkaisussa, että ylimmän laillisuusvalvojan tehtäviin ei kuulu ministerin vapaa-ajan vieton arviointi.

Oikeuskanslerille tehtiin elokuussa useita kanteluita Marinin juhlinnasta sen jälkeen, kun videot ja kuvat pääministerin juhlimisesta kesän aikana levisivät sosiaalisessa mediassa.

Kanteluissa muun muassa arveltiin, ettei Marin ollut alkoholin käytön vuoksi työkykyinen viikonloppuna 5.–7. elokuuta ja että hänen olisi tullut luovuttaa tuolloin pääministerin tehtävien hoito sijaiselle. Esille nostettiin myös se, että Marin olisi perunut vapaansa kyseisenä viikonloppuna. Kanteluissa myös katsottiin, ettei Marin esiintynyt juhlintavideoilla pääministerin arvolle kuuluvalla tavalla.

Laillisuusvalvonta ulottuu virkatoimiin

Oikeuskansleri kuitenkin huomauttaa ratkaisussaan, että laillisuusvalvonta koskee ministerin virkatoimia. Se voi ulottua varsinaisten virkatointen ulkopuolelle vain jos niillä olisi oikeudellisesti merkityksellinen yhteys ministerin virkatoimiin.

Pöystin mukaan kanteluissa ei ole yksilöidysti esitetty, että jokin pääministerille kuuluva virkatehtävä olisi puuttuneen toimintakyvyn vuoksi jäänyt hoitamatta tai että jonkin sellaisen hoitaminen olisi vaarantunut. Siksi myöskään pääministerin vapaan perumisella ei ole arvioinnin kannalta merkitystä.

Pöysti myös toteaa, että valtioneuvosto huolehtii ministerien sijaisjärjestelyistä silloin, kun virkatehtävien hoitaminen sitä edellyttää.

Oikeuskansleri ei arvioi moraalia

Hänen mukaansa oikeuskanslerin tehtäviin ei kuulu ministerin toiminnan moraalin tai ministerin poliittisen uskottavuuden ja hänen nauttimansa luottamuksen arviointi. Näiden seikkojen arviointi kuuluu oikeuskanslerin mukaan lähtökohtaisesti eduskunnalle, minkä lisäksi poliitikon nauttima luottamus mitataan myös vaaleissa.

Ratkaisussa huomautetaan, että virkamiehille laissa säädetty käyttäytymisvelvollisuus ei koske ministereitä.

Kesärannassa vierailu ei edellytä turvallisuusselvitystä

Kanteluissa arvosteltiin pääministeri Marinia myös siitä, että hän olisi käyttänyt pääministerin virka-asuntoa vääriin tarkoituksiin ja aiheuttanut turvallisuusriskin 10. heinäkuuta kutsuessaan Ruisrockin jatkoille Kesärantaan vieraita, joille ei ollut tehty turvallisuusselvityksiä.

Oikeuskansleri huomauttaa, että pääministerin virka-asuntoa on sallittua käyttää yksityistilaisuuksiin eikä osallistuminen edellytä henkilöturvallisuusselvityksen tekemistä.

Kanteluissa myös epäiltiin, että Marinin yksityisiä vieraita olisi kuljetettu pääministerin virka-autolla. Pöysti ei löytänyt aihetta epäillä virka-auton väärinkäyttöä.

Täydennys 4.11.2022 kello 10.32: Täydennetty juttua kauttaaltaan oikeuskanslerin perusteluilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut