NHL-jäältä tallentuu valtava määrä dataa joka hetki – Pelkän seurattavan kiekon kehittäminen maksoi miljoonia

”Jos nimmarinjakotapahtumassa on sekä oikeita että e-pelaajia, lapset jonottavat e-pelaajien luo. Tätä oikeat pelaajat joskus sadattelevat”, sanoo NHL-johtaja Chris Golier.

NHL:n teknologiakumppanuuksista vastaava johtaja Chris Golier luennoi torstaina Nokia-areenalla Tampereen yliopiston opiskelijoille siitä, miten NHL kehittää jatkuvasti syvempää NHL-kokemusta reaaliaikaisen datan ja videopelien avulla.

3.11. 17:18

Aamulehti

NHL:lle jääkiekko on yhä suuremmassa määrin datan hyödyntämistä ja tuotteistamista. Reaaliaikainen kiekon- ja pelaajanseurantateknologia jäällä tarjoaa koko ajan valtavan määrän dataa, josta NHL yhteistyökumppaneineen ottaa kaiken irti ja kaivaa siitä jatkuvasti lisää hyötyä.

”Meille data on tarinankerronnan väline”, sanoo Chris Golier, NHL:n teknologiakumppanuuksista ja strategisista aloitteista vastaava johtaja. Golier luennoi torstaina Tampereen yliopiston opiskelijoille pelillistämisestä fanien tavoittamisen ja pitämisen välineenä Nokia-areenan Paidia-tilassa. Pelillistäminen tarkoittaa videopelien hyödyntämistä NHL-elämyksen syventämisessä.

Kuka?

Chris Golier

NHL:n liiketoiminnan kehittämisestä, teknologiakumppanuuksista ja sponsorointisopimusten myynnistä vastaava johtaja (Vice President).

Työskennellyt NHL:ssä 12 vuoden ajan.

Vierailee Suomessa nyt neljättä kertaa.

”Suomeen on aina helppo tulla, koska täällä rakastetaan jääkiekkoa”, Golier sanoo.

Joka ainoa kiekon nopeuslukema, pelaajan vauhti ja reitti jäällä sekä kymmenet muut muut reaaliaikaiset muuttujat kertovat jatkuvasti tarinaa, jonka tarkoitus on Golierin mukaan tuoda fanit entistä lähemmäksi otteluita ja pelaajia jäällä. NHL on investoinut kiekon- ja pelaajanseurantateknologiaan määrätietoisesti jo vuosia.

”Seurattavan kiekkomme kehittäminen vei kolme vuotta ja voitte kuvitella miten monta miljoonaa se maksoi”, Golier sanoo opiskelijoille.

NHL:lle tärkeintä datan kertomassa tarinassa on se, että kukin fani voi valita näkökulmansa peliin. Eri apeilla datasta fanit voivat valita seurattavakseen kiinnostavimmat joukkueet, pelaajat, näkökulmat ja muuttujat.

Pelinseurantadata on yhtä tärkeää myös NHL-joukkueille, vedonlyöntiyhtiöille, mainostajille ja yhteistyökumppaneille. ”Kaikki heistä haluavat koko ajan enemmän yhteyttä faneihin.”

E-pelaajien huippumaa

Tärkeä osa datan tuotteistamista on e-urheilu, eli ammattimainen konsoli- ja tietokonepelaaminen. Sitä voi NHL-datan avulla mallintaa yhä tarkemmin ja elävämmin.

Videopelijätti Electronic Artsin (EA) kanssa NHL on tehnyt yhteistyötä jo yli kaksi vuosikymmentä. EA:n NHL-videopeli on jatkuvasti myydyimpien pelien joukossa. Sitä pelataan myös torstai-iltana Keskustorin tapahtumateltassa, odotusten mukaan myös oikeiden NHL-pelaajien terästyksellä.

”Suomalaiset e-NHL-pelaajat ovat maailman parhaita”, Golier kehuu luennolla.

Videopelit ovat hyvä väline etenkin lasten ja nuorten hurmaamisessa NHL:n pariin. Heille e-NHL-pelaajat saattavat olla suurempia tähtiä kuin oikeat pelaajat.

”Jos nimmarinjakotapahtumassa on sekä oikeita että e-pelaajia, lapset jonottavat e-pelaajien luo. Tätä oikeat pelaajat joskus sadattelevat.”

NHL tutkii myös Roblox-massiivimoninpelimaailman hyödyntämistä NHL-alustana. ”Jotkut faneistamme saattavat mieluummin katsoa pelejä tässä muodossa”, Golier sanoo Robloxin kulmikkaista laatikkohahmoista.

Mahtava ja uniikki

Nokia-areenan Paidia-tilaa hallitsee Tampereen korkeakouluyhteisö, joka markkinoi tilaa pelitutkimuksen laboratoriona. Golier on nähnyt loputtoman määrän areenoita. Nokia-areena tekee silti häneen vaikutuksen.

”Tämä on mahtava paikka ja aika uniikki, kun yliopisto on ihan vieressä”, Golier sanoo Aamulehdelle.

Korjaus 4.11.2022 klo 10:42: Nokia-areenan Paidia tilaa hallitsee Tampereen korkeakouluyhteisö, eikä Tampereen yliopisto, kuten jutussa aiemmin luki.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut