Tampereen sähkölaitos asentaa nyt ennätysmäärän kaukolämpö­liittymiä – Hinnan korottamisesta ei vielä päätöstä

Tampereen sähkölaitos asentaa vuoden 2022 aikana ennätyksellisen paljon uusia kaukolämpöliittymiä. Mahdollisesta kaukolämmön hinnan noususta sähkölaitos ilmoittaa marraskuun lopussa.

Naistenlahti 3 -biovoimalaitoksen kattilalaitoksen järjestelmiä testattiin useilla ulospuhalluksilla heinä-elokuussa 2022. Näin vaikuttava näky syntyi 26. heinäkuuta, kun vesihöyry purkautui ilmoille ulospuhalluksen yhteydessä.

25.10. 5:30

Aamulehti

Energiakriisi ja siihen liittyvä kustannusten nousu on kasvattanut kaukolämmön suosiota Tampereella. Tämä on ruuhkauttanut uusien kaukolämpöliittymien asentamista.

”Jo sovittujen kohteiden aikatauluihin ruuhkat eivät vaikuta, Tampereen sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Mikko Erma sanoo. "Totuttua pitempi toimitusaika koskee uusia sopimuksia, joiden toimitukset menevät vuoden 2023 helmi–maaliskuulle.”

Tampereen sähkölaitos kertoi maanantaina, että vuodesta 2022 on tulossa ennätysvuosi uusien kaukolämpöliittymien osalta.

Suosion lisääntymisen taustalla vaikuttavat sekä sähkön että kaasun hinnannousu ja rakentaminen, jota epävarma maailmantilanne ei ole pysäyttänyt Tampereella. Energiakriisi on saanut kotitaloudet ja yritykset tarkastelemaan energiankäyttöään.

Kaukolämpöä valitaan lämmitysmuodoksi uusiin kerros- ja rivitaloihin, mutta myös teollisuusrakennuksiin ja liiketiloihin. Uusien liittymien lisäksi kysyntään vaikuttaa myös se, että jo olemassa olevia kiinteistöjä on siirtynyt ja haluaa siirtyä kaukolämmön piiriin.

”Tästä vuodesta tulee ennätyksellinen. Myös ensi vuosi näyttää tällä hetkellä hyvältä”, sanoo Tampereen sähkölaitoksen myyntiryhmän päällikkö Paavo Pietikäinen.

Pietikäisen mukaan teollisuudessa on yleistymässä myös malli, jossa kaasulla lämmitetään jatkossa vain korkeaa lämpötilaa vaativia prosesseja. Kiinteistöjä lämmitetään kaukolämmöllä.

Uusia lämmönlähteitä

Mikko Erman mukaan vallitseva tilanne on saanut ihmiset tarkastelemaan erilaisia vaihtoehtoja kriittisesti.

Erman mukaan viime aikoina moninkertaiseksi noussut sähkön hinta tekee kaukolämmöstä esimerkiksi maalämpöön verrattuna entistä houkuttelevamman. Ennen energiakriisiä laaditut energiaremontin kannattavuuslaskelmat eivät enää pidä sähkön hinnan osalta paikkaansa. Myös tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa.

”Venäjän kaasutoimitusten lakattua asiakkaat ovat pohtineet, onko kaasua saatavilla riittävästi ja mihin hintaan. Tampereella on joitakin isoja kohteita, jotka ovat hintariskin pelosta vaihtaneet kaasusta kaukolämpöön”, Erma sanoo.

Tamperelaisista 89 prosenttia asuu kodeissa, jotka lämpiävät kaukolämmöllä.

Erma sanoo, että kaukolämpöä riittää kyllä kaikille. ”Mitään akuuttia uhkaa ei ole näköpiirissä, sillä polttoaineita on varastossa talven kylmimpien päivien varalle.”

Lisääntyvään kysyntään vastaa myös pian valmistuva Naistenlahti 3 -biovoimalaitos. Uuden voimalaitoksen lämpöteho on 30 prosenttia vanhaa voimalaa suurempi.

Myös Lielahteen vuoden lopulla asennettava ja ensi vuoden alkupuolella kaukolämpöverkkoon kytkettävä 45 megawatin sähkökattila auttaa talven yli. Sähkökattilassa vettä kuumennetaan pörssisähkön halvimpina tunteina. Kun pörssisähkön hinta laskee tietyn rajan alapuolelle, kaukolämmön tuottaminen sähkökattilassa on kannattavaa.

Nouseeko hinta?

Tampereen sähkölaitos kertoi syyskuun alkupuolella, että kaukolämmön hinta nousee mahdollisesti ensi vuoden alussa 10 prosenttia.

Vielä ei asiasta ole päätöstä tehty. Erman mukaan päätös tehdään marraskuun lopulla.

”Silloin asiakkaille tiedotetaan, nouseeko hinta. Maailmantilanteesta johtuen tiettyjä riskejä on ilmassa. Me haluamme olla päätöksiä tehdessämme mahdollisimman vankalla maaperällä.”

Kaukolämpö

Nouseeko hinta?

Lähes 90 prosenttia tamperelaisista asuu kaukolämmöllä lämpiävissä kodeissa.

Kaukolämmön hinta on ollut vakaa jo 10 vuotta.

Tampereen sähkölaitos kertoi syyskuun alkupuolella, että se saattaa nostaa kaukolämmön hintaa. Korotus olisi mahdollisesti noin 10 prosenttia.

Asiasta päätetään ja kerrotaan kaukolämpöasiakkaille marraskuun lopulla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut