Suomeen kaavaillaan avaruus­tilanne­keskusta

Keskuksen tarkoituksena olisi tuottaa tietoa avaruussään häiriöistä ja lähiavaruuteen lähetettyjen satelliittien törmäysuhista.

Liikenne- ja viestintäministeriö on perustanut ohjausryhmän selvittämään avaruustilannekeskuksen perustamista Suomeen. Ministeriön edustalla Helsingissä kuvattiin lokakuussa 2020.

21.10. 18:37

Suomeen kaavaillaan kansallista avaruus­tilannekeskusta. Liikenne- ja viestintäministeriö on perustanut ohjausryhmän selvittämään keskuksen perustamista. Koska yhteiskunnan toiminta on riippuvainen satelliitti­järjestelmien tuottamista palveluista, Suomeen tarvitaan kyky seurata lähiavaruuden tapahtumia, ministeriö perustelee hankkeen tarpeellisuutta.

Avaruustilannekeskuksen tarkoituksena olisi tuottaa tietoa avaruussään häiriöistä ja lähiavaruuteen lähetettyjen satelliittien mahdollisten törmäysuhkien aiheuttamista vaaratilanteista. Tietoa tuotettaisiin esimerkiksi puolustushallinnon, tutkimuslaitosten ja yhteiskunnan toiminnalle tärkeiden yritysten käyttöön.

Ohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa torstaina, ja sen on määrä jättää loppuraporttinsa ensi vuonna maaliskuun loppuun mennessä. Avaruustilannekeskus perustettaisiin vaiheittain vuosina 2023–2035.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut