Kankaanpään kiinteistö­kaupassa erikoisia piirteitä: Myyjänä toiminut tamperelaisyhtiön toimitusjohtaja tuomittu taposta, kauppahinta 15-kertaistui

Lähellä Niinisalon varuskuntaa sijaitsevan kiinteistön venäläisille myynyt mies on tuomittu syyntakeettomana taposta. Kiinteistön hinta 15-kertaistui parissa vuodessa.

Lohikon vanhainkoti jäi tyhjilleen vuonna 2018 Kankaanpäässä. Se nousi keskustelun keskiöön, kun tamperelaisyhtiö myi sen venäläisostajille lokakuussa 2022.

21.10. 9:33

Lähellä Niinisalon varuskuntaa sijaitsevan kiinteistön myynti venäläisille sisältää monia erikoisia piirteitä.

Kankaanpään seutu kertoi keskiviikkona, että venäläiset tai venäläistaustaiset henkilöt ostivat yli 4 000 neliön kokoisen rakennuskompleksin vain muutaman kilometrin etäisyydellä Niinisalon varuskunnasta ja eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

HS:n hankkimien kauppakirjojen mukaan Tampereella toimiva osakeyhtiö myi kiinteistön 15 000 eurolla kolmelle henkilölle, joilla on venäläiset nimet. Kiinteistökauppa tehtiin viime viikon torstaina 13. lokakuuta. Firma oli hankkinut entisen vanhainkodin vain noin puoli vuotta aiemmin, viime maaliskuussa.

Vanhainkodin kauppa on aiheuttanut poliittista keskustelua jo ennen sen sinetöimistä. Kauppaa ovat kommentoineet muun muassa Riikka Purra (ps.) Twitterissä ja kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) Demokraatti-lehdessä. Molemmat vaativat tiukasti stoppia venäläisten kiinteistökaupoille.

Kaupasta on kontaktoitu puolustusministeriötä. Ostajalla on velvollisuus anoa ostolupaa ministeriöltä. Vasta tämän jälkeen kauppa voi saada lainhuudon, eli se voidaan rekisteröidä virallisesti.

Yli sadan huoneen, 40 vessan ja kylpyhuoneen rakennuskokonaisuus sisältää myös oman ruumishuoneen ja suurtalouskeittiön.

Lue lisää: Venäläiset ostivat 4 000 neliön kiinteistön muutaman kilometrin etäisyydellä varuskunnasta Kankaanpäässä

Satakunnan Kansan mukaan kiinteistön kaupannut tamperelaisyhtiö on varsin tuore. Yhtiö on perustettu 13. syyskuuta 2021. Yhtiöstä ei ole saatavilla tilinpäätöstietoja. Yhtiöllä ei ole maksuhäiriömerkintöjä.

Kiinteistön myyjänä toimivan osakeyhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen varsinaisena jäsenenä toimii 38-vuotias mies, joka on Suomen kansalainen.

Toimitusjohtaja ei omista yhtiötä. Osakeyhtiön osakekannan omistaa kokonaan 26-vuotias mies, jolla on sama sukunimi toimitusjohtajan kanssa. Myös hän on Suomen kansalainen.

Yhtiön toimialaksi on ilmoitettu asuin- ja muiden rakennusten rakentaminen, sekä muu laillinen liiketoiminta.

Tuomio miehelle

HS:n hakemien rekisteritietojen mukaan kiinteistön myyneen yhtiön toimitusjohtajana toimiva 38-vuotias mies on tuomittu taposta, mutta hänelle ei määrätty rangaistusta syyntakeettomuuden takia. Hänet määrättiin tuolloin pakkohoitoon.

Hän itse kiisti olleensa syyntakeeton ja kertoi antaneensa virheellistä tietoa itsestään mielentilatutkimuksen yhteydessä.

Mies vaati hovioikeudessa, että hänet tuomittaisiin määräaikaiseen vankeusrangaistukseen syyntakeisena tai alentuneesti syyntakeisena tehdystä taposta. Hovioikeus päätyi kuitenkin käräjäoikeuden tapaan siihen, että mies oli syyntakeeton.

Mies haki valituslupaa hovioikeuden ratkaisusta, mutta korkein oikeus ei myöntänyt sitä.

Tuomiosta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Suuri nousu

Tamperelaisyhtiö osti Lohikon entisen vanhainkodin maaliskuussa 2022 suomalaiselta yksityishenkilöltä, joka puolestaan oli ostanut kiinteistön Kankaanpään kaupungilta vuonna 2020.

Satakunnan Kansan mukaan henkilö maksoi kiinteistöstä noin tuhat euroa. Lehti kertoo, että kyseinen henkilö muutti itsekin rakennukseen ja toi mukanaan kaksi hevosta, jotka laidunsivat vanhainkodin takapihalla.

Nyt kiinteistö myytiin 15 000 eurolla. Parissa vuodessa kiinteistön hinta siis 15-kertaistui.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut