Niinistö: Nato-neuvottelut Turkin kanssa etenevät hyvin

Presidenttien on määrä keskustella muun muassa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa, Euroopan turvallisuustilanteesta ja pohjoismaisen yhteistyön syventämisestä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannesson tapasivat keskiviikkona 19. lokakuuta Islannissa.

19.10. 12:20 | Päivitetty 19.10. 18:33

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio aloittivat keskiviikkona valtiovierailun Islannissa. Vierailun aluksi Niinistö kävi viralliset keskustelut Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin kanssa presidentin virka-asunnossa.

Keskusteluissa nousivat esille Euroopan turvallisuus ja Suomen Nato-jäsenyys. Naton perustajajäseniin kuuluva Islanti oli yksi ensimmäisistä Nato-maista, jotka ratifioivat Suomen jäsenyyden.

Islannin presidentti sanoi presidenttien lehdistötilaisuudessa kaikille olevan selvää, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys toteutuu, mutta nähtäväksi jää, kuinka pitkään siinä kestää. Turkki ja Unkari eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

”On sanomattakin selvää, että kun on iso joukko maita, joilla on eri intressejä, voi olla vaikeaa saavuttaa yhteisymmärrystä. Mutta ratkaisujen etsiminen on kansainvälisen yhteistyön ydintä”, Jóhannesson sanoi kysyttäessä, onko Nato yhä yhtenäinen huolimatta Turkin ja Unkarin jarrutuksesta.

Niinistö optimistinen

Niinistö torjui jälleen ajatuksen siitä, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessit erkanisivat toisistaan. Spekulaatioita tästä on noussut välillä esille sillä perusteella, että Turkin voisi olla helpompi hyväksyä Suomen jäsenyys.

”On ollut arvokasta, että olemme kulkeneet yhdessä Ruotsin kanssa, ja jatkamme sitä”, Niinistö sanoi.

Hän kertoi keskustelujen Turkin hallinnon kanssa etenevän hyvin ja sanoi olevansa optimistinen. Hän myös varoitti, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessien erkaantumista toivovat eniten ne, jotka haluavat muodostaa railon Natoon.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio aloittivat vierailunsa Islannissa keskiviikkona. Presidenttipari tapasi Islannin presidentti Guðni Thorlacius Jóhannessonin ja tämän puolison Eliza Reidin lähellä Reykjavíkia sijaitsevassa Álftanesissa.

Niinistö sanoi, ettei vielä ole ehtinyt keskustella asiasta Ruotsin uuden pääministerin kanssa. Suomen media halusi tietää, voisiko Ruotsin uusi hallitus jouduttaa maan Nato-prosessia.

Niinistön ohjelmassa oli keskiviikkona myös Euroopan turvallisuutta käsittelevä keskustelu Reykjavikin yliopistossa. Teemasta tuli entistäkin ajankohtaisempi, sillä samana päivänä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kerrottiin julistavan sotatilalain Ukrainan alueille, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä.

Myös Marin Islantiin

Presidenttien viralliset keskustelut käytiin Islannin presidenttiparin virka-asunnossa Bessastadirissä, joka sijaitsee jonkin verran Reykjavíkia ulkopuolella.

Presidenttipareja oli pihalla tervehtimässä paikallisia koululaisia Suomen ja Islannin lippuja heilutellen. Mukana oli myös Islannin presidenttiparin tytär punainen pipo päässään ja reppu selässään.

Niinistö tapasi keskiviikkona myös muun muassa Islannin pääministerin Katrín Jakobsdóttirin. Jakobsdóttir kertoi suomalaisille toimittajille epävirallisesti, että myös pääministeri Sanna Marinin (sd.) on määrä vierailla Islannissa marraskuussa.

Yksi presidenttiparin vierailun tärkeistä teemoista on arktinen ilmastonmuutos. Niinistö ja Haukio käyvät vierailun toisena päivänä torstaina Langjökull-jäätiköllä tutustumassa ilmastonmuutoksen konkreettisiin vaikutuksiin Islannissa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut