Paavo Väyrynen peruu kiistellyn eduskuntavaaliehdokkuutensa

Väyrysen oli tarkoitus tavoitella paluuta eduskuntaan keskustan listoilta. Tämä on herättänyt puolueessa kiistelyä, koska Väyrynen on esittänyt Ukrainan sodasta Venäjän linjaa myötäileviä kommentteja.

Paavo Väyrynen keskustan puoluekokouksessa Lappeenrannassa 10. kesäkuuta 2022.

19.10. 9:38 | Päivitetty 19.10. 10:56

Veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen peruu ehdokkuutensa ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Väyrysen oli tarkoitus tavoitella paluuta eduskuntaan keskustan listoilta. Tämä on herättänyt puolueessa kiistelyä, koska puolueen entinen puheenjohtaja, moninkertainen ministeri Väyrynen on esittänyt Ukrainan sodan aikana useita Venäjän linjaa myötäileviä kommentteja ja ne ovat olleet ristiriidassa keskustan linjan kanssa.

Keskustan Peräpohjolan piirin oli tarkoitus päättää Väyrysen ehdokkuudesta syyskokouksessaan 12. marraskuuta. Keskustan puoluejohto ei ollut tehnyt Väyrysen ehdokkuudesta periaatteellista linjausta, ja puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko kertoi syyskuussa Demokraatille luottavansa keskustapäättäjien kokonaisharkintaan. Väyrynen kertoi laittaneensa kommentin merkille.

”Olen päättänyt vapauttaa keskustan Peräpohjolan piirin vastuusta. Peruutan suostumukseni olla ehdokkaana eduskuntavaaleissa. Uskon, että piirin alueelta löytyy jo tiedossa olevien lisäksi muitakin hyviä ehdokkaita”, Väyrynen sanoo tiedotteessaan.

Peräpohjolan piiristä kerrottiin viime kuussa, että Väyrysen ehdokkuus oli herättänyt puheenvuoroja suuntaan ja toiseen.

Väyrynen vetoaa keskustan kannatusalhoon

Väyrynen vetoaa tiedotteessaan myös keskustan alhaiseen kannatukseen. Hän sanoo Helsingin Sanomien keskiviikon gallupin vahvistavan, että puolueen kannatus on noin 10 prosentissa.

”Viime viikkoina on käynyt ilmi, että näköpiirissä oleva vaalitappio aiotaan panna minun syykseni”, Väyrynen sanoo.

Keskustan kannatuslaskun Väyrynen laittaa sen piikkiin, että puolue on noudattanut Väyrysen yrityksistä huolimatta poliittista linjaa, joka ei nauti äänestäjien luottamusta.

Väyrynen on muun muassa vastustanut tiukasti Suomen Nato-jäsenyyttä, mikä oli takavuosina keskustan yleinen linja. Tänä vuonna suurin osa keskustankin kannattajista kääntyi Nato-jäsenyyden kannalle, mutta Väyrynen ei ole muuttanut ulkopoliittista linjaansa.

Väyrysen näkyvimpiä kriitikoita keskustassa on ollut kansanedustaja Mikko Kärnä. Hän ilmoitti, ettei halua asettua ehdokkaaksi samasta Lapin vaalipiiristä kuin Väyrynen tämän ulkopoliittisten kannanottojen takia. Kärnä ilmoitti hiljattain pyrkivänsä keväällä eduskuntaan Helsingin vaalipiiristä.

Kärnä kertoi Väyrysen peruttua ehdokkuutensa, ettei sillä ole ainakaan tässä vaiheessa vaikutusta hänen suunnitelmiinsa, vaan hän pitää kiinni ehdokkuudestaan Helsingin vaalipiirissä.

”Paavo Väyrysen ilmoitus peruuttaa ehdokkuutensa eduskuntavaaleissa lienee vasta ensimmäinen näytös hänen käsikirjoittamassaan näytelmässä”, Kärnä sanoi Twitterissä.

”On muistettava, että Väyrynen on edelleen keskustan jäsen ja istuu puolueemme puoluehallituksessa. Hänen paikkansa ei ole siellä. Odotan puolueelta jatkotoimenpiteitä tämänkin asian korjaamiseksi.”

Väyrysellä on ollut viime vuosina toistuvasti hankausta keskustan kanssa. Hän ehti välillä myös erota puolueesta ja perustaa omia puolueitaan. Hän palasi keskustan jäseneksi 2020.

Päivitys 19.10.2022 kello 10.56: Päivitetty uutista kauttaaltaan ja lisätty kansanedustaja Mikko Kärnän kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut