Niinistö Ylellä: En näe merkkejä todellisesta sodasta Venäjän ja lännen välillä

Putinin sotapuheet on Niinistön mukaan suunnattu kotimaiselle yleisölle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamun vieraana Helsingissä 1. lokakuuta 2022.

1.10. 10:25 | Päivitetty 1.10. 13:27

Helsinki

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Yleisradion Ykkösaamussa, ettei näe merkkejä todellisesta sodasta Venäjän ja lännen välillä. Presidentti Vladimir Putin väitti sellaisen olevan käynnissä, kun hän puhui eilen Moskovassa seremoniassa, jossa Venäjä liitti itseensä miehitettyjä Ukrainan alueita.

”Puhe oli liki kokonaisuudessaan länttä vastaan. Mutta hän ei ole sanonut käyvänsä sotaa Ukrainaa vastaan. Jotenka tässä taitaa olla enemmän vaikuttamisesta kysymys ja luulen, että tuo on kotimaiseen käyttöön. Tarkoitus on ehkä vähän lieventää niitä tuntemuksia, että takkuileeko se sota kuinka pahasti ja toisaalta sitten myöskin kannustaa liikekannallepanoa”, Niinistö arvioi.

Niinistö ei siten pitänyt todennäköisenä, että sota eskaloituisi Ukrainan rajojen ulkopuolelle.

”Siihen on varmasti suuri intressi vähän kaikilla, myös Venäjällä”, hän sanoi.

Venäjän lavastamilla valekansanäänestyksillä perustellut alueliitokset eivät Niinistön mukaan muuta Ukrainan karttaa mitenkään.

”Ne ovat Ukrainan alueita”, Niinistö totesi.

Hän arvioi, että Venäjä tarvitsee alueliitoksia omaan käyttöönsä, kotimaiseen hengennostatukseen.

”Tässä on sellainen silmänkääntötemppu, kun Venäjä on hyökännyt näille alueille. Tämän jälkeen he tulevat sanomaan, että he puolustavat niitä ja ukrainalaiset hyökkäävät. Saattaa olla että tässä pyritään myöskin jonkinnäköiseen isänmaallisen hengen luomiseen Venäjällä, että nyt äiti-Venäjää loukataan.”

Putinilla on myös oma kohtalonsa pelissä

Niinistö arvioi olevan epävarmaa, kuinka hyvin viesti esimerkiksi Hersonin venäläisyydestä menee läpi Venäjän kansan parissa. Värväysikäisten nuorten miesten joukkopako maan rajojen yli viittaa kuitenkin siihen, että tarina äiti-Venäjän puolustamisesta ei mene ihmisille täysimääräisesti perille.

”Liikekannallepanoa tapahtuu, aika mittavin määrin. Sen vaikutukset ovat sitten eri asia, mikä on rintamalle lähtevän väen osaamistaso ja ennen kaikkea varustetaso.”

Niinistö ei uskonut, että vastoinkäymiset sodassa olisivat vaikuttaneet Putinin asemaan. Eri suuntaan vaikuttavia ryhmiä näyttää olevan, mutta Putinilla on ohjat. Kansan mielipide on toinen asia.

”Kyllä varmasti siellä kansan piirissä tiedetään ehkä enemmän kuin me luulemmekaan. Sota on kova sana. Kyllä se pelottaa myös venäläisiä.”

Niinistö arvioi, että alueliitosten myötä Putin korotti panoksia entisestään ilmoittamalla että ratkaisu on ikuinen.

”Vaikuttaa ehdottomasti siltä, että hänellä on nyt kaikki panokset pelissä. Myös oma kohtalonsa.”

Omasta yhteydenpidostaan Putiniin Niinistö totesi, että edellinen puhelu presidenttien välillä oli toukokuussa, jolloin hän ilmoitti Suomen olevan nyt lähdössä Naton jäseneksi. Hän ei nähnyt, että juuri nyt olisi edellytyksiä jatkaa keskusteluja.

”Sellaisessa tilanteessa, jossa selvästi on pääteltävissä, että siitä on jotain konkreettista hyötyä. Nyt joutuu tekemään sen johtopäätöksen, ettei ole ilmassa mitään sellaista, jossa voisi hyvää edistää”, Niinistö sanoi.

Suomella ei välitöntä uhkaa

Sodasta huolestuneille kansalaisille Niinistö sanoi, että suomalaisilla on aina ollut käytännön järkeä päässä, päättäväisyyttä ja varovaisuutta.

”Sellaista, että me kykenemme kyllä vastaamaan miltei mihin tahansa. Olen sitä mieltä, että meitä ei mikään konkreettinen vaara välittömästi uhkaa, eikä ole nyt eteenpäin nähtävissäkään. Mutta käytännön järjen varovaisuus on kyllä paikallaan.”

Suomen lähestyvästä Nato-jäsenyydestä Niinistö totesi, että ratifiointi näyttää nyt olevan yhden ihmisen päässä, viitaten Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganiin. Kaikki muut liittokunnan jäsenet paitsi Unkari ja Turkki ovat ratifioineet Suomen ja Ruotsin liittymisen.

”Tapasin Erdoganin New Yorkissa, ja hänellä oli kovasti tarvetta toistaa edellisenä päivänä julkisuuteen antamansa käsitys, että Suomi tässä ei ole mitenkään ongelmallinen, vaan se on Ruotsi.”

Niinistö sanoi haluavansa pitää kiinni siitä, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon yhdessä.

”Se on minusta äärettömän tärkeää.”

Niinistön mukaan neuvottelut Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken ovat jatkuneet virkamiestasolla tälläkin viikolla. Ruotsi on käynyt myös kahdenvälisiä neuvotteluja Turkin kanssa.

”Tämä on ehkä vähän irrationaalisesti siellä Turkin presidentin ratkaistavana.”

Niinistön mukaan Unkarin suunnalta tuleva viesti on rauhoittava. Parlamentti on vasta äsken lopettanut kesälomansa ja purkaa ruuhkaa.

”En usko, että Unkarin kohdalla suurempaa viivettä tulee.”

Niinistö ei ryhtynyt ennustamaan, voiko Nato-jäsenyys toteutua tämän vuoden puolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut