Vuotavien Nord Stream -kaasuputkien läheisyyteen on aikoinaan upotettu kemiallisia aseita – putkien vaurioita päästään tutkimaan mahdollisesti huomenna

Suomen ympäristökeskuksen mukaan vuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin on todennäköisesti pieni.

Tanskan puolustusvoimien kuva Itämeren kaasuvuodosta 30. syyskuuta.

1.10. 8:39 | Päivitetty 1.10. 13:34

Helsinki

Itämerellä Nord Stream -kaasuputkien vuotokohta sijaitsee alueella, jonne on aikoinaan upotettu kemiallisia aseita, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessaan.

Syken mukaan Bornholmin allas on tärkein yksittäinen kemiallisten aseiden upotusalue Itämeressä. Kaasuputkien ensimmäinen vuoto havaittiin maanantaina Bornholmin saaren kaakkoispuolella. Sittemmin putkissa on havaittu yhteensä neljä vuotokohtaa.

Syken mukaan kaasuvuotojen vaikutus kemiallisiin aseisiin on kuitenkin todennäköisesti pieni, koska upotetut aseet sijaitsevat useiden kilometrien päässä vuotopaikoista.

Syke lisää, että vaikutuksiin liittyy kuitenkin epävarmuutta. Keskus kertoo jatkavansa asian selvittämistä yhdessä Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin kanssa.

Suomi mukana tutkimusryhmässä

Kaasuputkien vaurioita Itämerellä päästään tutkimaan todennäköisesti huomenna. Asiasta kertoi Iltalehden mukaan Tanskan ulkoministeriön valtiosihteeri Jesper Möller Sorensen tänään Helsingin turvallisuusfoorumissa. Putkia ei ole vielä voitu mennä tutkimaan kaasuvuoden aiheuttaman vaaran vuoksi, Sorensen sanoi.

Sorensenin mukaan asiaa tutkii EU:n alainen kolmen maan kansainvälinen tutkimusryhmä, jossa myös Suomi on mukana. Muut maat ovat Saksa ja Tanska.

Kaasuvuodot sijaitsevat Ruotsin ja Tanskan merialueilla. Eilisessä raportissaan YK:n turvallisuusneuvostolle valtiot totesivat, että vuodot aiheutuivat räjähdyksistä. Vedenalaisten räjähdysten voimakkuus oli 2,1–2,3 Richterin asteikolla, mikä vastaa useiden satojen kilojen räjähdyspanoksen räjäyttämistä, raportissa sanottiin.

Ruotsin yleisradio SVT kertoi tuoreeltaan tiistaina, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

Norjan parlamentin ulko- ja puolustusasiainkomitean puheenjohtaja Ine Eriksen Söreide puolestaan kertoi turvallisuusfoorumissa, että Norja on havainnut epäilyttävää droonitoimintaa omien kaasuputkiensa läheisyydessä. Tämän vuoksi Norja on nostanut valmiuttaan, Söreide sanoi Iltalehden mukaan.

Metaanin päätyminen ilmakehään merkittävin ympäristöhaitta

Putkista vuotava metaani ei aiheuta suurta vahinkoa alueen meriluonnolle, Syken tiedotteessa todetaan. Metaani ei juuri liukene veteen, ja vuotoalueen pinta-ala suhteessa koko Itämereen on pieni. Kun vuodot loppuvat, vesieliöt voivat Syken mukaan palata alueelle eikä metaani enää vaikuta elinolosuhteisiin.

Lue lisää: Ruotsi ja Tanska huolissaan Nord Streamin päästöistä: ”Emme ole koskaan nähneet mitään tällaista” – lähettivät yhteisen viestin YK:n turvallisuus­neuvostolle

Sen sijaan vuotavan metaanin päätyminen ilmakehään on merkittävämpi haitta. Syken mukaan metaani voimistaa ilmastonmuutosta ja on lähes 30 kertaa vahvempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Vielä ei tarkalleen tiedetä, kuinka paljon kaasua putkista vapautuu ja kauanko vuoto kestää. Tästä johtuen alustavat arviot vuodon ilmastovaikutuksista vaihtelevat Syken mukaan vielä suuresti.

Nord Stream -kaasuputkista purkautuneen metaanin määrä on Syken mukaan joka tapauksessa suurempi kuin Suomen vuotuiset metaanipäästöt.

Eilen kerrottiin, että Ruotsin yläpuolella on havaittu vuotojen jälkeen suuria metaanipitoisuuksia. Tutkijoiden mukaan metaanipilvi levittäytyy lähipäivinä koko Skandinavian ylle.

Tutkijat uskovat vuodon suuruuden olevan vähintään 80  000 tonnia metaanikaasua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut