HS:n entinen toimituspäällikkö kuulustelussa: Päätoimittaja Kaius Niemi sai tiedon Viestikoekeskus-artikkelista ennen sen julkaisua – Niemi ei kiistä tai vahvista

Esitutkintamateriaali tuli julkiseksi perjantaina 23. syyskuuta. Siitä käy muun muassa ilmi, että Puolustusvoimat tiesi kymmenen kuukautta ennen jutun julkaisua, että Helsingin Sanomilla on tietoa salaisista asiakirjoista. HS:n päätoimittaja Kaius Niemi ei kiistä eikä vahvista tienneensä Viestikoekeskus-artikkelista ennen julkaisua.

23.9. 13:08 | Päivitetty 23.9. 18:18

Helsingin Sanomien entisen toimituspäällikön Erja Yläjärven mukaan lehden vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sai tiedon 16.12.2017 julkaistusta Viestikoekeskus-artikkelista viimeistään kaksi päivää aiemmin suunnittelukokouksessa.

Yläjärvi kertoi asiasta poliisikuulustelussa syyskuussa 2022. Tiedot käyvät ilmi tänään julkiseksi tulleesta poliisin esitutkintamateriaalista. Yläjärveä on kuulusteltu vasta viime viikon maanantaina, 12. syyskuuta.

Yläjärvi kertoo olleensa paikalla suunnittelukokouksessa, ja hänen muistikuvansa mukaan myös Niemi kävi kokouksessa. Yläjärven mukaan artikkelista ei kuitenkaan tehty julkaisupäätöstä vielä torstaina 14.12.2017 pidetyssä kokouksessa.

Niemi ei kiistä tai vahvista

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ei kiistä tai vahvista entisen Yläjärven kuulusteluissa kertomia tietoja. Niemi ei myöskään ota kantaa siihen, milloin hän tarkalleen sai artikkelista tietää, tai milloin julkaisupäätös jutusta tehtiin.

”Näitä yksityiskohtia varmasti käsitellään alkavassa oikeudenkäynnissä”, Niemi sanoo.

”Tämän jutun osalta Helsingin Sanomien toimituksessa on toimittu normaalisti näiden toimituksellisten prosessien mukaan, ja se sisältää myös normaalin esimiesvastuun, joka koskee minua. Vastaava päätoimittaja vastaa lehden sisällöstä.”

”On hyvä ymmärtää, että olemme itse nimenneet Erja Yläjärven todistajaksi.”

Oikeudenkäynti koskee joulukuussa 2017 julkaistua HS:n artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua artikkelikokonaisuutta. Syyttäjän mukaan ne sisälsivät sotilastiedustelua koskevaa salassa pidettävää tietoa.

Kolmelle lehden toimittajalle vaaditaan puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Kaikki kiistävät syytteet.

Yläjärvi on kutsuttu puolustuksen todistajaksi. Yläjärven todistusteema on se, ettei toimittaja ole päättänyt artikkelin julkaisemisesta.

Oikeudenkäynti alkoi valmisteluistunnolla elokuun lopulla, ja todistajalista tuli silloin julkiseksi. Pääkäsittely Helsingin käräjäoikeudessa alkaa ensi viikolla.

Aamulehteä ja Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on uutistoimisto STT:n enemmistöomistaja.

Päätoimittajaa vastaan ei nostettu syytettä

Valmisteluistunnon yhteydessä aiemmin julki tulleen lisätutkinnan mukaan Puolustusvoimat on tiennyt asiasta ainakin toukokuusta 2017, eli jo puoli vuotta ennen jutun julkaisua. Yksi syytteessä olevista toimittajista, toinen artikkelin kirjoittajista Laura Halminen oli tällöin yhteydessä Puolustusvoimien upseeriin.

Haastehakemuksen kirjallisten todisteiden listalta käy kuitenkin ilmi myös, että syytteessä oleva toinen jutun kirjoittaja Tuomo Pietiläinen oli jo aiemmin tehnyt Puolustusvoimiin asiakirjapyynnön salassa pidettävistä tiedoista. Hän sai pyyntöön kieltävän vastauksen maaliskuussa 2017.

Syyttäjän mukaan asiassa on tehnyt päätöksiä politiikan toimituksen esihenkilö Kalle Silfverberg. Silfverberg kiistää tämän kanssasyytettyjensä Halmisen ja Pietiläisen tavoin. Pietiläinen sanoo kirjallisessa vastauksessaan, ettei kukaan syytetyistä olisi voinut edes teoriassa tehdä minkään artikkelin julkaisupäätöstä. Uutisoinnista päättää toimituksen johto, eli toimituspäälliköt ja päätoimittajat, vastauksessa sanotaan.

Esitutkinnassa KRP epäili rikoksesta myös Helsingin Sanomien toimituspäällikköä Esa Mäkistä sekä vastaavaa päätoimittajaa Kaius Niemeä. He eivät kuitenkaan saaneet syytettä. Syyttäjä katsoi, ettei asiassa löytynyt näyttöä siitä, että Niemi olisi tiennyt artikkelista ennen sen julkaisua ja Mäkisen tietoisuus artikkelista jäi epäselväksi. Syyttäjällä ei siis tuolloin vielä ollut tiedossa Yläjärven kuulustelukertomusta viime viikolta.

”Syytteet ovat perusteettomia”

Niemen mukaan oleellista oikeudenkäynnin kannalta on se, että nyt syytteessä olevat henkilöt eli toimittajat Laura Halminen ja Tuomo Pietiläinen ja politiikan toimituksen silloinen vt. esimies Kalle Silfverberg ”eivät ole istuneet tässä suunnittelukokouksessa tai suunnittelukokouksissa, eikä heidän kuulukaan niissä istua.”

”Tämä kolmikko ei ole päättänyt tämän jutun julkaisusta, eli he eivät ole myöskään sitten paljastaneet mitään turvallisuussalaisuuksia”, Niemi sanoo.

”Mielestäni nämä nyt tulleet uudet tiedot osoittavat entistä vahvemmin, että nämä syytteet ovat perusteettomia.”

Niemi vetoaa marraskuussa 2020 laadittuun Helsingin Sanomien loppulausumaan, jossa sanotaan päätoimittajan vastaavan kaikesta lehden sisällöstä.

Niemen mukaan syyttäjän viimevuotinen päätös oli hänelle yllätys, koska lähtökohtana on hänen mukaansa koko ajan ollut se, että vastuu on päätoimittajalla.

Esitutkintamateriaalin perusteella Niemi ei välttämättä saanut tietää artikkelista ennen julkaisuviikkoa. Toimittaja Halminen on tiistaina 12. joulukuuta 2017 lähettämässään Whatsapp-viestissä epäillyt, ettei ”Kaius taida tietää tästä tekeillä olevasta juttuhankkeesta mitään.”

”En osaa sanoa, kuka viime kädessä päätti julkaisusta”

Helsingin Sanomien entinen toimituspäällikkö, nykyinen Hufvudstadsbladetin vastaava päätoimittaja Yläjärvi sanoo poliisikuulustelussa, että hän oli aiemmin saanut Silfverbergiltä tiedon, että Pietiläisellä oli valmisteilla Puolustusvoimiin liittyvä juttu tai juttuja.

”En muista tarkemmin ajankohtaa, jolloin keskustelu käytiin, mutta keskustelu oli hyvin yleisluontoinen. En tiennyt laadinnasta sen enempää tai siinä käytetyistä lähteistä.”

Esitutkinta-aineistossa olevista sähköpostiviesteistä ilmenee kuitenkin, että Pietiläinen on lähettänyt marraskuussa 2017 muun muassa Yläjärvelle sähköpostiviestin, jossa hän kertoo Puolustusvoimien tiedustelua koskevasta juttuprojektistaan. Pietiläinen kertoo viestissä, että "olemme saaneet sisäistä salaiseksi ja erittäin salaiseksi leimattua materiaalia."

Yläjärvi kertoo nähneensä kaksi päivää ennen julkaisua luonnoksen 16.12.2017 julkaistusta Viestikoekeskus-artikkelista.

”Artikkeli oli muistaakseni osittain vielä keskeneräinen. Jäin siihen käsitykseen, että asiaan vielä palataan.”

Yläjärvi kertoo olleensa artikkelin julkaisua edeltävänä päivänä ulkomailla. Hän ei osannut poliisikuulustelussa sanoa, miten asiaa on käsitelty julkaisua edeltävänä päivänä.

”En osaa sanoa, kuka on viime kädessä päättänyt, että artikkelit julkaistaan.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut