Nasa aikoo muuttaa asteroidin kurssia törmäämällä siihen aluksellaan

23.9. 11:13 | Päivitetty 23.9. 12:07

Washington

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa muuttaa asteroidin kiertorataa törmäämällä siihen tarkoituksella avaruusaluksella. Vastaavaa on tähän mennessä yritetty vain tieteiselokuvissa.

”Tämä on jännittävää aikaa, ei ainoastaan Nasalle, vaan koko avaruushistorialle ja oikeastaan koko ihmiskunnan historialle”, Nasan edustaja Lindley Johnson kertoi toimittajille.

Kohteena olevaa asteroidia ei pidetä minkäänlaisena uhkana maapallolle. Kyse on Nasan testistä selvittää, voitaisiinko maata potentiaalisesti uhkaavan asteroidin kurssia muuttaa ihmisen toimesta.

Alus lähestyy kohdettaan lähes vuoden jälkeen

Nasan mukaan viime vuoden marraskuussa Kaliforniasta lähtenyt miehittämätön alus lähestyy kohdettaan hyvää vauhtia. Törmäyksen on tarkoitus tapahtua tiistain vastaisena yönä hieman kello kahden jälkeen Suomen aikaa.

Aluksen on määrä törmätä läpimitaltaan 160 metrin kokoiseen asteroidiin 23 000 kilometrin tuntinopeudella. Avaruusalus itse on vain henkilöauton kokoinen. Nasa uskoo törmäyksen muuttavan asteroidin kiertorataa hieman nykyistä pienemmäksi.

Nasan mukaan vain hyvin harvoja aurinkokuntamme miljardeista asteroideista ja komeetoista pidetään maapallolle mahdollisesti vaarallisina. Niistä yksikään ei uhkaa maata vielä ainakaan sataan vuoteen.

Oikaisu 23.9.2022 kello 12.06: Törmäyksen ajankohta oli artikkelissa virheellisesti lauantain vastainen yö. Oikea aika on tiistain vastainen yö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut