Suomi seisoo Ukrainan rinnalla nyt myös ihmisoikeustuomioistuimessa – Ukraina yrittää saada Venäjän vastuuseen laajamittaisista ihmisoikeusloukkauksista ja joukkotuhonnasta

Ulkoministeri Pekka Haavisto perusteli torstaina, miksi Suomi liittyi mukaan Ukrainan valitukseen Venäjän ihmisoikeusrikkomuksista.

22.9. 20:24

Aamulehti

Suomi on usean muun valtion tavoin päättänyt osallistua kahteen kansainväliseen oikeudenkäyntiin, joissa Ukraina vaatii Venäjää vastuuseen kansainvälisen oikeuden loukkauksista, kertoo ulkoministeriö torstai-iltana julkaisemassaan tiedotteessa.

Suomi on pyytänyt jo alkuviikosta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) lupaa tehdä niin sanottu kolmannen osapuolen sivuväliintulo Ukrainan Venäjää vastaan tekemässä valtiovalituksessa. Kolmansien osapuolten sivuväliintulot ovat hyödyllisiä, koska EIT saa niistä lisänäkemyksiä asiassa ratkaistaviin kysymyksiin.

Valitus koskee Venäjän tekemiksi väitettyjä laajamittaisia ja vakavia ihmisoikeusloukkauksia Ukrainan alueella yli puoli vuotta jatkuneen Venäjän hyökkäyssodan aikana. Valitus on merkittävä, sillä se auttaa selvittämään, miten Euroopan ihmisoikeussopimusta sovelletaan konfliktitilanteessa.

YK:n kansainvälisessä tuomioistuimessa (ICJ) käsitellään puolestaan väitteitä joukkotuhonnasta Ukrainan nostaman kanteen perusteella. Suomella ja muilla YK:n joukkotuhontayleissopimuksen osapuolilla on oikeus osallistua asian käsittelyyn, koska siinä on kysymys yleissopimuksen tulkinnasta. Suomi jätti keskiviikkona 21. syyskuuta väliintulojulistuksen, jossa se tuo esiin näkemyksiään Ukrainan kanteen kohteena olevien yleissopimuksen määräysten tulkinnasta.

”YK:n joukkotuhontayleissopimuksella ja Euroopan ihmisoikeussopimuksella on keskeinen asema toisen maailmansodan jälkeisessä kansainvälisessä järjestelmässä ja ihmisoikeuksien suojelussa. Näiden sopimusten merkityksen vuoksi Suomi on päättänyt osallistua kahteen oikeudenkäyntiin, joissa käsitellään Venäjän hyökkäyssotaan liittyviä vakavia oikeudenloukkauksia”, toteaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut